Artykuł zaktualizowany 5 września 2023
Zarówno witamina D3 jak i kwasy tłuszczowe omega-3 są od lat popularnym tematem wśród osób dbających o zdrowie. Na aptecznych półkach można znaleźć wiele preparatów łączących te składniki. Czy można i warto brać je razem? Jak poprawiają ludzkie zdrowie?
Właściwości kwasów omega-3
Kwasy omega-3 to grupa niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, które są potrzebne dla zapewnienia prawidłowej pracy ludzkiego organizmu1:
-
wpływają tonizująco na układ nerwowy i wspierają pracę mózgu,
-
przyczyniają się do rozrzedzenia krwi, dzięki czemu wykazują działanie przeciwzakrzepowe oraz działają hipotensyjnie, obniżając ciśnienie tętnicze krwi, oraz chronią serce;
-
są niezbędne dla zachowania prawidłowej kondycji siatkówki oka i zmniejszają prawdopodobieństwo zwyrodnienia plamki żółtej;
-
obniżają stężenie trójglicerydów i pomagają w prawidłowym utrzymaniu stosunku cholesterolu HDL do LDL;
-
wspierają odpowiedź autoimmunologiczną, przeciwdziałając alergiom;
-
mają właściwości hamujące wzrost komórek nowotworowych.
Kwasy omega-3 są konieczne dla prawidłowego wzrostu, rozwoju i zachowania zdrowia, jednak ludzki organizm nie jest w stanie wyprodukować ich samodzielnie, dlatego należy dostarczać je z pożywieniem. Więcej o kwasach omega-3 można przeczytać na blogu: https://www.mollers.pl/kwasy-omega-3/ .
Słoneczna witamina D – po co jest potrzebna?
Witamina D3 jest jedną z najważniejszych witamin. Jej najbardziej znaną właściwością jest zapobieganie krzywicy, poprzez zapewnienie zdrowych i mocnych kości. Jednak to nie jedyna super moc tej witaminy2:
-
wpływa na regenerację komórek nerwowych;
-
wspiera prawidłowe działanie mięśni;
-
korzystnie wpływa na odporność;
-
reguluje procesy trawienia i przemiany materii;
-
pomaga w regulacji cyklu dobowego;
-
wspiera procesy odnowy wątroby.
Witamina D może być wytwarzana podskórnie pod wpływem promieniowania UV. NIestety, w Polsce ilość słońca jest zbyt mała, by przez cały rok zapewnić odpowiedni poziom syntezy witaminy D – tylko w miesiącach letnich promieniowanie jest wystarczające dla zapewnienia odpowiedniego stężenia witaminy D. Przez resztę roku niesprzyjająca pogoda niestety uniemożliwia jej produkcję. Dlatego ją również warto suplementować.
Czy warto brać kwasy omega-3 z witaminą D3?
Jak widać, zarówno witamina D3, jak i kwasy omega trzy są niezbędne dla zachowania zdrowia i witalności. Czy warto spożywać suplement, który zawiera oba składniki? Warto! Witamina D3 jest jedną z witamin rozpuszczalnych w tłuszczach i potrzebuje tłuszczu dla prawidłowego wchłaniania i rozprowadzenia w organizmie. Cóż może być lepszym nośnikiem witaminy D3 jeśli nie zdrowe i potrzebne kwasy omega-3?
Szukając odpowiedniego preparatu, warto zwrócić uwagę na skład. Na zainteresowanie z pewnością zasługują trany Mollers, będące źródłem kwasów omega, pochodzących z wątroby dorsza atlantyckiego. Wzbogacone o witaminę D3, wspierają kompleksowo cały organizm, pomagając zachować kondycję, witalność i zdrowie.
1 OSTASZ, Lidia et KONDRATOWICZ-PIETRUSZKA, Elżbieta. Charakterystyka kwasów tłuszczowych omega-3 oraz ocena poziomu wiedzy o ich działaniu zdrowotnym. Zeszyty Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie, 2011, vol. 874, p. 139-161.
2 MIELEC, Monika. Prozdrowotne właściwości witaminy D. 2016.