jak zaparzyć kawę w kawiarce

Jak dobrze zaparzyć kawę w kawiarce?

Artykuł zaktualizowany 4 lutego 2021


Coraz częściej słyszy się, że kawa ma swoje nuty smakowe i zapachowe. Niektórzy porównują ją nawet pod tym względem do wina, które stanowi między innymi unikalny obraz winnicy (w tym przypadku plantacji), z której pochodzi. Entuzjaści kawy mają jednak trudniej, niż osoby zakochane w subtelnościach win różnorakich, gdyż im wystarczy otworzyć butelkę, aby zanurzyć się w świecie swoich ulubionych bodźców i ekstazie podniebienia.

Parzenie kawy to czas, kiedy można popełnić wiele błędów – źle zmielić, źle przygotować, źle przechowywać, źle ubić w filtrze ekspresu itd. Od ziarenka do kawy długa droga, a czasem można na niej „spotkać” tzw. kawiarkę. Jak zatem przygotować przy jej pomocy to, o czym marzymy i za czym tęsknimy od ostatnich wakacji spędzonych we Włoszech? Co jest najważniejsze podczas tej metody parzenia i na co trzeba szczególnie uważać? O tym w dalszej części artykułu


Jak zaparzyć kawę w kawiarce?

Nie wystarczy mieć kawiarkę, aby wszystko poszło zgodnie z planem, a kawa smakowała tak, jak ją potrafią zrobić profesjonalni bariści. Trzeba mieć również podstawową wiedzę o tej metodzie parzenia, a zaliczają się do niej następujące niuanse i zasady:

  • najlepsza kawa z kawiarki powstaje z ziaren świeżo palonych (powinny zostać zmielone przez nas maksymalnie 10 dni od daty palenia),
  • do przyrządzania w kawiarkach najlepiej nadają się kawy charakteryzujące się nutami słodyczy (kawa zrobiona na ich bazie jest przepysznym dodatkiem do każdego dnia),
  • dłuższy czas zaparzania i wysoka temperatura w kawiarce dodają kawie goryczy, więc warto ją neutralizować poprzez słodycz ziaren,
  • stopień zmielenia kawy do kawiarki określa się jako „kryształki cukru”,
  • kawiarka powinna być albo aluminiowa, albo stalowa.

Ten artykuł może Ciebie zainteresuje – Rodzaje masażu tajskiego


Dodatkowe wskazówki do parzenia kawy

Wymienione we wcześniejszym akapicie niuanse są absolutną podstawą, która powinna zostać koniecznie opanowana przez każdego posiadacza domowej, włoskiej kawiarki. Dopilnowanie by wszystko się pod tym względem zgadzało, gwarantuje niemal pewny sukces, choć to jeszcze nie koniec zmagań w doprowadzeniu zakupionych ziaren do postaci kawy.

By się tak stało i by odnieść satysfakcję z efektu, warto wiedzieć i wprowadzić w czyn również następujące kroki:

  • woda w kawiarce powinna być nalana do wysokości lekko poniżej zaworka.
  • sitko kawiarki wypełniamy w całości, wyrównujemy, nie ubijamy, a drobiny na brzegu sitka usuwamy (zmniejszają one bowiem później ciśnienie),
  • „nabitą” kawiarkę należy mocno dokręcić i postawić na palniku, ustawiając płomień na trochę większy, niż wynosi średni poziom (w takim układzie po 3-4 minut nastąpi początek procesu przesączania kawy),
  • kawa powinna zostać zdjęta z palnika, gdy tylko usłyszymy dźwięk bulgoczącej wody.

Ten artykuł Ciebie zainteresuje – Wpływ kawy na organizm sportowca


Na co należy uważać przy parzeniu?

Gdy zdejmujecie kawiarkę z kuchenki macie dwa wyjścia – albo od razu przelejecie znajdującą się w niej kawę do filiżanki, albo mocno schłodzicie kawiarkę, by jak najszybciej zahamować proces ekstrakcji. Przesączanie kawy nie powinno jednak trwać dłużej niż 5 minut – jeśli tak jest, to następnym razem warto pokusić się o grubsze zmielenie ziaren. Ważne jest również to, jak ktoś dba o swoją kawiarkę, a chodzi tu przede wszystkim o nieużywanie do jej mycia detergentów (wyłącznie wody, którą następnie trzeba dokładnie osuszyć). Wysiłek z całą pewnością się tu jednak opłaci.


 

Dodaj komentarz