kobieta je sałatke przy komputerze

Jakie tłuszcze można spożywać aby obniżyć cholesterol?

Artykuł zaktualizowany 4 lutego 2021


W przypadku nadmiaru „złego” cholesterolu (LDL) w organizmie, może dojść do zmian miażdżycowych, problemów z krążeniem, udarów mózgu i niewydolności serca. Są to choroby sercowo-naczyniowe, które są obarczone ryzykiem utraty życia lub zdrowia. Ważne jest, aby spożywać zdrowe tłuszcze, które będą chronić układ sercowo-naczyniowy.


Jakie tłuszcze wpływają na obniżenie cholesterolu?

Owoc awokado zawiera tłuszcze nienasycone, które wpływają na obniżenie cholesterolu LDL i podniesienie wartości cholesterolu LDL. Kolejnym tłuszczem poprawiającym poziom cholesterolu jest oliwa z oliwek, która zawiera cenne antyoksydanty.

Orzechy włoskie lub laskowe zawierają dużą ilość tłuszczu, lecz są to tłuszcze pożądane dla zdrowia człowieka. Orzechy są źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, które powinny znajdować się w diecie każdego człowieka. Migdały, orzechy laskowe, pistacjowe, arachidowe i włoskie są doskonałym źródłem jednonienasyconych kwasów tłuszczowych. Poza tym znacząco wpływają na obniżenie cholesterolu LDL, czyli tego „złego” cholesterolu. Można jeść je często, ale w małych ilościach, ponieważ mają dużo kalorii.


Inne produkty obniżające cholesterol

Aby obniżyć poziom „złego” cholesterolu można jeść groch, fasolę lub soczewicę, czyli rośliny strączkowe. Poza tym należy jeść jabłka, tylko ze skórką, ponieważ w niej zawarte są pektyny i polifenole, które mogą wpływać na obniżenie cholesterolu.

Wskazane jest spożywanie rym morskich, ponieważ zawierają kwasy tłuszczowe omega-3, które obniżają cholesterol i trójglicerydy. Najwięcej kwasów omega-3 mają makrele, śledzie, łososie i węgorze.

Poza tym zalecane jest spożywanie produktów o dużej zawartości błonnika np. płatki owsiane, jęczmienne, suszone śliwki, gruszki, marchewki, bakłażany. W diecie powinny znaleźć się również inne świeże owoce i warzywa, a także pieczywo pełnoziarniste, razowe makarony, grube kasze i nieoczyszczony ryż.

Jaja z wolnego wybiegu, ugotowane na miękko,  pomagają obniżyć cholesterol, ponieważ w płynnym żółtku znajduje się lizyna, która hamuje wzrost złego cholesterolu. Warto jeść cytrusy, szczególnie grejpfruty, ponieważ zawierają witaminę C, która walczy ze złogami cholesterolowymi w tętnicach.


 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *