Spis treści
Artykuł zaktualizowany 31 sierpnia 2019
Podroby zwierzęce, takie jak wątróbka kojarzą się raczej z resztkami, które mają niewiele wartości odżywczych. Jednak 100 gram wątróbki zaspokaja dzienne zapotrzebowanie na szereg niezbędnych witamin, takich jak – witamina A, wszystkie witaminy z grupy B oraz potas i żelazo.
Wątróbka – doskonałe źródło żelaza
W 100 gramach wątróbki drobiowej znajduje się 20-krotnie więcej żelaza niż w tej samej ilości piersi z kurczaka. Porcja wątróbki pokrywa dzienne zapotrzebowanie na tej pierwiastek niemal w 100%.
Dzienne zapotrzebowanie na żelazo:
- Kobiety – 18mg
- Mężczyźni – 10mg
Wątróbka drobiowa jest jednym z najbogatszych źródeł żelaza i przynajmniej raz na jakiś czas trzeba wykorzystać ją do uzupełnienia naszej diety. Żelazo jest niezbędne do wytwarzania hemoglobiny, która jest odpowiedzialna za transport tlenu do komórek ciała – przy pomocy czerwonych krwinek.
Wątróbka drobiowa – doskonałe źródło witaminy B
Wątróbka drobiowa jest bogata we wszystkie witaminy z grupy B, a między innym:
- kobalamina ( B12 )
- ryboflawina ( B2 )
- niacyna ( B3 )
Witaminy z grupy B są niezbędne do regulowania procesów przemiany makroskładników, czyli węglowodanów, białek i tłuszczy oraz do odpowiedniego ich wykorzystania w trakcie przemiany pożywienia w energię. O odpowiednią podaż witaminy B, szczególnie powinny zadbać osoby aktywne fizycznie, gdyż uczestniczy ona w regeneracji powysiłkowej oraz naprawie i nadbudowie włókien mięśniowych.
Wątróbka to bogate źródło białka
W 100g porcji wątróbki znajduje się aż 19 gramów wysokiej jakości, łatwo przyswajalnych protein. Co powinno zainteresować osoby aktywne fizycznie, które potrzebują szczególnie dużo białka w codziennej diecie. Profil aminokwasów zawartych w wątróbce drobiowej zadowoli każdego sportowca, gdyż jest bardzo podobny do mięsa zwierzęcego oraz znacznie lepszy od tych zawartych w nabiale.
Jakie są zalety jedzenia wątróbki?
Rolą wątroby jest neutralizowanie toksyn, które gromadzą się w organizmie. Jednak te substancje nie gromadzą się w jej wnętrzu, więc jedzenie wątróbki jest całkowicie bezpieczne. Ponad to jest bardzo pożywna, gdyż zawiera wiele wartości odżywczych, które są wykorzystywane do neutralizacji toksyn w organizmie.
Dla osób, które nie są przekonane do włączenia wątróbki do diety, mamy kilka praktycznych rad:
- po zjedzeniu wątróbki możesz „odtruć” organizm – zjedz grejpfruta po spożyciu wątroby;
- wątróbka nie zawiera w sobie żadnych toksyn. Jest jedynie źródłem wysokiej jakości wartości odżywczych. Nie ma się czego bać;
- wątróbka to bardzo tani produkt, dzięki któremu możemy uzupełnić braki w podaży witamin i minerałów. Jednocześnie nie musimy sięgać głęboko do kieszeni;
- wątróbka to źródło wysokiej jakości białka, idealnego dla aktywnych sportowców;
- kobiety w ciąży powinny jeść wątróbkę, gdyż jest bogatym źródłem kwasu foliowego.
Jakie są najważniejsze zalety jedzenia wątróbki?
- Dostarczasz wysokiej jakości białko do organizmu;
- Wątróbka to bomba z witaminą A;
- Wątróbka jest bogatym źródłem wszystkich witamin z grupy B;
- Kobiety w ciąży ucieszy fakt, że wątróbka to bogate źródło kwasu foliowego;
- 200g wątróbki zaspokaja dzienne zapotrzebowania na żelazo – zarówno dla kobiet jak i mężczyzn;
- Wątróbka zawiera takie pierwiastki jak miedź, cynk i chrom.