Spis treści
Artykuł zaktualizowany 1 grudnia 2022
Strzelanie w stawach to częsta przypadłość, szczególnie u dzieci i młodzieży, która na ogół nie stanowi powodu do niepokoju. Mimo to wskazana jest obserwacja stanu zdrowia, a w przypadku problemów ze stawami, konsultacja lekarska. O ich wystąpieniu świadczyć może choćby sztywność i ból w stawach, charakterystyczne dla chorób zapalnych stawów. Jeśli jednak nie występują żadne niepożądane objawy, nie trzeba się przejmować, a jedynie zatroszczyć o stawy na co dzień. Pozytywny wpływ na układ ruchu ma przede wszystkim odpowiednio zbilansowana dieta oparta na produktach bogatych w niezbędne składniki odżywcze do budowy i regeneracji chrząstki stawowej. Jak powinna wyglądać dobra dieta na stawy? Jakie produkty jeść na wzmocnienie stawów? Odpowiadamy!
Strzelające stawy – co może być przyczyną?
Stawy to ruchome połączenia kości. Wyróżnia się kilka rodzajów stawów. Ruchomość w dużej mierze zależy od budowy stawu, a ta może być mniej lub bardziej skomplikowana. Dzięki obecności mazi stawowej możliwa jest bezproblemowa ruchomość stawów. U niektórych jednak pojawiają się strzelające stawy, czyli podczas ruchu słyszalny jest charakterystyczny trzask. Najczęstszą przyczyną strzelania w stawach jest nadmierna relaksacja więzadłowa. Nie wywołuje ona bólu ani nie wpływa na aktywność [1]. W takim przypadku wskazane jest jedynie zadbanie o stawy. Warto wiedzieć, że niezdrowa dieta, brak aktywności fizycznej, nadwaga i otyłość sprzyjają rozwojowi chorób stawów, w tym m.in. reumatoidalnego zapalenia stawów i innych.
Jak powinna wyglądać dieta na zdrowe stawy?
Chcąc poprawić stan swoich stawów, warto zacząć od ograniczenia w codziennej diecie tłuszczów pochodzenia zwierzęcego, tj. tłustych produktów mięsnych, smalcu, boczku, masła, tłustych wędlin, kiełbas, śmietany, a także serów topionych i żółtych. Odpowiednia dieta dla stawów powinna zawierać za to tłuszcz rybny bogaty w kwasy tłuszczowe omega-3. Kwasy omega-3 wykazują działanie przeciwzapalne, a więc mają właściwości łagodzące stany zapalne stawów. Działanie przeciwzapalne mają także związki siarkowe [2].
Do prawidłowego funkcjonowania stawów niezbędne są także witaminy, zwłaszcza witamina C, karetonoidy i inne składniki o działaniu antyoksydacyjnym, takie jak np. flawonoidy. Antyoksydanty dezaktywują bowiem wolne rodniki, które mogą inicjować stan zapalny. Witamina C jest ponadto niezbędna do syntezy kolagenu [2].
Dieta dobra na stawy kolanowe i inne – co jeść w ramach profilaktyki chorób stawów?
Strzelające stawy – dieta. Przykładowy jadłospis wywierający pozytywny wpływ na stawy powinien uwzględniać takie produkty jak [2]:
- kwasy tłuszczowe omega-3 – dostarczają ich tłuste ryby morskie (łosoś, makrela, sardynka), a także olej lniany i olej rzepakowy,
- witamina C – głównym źródłem witaminy C są przede wszystkim owoce i warzywa, m.in. czarne porzeczki, czerwona papryka, natka pietruszki, owoce cytrusowe, kiwi, truskawki,
- związki siarkowe – dostarczają ich czosnek i cebula.
Na kondycję stawów wpływają pozytywnie również takie produkty jak chudy drób, ryby i owoce morza, rośliny strączkowe, produkty zbożowe pełnoziarniste, a także orzechy oraz pestki słonecznika i dyni [2].
Sposoby na wzmocnienie stawów – co jeszcze robić, aby uniknąć zachorowania na choroby stawów?
Wraz z wiekiem rośnie ryzyko zachorowania m.in. na chorobę zwyrodnieniową stawów. Rozwojowi tej choroby sprzyja też wiele innych czynników, np. brak ruchu lub wprost przeciwnie – zbyt intensywne treningi. Dlatego warto stosować sposoby, które opóźniają starzenie się stawów i zmniejszają ryzyko rozwoju chorób. Na początek zalecana jest redukcja masy ciała i zadbanie o dobrą kondycję fizyczną. Warto też w miarę możliwości oszczędzać stawy na co dzień i unikać czynności nadmiernie je obciążających [3].
Bibliografia:
- Bilski P., Co może być przyczyną „strzelania” w stawach u 9-letniego dziecka? Jakie jest postępowanie?, Medycyna praktyczna dla pacjentów, 2014 (witryna internetowa: https://www.mp.pl/pytania/pediatria/chapter/B25.QA.17.26 (dostęp: 2022.118.)).
- Wolnicka K., Jak się odżywiać, by mieć zdrowe stawy?, Medycyna praktyczna dla pacjentów, 2015 (witryna internetowa: https://www.mp.pl/pacjent/dieta/lista/101458,jak-sie-odzywiac-by-miec-zdrowe-stawy (dostęp: 20211.18.)).
- Guła Z., Korkosz M., Reumatoidalne zapalenie stawów (RZS): przyczyny, objawy i leczenie, Medycyna praktyczna dla pacjentów, 2022 (witryna internetowa: https://www.mp.pl/pacjent/reumatologia/choroby/63732,reumatoidalne-zapalenie-stawow (dostęp: 2022.11.18.)).