opakowanie cukiernicze z makaronami

O czym pamiętać, wybierając pudełka cukiernicze?


Wśród wielu produktów, które można kupić na potrzeby prywatne albo do prowadzonych cukierni, pojawiają się również rozmaite opakowania. Pudełka cukiernicze mają różne rozmiary, kształty, kolory. Zapewniają możliwość przewiezienia czy przeniesienia ciasta w całości albo w kawałku. Na co zwrócić uwagę podczas ich wyboru?


Zaopatrzenie cukierni

Wiele zależy przede wszystkim od tego, czemu pudełka cukiernicze mają służyć. W cukierniach mogą spełniać przynajmniej kilka różnych ról. Przede wszystkim są przydatne podczas przenoszenia gotowych wypieków z jednego miejsca w drugie, na przykład bezpośrednio z piekarni  do poszczególnych punktów w mieście. Mogą też być pomocne podczas wydawania większej ilości małych wypieków dla klientów – na przykład ciastek czy pączków na Tłusty Czwartek. W tych przypadkach najlepiej sprawdzają się pudełka duże i otwarte.

Opakowania na duże wypieki

Jeżeli w cukierni zamówione jest ciasto albo tort, to zwykle wymagają one odpowiedniego zapakowania na czas podróży. Dobrze dobrane pudełko cukiernicze ma przede wszystkim właściwe dla wypieku wymiary, ale również kształt, który zapobiega powstawaniu rozmaitych uszkodzeń, bo nie dotyka powierzchni ciasta. Bardzo często nadaje się też do przechowywania wypieku w lodówce.

Pudełka na małe wypieki

Muffiny, mniejsze ilości pojedynczych słodkich bułek, ale również na przykład kawałki ciast – to wszystko wymaga odpowiedniego pakowania. W takim przypadku wybór pudełek cukierniczych w dużej mierze zależy od okazji, na którą są potrzebne. Jeżeli mowa o sprzedaży ciast w cukierni, dobrym wyborem będzie pudełko z nadrukiem logotypu. Do zwykłego transportu wystarczą opakowania jednolite. Z kolei na wesela, na czas darowania kawałków ciast gościom, lepszym wyborem będą opakowania ozdobne.

Pudełka cukiernicze – jakie materiały wybrać?

Do wyboru są w zasadzie dwa rodzaje opakowań. Pierwsze to pudełka kartonowe, zarówno nieco droższe klejone, jak i dostępne w arkuszach do samodzielnego złożenia. Im grubszy karton, tym większa jego wytrzymałość. Tektura lita, bo to z niej wykonane są te pudełka cukiernicze, nie chłonie wilgoci, jest przeznaczona do kontaktu z żywnością, z przy tym ekologiczna. Jej alternatywą jest biodegradowalny polietylen, czyli opakowania z przezroczystego, bardzo cienkiego plastiku. Warto jednak pamiętać, że nie sprawdzą się przy dłuższym przechowywaniu – zatrzymują wewnątrz powietrze, przez co wypieki wyglądają nieestetycznie po kilku godzinach i mogą się szybciej zepsuć.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *