miod

Miód z maliną – dlaczego warto go jeść?

Artykuł zaktualizowany 16 listopada 2021


Kremowa, aksamitna konsystencja, która rozpływa się w ustach – już od pierwszych chwil po spożyciu. A do tego przepiękny, czerwony kolor będący zasługą obecności malin oraz aromatyczny zapach rozkoszujący nozdrza – zaraz po otwarciu. Miód z maliną, gdyż o nim mowa, to jedyny taki miód, który pokochają nie tylko dorośli, ale również dzieci. Jest słodki, smaczny i zdrowy, a przy tym otwierający szeroki wachlarz możliwości, jeśli chodzi o sposób zastosowania. Warto czym prędzej wzbogacić nim swoją kuchnię. To bowiem prawdziwy eliksir młodości, energii i doskonałej kondycji zdrowotnej!


Jakie właściwości posiada miód z maliną?

Miody z maliną posiadają szereg nieocenionych działań, przez co cieszą się tak wielką popularnością – i to nie tylko wśród pszczelarzy. Po pierwsze, ich receptura w umiejętny sposób łączy wzmacniające właściwości miodu wielokwiatowego z ogromem witamin, jakie skrywa w sobie malina. Po drugie, są niezwykle skuteczne w przypadku rozmaitych przeziębień i infekcji, gdyż wykazują się właściwościami przeciwzapalnymi, przeciwwirusowymi i przeciwbakteryjnymi. Z uwagi na dużą zawartość cennego dla zdrowia błonnika, miód z maliną działa również na pracę układu pokarmowego, regulując prawidłowe funkcjonowanie jelit. Co więcej, malina okazuje się źródłem przeciwutleniaczy, poprawia samopoczucie i wspiera działanie układu krążenia.

Miody z dodatkiem malin są również polecane osobom osłabionym i przemęczonym – zarówno pod względem fizycznym i psychicznym. Wszystko dlatego, że ich unikatowa receptura dodaje energii i wzmacnia organizm. Dodatkowo, działa uspakajająco, przez co są polecane osobom znerwicowanym oraz dotkniętym depresjami.

Miód z maliną – jak go spożywać?

Najprościej mówiąc, ile osób, tyle możliwych wariantów jego przyjmowania. Dla niektórych nie ma nic smaczniejszego niż miód z maliną jedzony prosto ze słoika, podczas gdy inni będą rozkoszować się jego smakiem na porannym toście czy świeżej bułeczce. Można go dodawać do różnego rodzaju deserów – nieoceniony w towarzystwie domowych naleśników, gofrów czy innych, mniej lub bardziej wykwintnych przekąsek.

Miód z maliną jest słodkim zamiennikiem cukru oraz wszelkiej maści słodyczy. Skutecznie podnosi walory smakowe rozgrzewającej herbaty spożywanej wieczorową porą, a także owsianek czy muesli. Posiada mocno wyczuwalny smak maliny oraz przyjemny kolor, dzięki czemu okazuje się miłą alternatywą dla klasycznych miodów.

Artykuł powstał we współpracy z https://www.pasjazycia.pl/

Dodaj komentarz