Spis treści
Artykuł zaktualizowany 4 lutego 2021
Jakie są najzdrowsze warzywa? Nie ulega wątpliwości, że są istotną częścią zdrowej, zbilansowanej diety człowieka. Bogactwo witamin, makro i mikroelementów wspierają funkcjonowanie organizmu człowieka.
Jarmuż – broń do walki z nowotworami
Bogactwo antyoksydantów zawartych w tym warzywie ma udowodnione działanie przeciwnowotworowe. Jest również doskonałym źródłem witaminy C i świetnie sprawdzi się jako wsparcie układu odpornościowego podczas okresu jesienno-zimowego. To jedno z najmniej docenianych i jednocześnie najzdrowszych warzyw.
Jarmuż jest niskokaloryczny, 100g jarmużu zawiera tylko 28 kalorii.
Sprawdzi się on jako dodatek do makaronu, sałatki czy jako składnik farszu do pysznej niskokalorycznej tarty.
Szpinak – czy to najzdrowsze warzywo?
Szpinak jest bogaty w antyoksydanty, liczne witaminy, minerały i fitozwiązki.
Luteina i beta-karoten ochronią nas przed chorobami nowotworowymi i wspomogą organizm w walce z miażdżycą. Szpinak jest polecany w trakcie leczenia anemii, gdyż jest bogatym źródłem żelaza. Dodatkowo zawiera mnóstwo magnezu i warto go spożywać w trakcie szczególnego obciążenia stresem, wspomoże on układ nerwowy i zapobiegnie bólom głowy.
Potas zawarty w tym warzywie wspiera walkę z nadciśnieniem tętniczym.
Ten artykuł Ciebie zainteresuje – Rodzaje masażu tajskiego
Brukselka – koszmar dzieciństwa czy cudowny lek?
Kobiety planujące zajść w ciążę powinny zaznajomić się z tym warzywem. Bardzo wysoka zawartość kwasu foliowego wpływa na prawidłowy rozwój układu nerwowego płodu. Brukselka jest bogatym źródłem wapnia, ryboflawiny oraz witaminy A, C i K.
Brukselka gotowana w wysokiej temperaturze przez długi okres czasu przybiera nieprzyjemny zapach i gorzki smak. To warzywo najlepiej gotować na parze przez krótki okres czasu, około 3-4 minut. Dzięki temu nie straci wartości odżywczych i będzie znacznie lepiej smakować.
Brukselka zawiera jedynie 43kcal na 100g.
Kalafior – złoty produkt dla osób odchudzających się
Kalafior jest bardzo bogatym źródłem potasu, wapnia, żelaza, magnezu, fosforu i cynku. Dodatkowo zawiera witaminę A i C. Istotnym składnikiem w kalafiorze jest sulforafan, hamuje on proces namnażania się komórek rakowych w przypadku niektórych jego form.
Kalafior zawiera jedynie 22 kalorie na 100g produktu. Jest doskonałym produktem dla osób które pragną zrzucić nadmierne kilogramy.
Przygotowanie kalafiora jest dosyć proste. Należy go namoczyć w zimnej wodzie i skropić cytryną, następnie można dodać przyprawy, takie jak: koper, kminek, imbir lub czosnek. Taki zabieg pozwoli na ograniczenie problemów z trawieniem, które występują dosyć często po spożyciu tego warzywa.
Marchew – bomba b-karotenowa
Beta-karoten występujący w marchwii jest cenionym antyoksydantem. Dodatkowo, korzystnie wpływa na kondycję i wygląd skóry. Marchew wpływa również na poprawę wzroku.
Jedna szklanka soku z marchwii w pełni pokrywa zapotrzebowanie na witaminę C i beta-karoten.
Uwielbiam tego typu wpisy! Zawsze przypominają mi co jest najważniejsze w odżywianiu. Pozdrowienia!
A pomidorek? A papryczka? a selerek? i pietrucha? 🙂 A do jarmuzu choć wiem ,że cudny nie mogę się przekonać
Szczęśliwie niemal sami moi ulubieńcy 🙂
Wszystkie warzywa sa bombowe. Ale te, ktore tutaj wymieniłaś to takie szczególne bomby dla zdrowia i urody, no i dla kobiet chcących zajść w ciążę, oczywiście. Pozdrawiam serdecznie Beata
Mało tych warzyw w tym wpisie…ale na pewno wszystkie opisane są bardzo zdrowe! 🙂