wyroby cukiernicze

5 najpopularniejszych wyrobów cukierniczych


Ciasta, ciasteczka, czekolady i cukierki każdy z nas bardzo lubi. Małe co nieco do porannej kawy, czy kawałek przyjemności na rodzinnym spotkaniu lub wśród grupy znajomych, poprawia nie tylko humor, ale też sprzyja zacieśnianiu więzi wśród ludzi. Słodycze są chwilą przyjemności i zapomnienia, która potrafi rozładować stres i zmniejszyć napięcie. Dlatego tak często po nie sięgamy? Zobacz, co lubimy najbardziej jeść z wyrobów cukierniczych.


To, co wysuwa się na pierwszy plan to tradycyjne wyroby cukiernicze znane nam od pokoleń. Do nich należą:

Tradycyjne polskie ciasta

Sernik to jedno z naszych ulubionych ciast, które jest znane nie tylko w Polsce. Występuje wielu odmianach i smakach. Jak widać z sera białego może wykonywać różne pyszne ciasta i dodawać do niego wiele dodatków. Najbardziej popularny sernik krakowski w lukrowej polewie i z rodzynkami to klasyka  tego ciasta. Niemniej jednak królewski na czekoladowym spodzie stanowi rozkosz podniebienia. Natomiast serniki wiedeński to delikatny i puchaty przysmak nie tylko kraju nad pięknym i modrym Dunajem.

Szarlotka

To tradycyjne polskie ciasto, wykonane na kruchym cieście z musem jabłkowym. Ta rozkosz podniebienia w sam raz pasuje dla łasuchów, które lubią dbać o linię, ale nie chcą rezygnować z cukierniczych pyszności. I wcale się nie dziwię. Szarlotka to klasyk domowych polskich ciast, której to zapach rozchodził się po całym domu.

Torty i ciasta tortowe

Szeroki asortyment tortów i ciast tortowych to delicja i rozkosz dla naszego podniebienia.  Najbardziej lubimy  lekkie i z tradycyjne torty i ciasta kremowe wykonane na polskiej śmietanie, które stanowią uwieńczenie wielu uroczystości. Pyszne kremówki wykonane przez specjalistów  cukierniczych, czy zabajone kremowe ciastka w różnych smakach. Szeroki asortyment surowców cukierniczych, pozwala na wykonanie ich w wielu ciekawych i oryginalnych oprawach i smakach, począwszy od tradycyjnych do bardziej wyszukanych i egzotycznych.

Wafle i wafelki

Tymi klasycznymi specjałami chyba nikt nie pogardzi. Przekładane różnymi rodzaju masami, kremami, lodami, czy powidłami pospolite andruty, to ciastka wprost na codzienną przekąskę w szkole, w pracy, czy w przedszkolu. Przy okazji polewane czekolada lub w wersji bez smakują każdemu  i są swego rodzaju słodką przegryzką.

Słone precle i paluszki

Chrupać każdy może pyszne paluchy, precelki, czy krakersiki, z których słyną polscy cukiernicy. No bo słodycze nie zawsze muszą być na słodko.  Na słono też dobrze smakują, szczególnie dla tych, co nie lubią cukru, a mają chęć coś smacznego przekąsić. Te posypane solą lub makiem specjały na bazie ciasta drożdżowego, upieczone na złoty kolor po raz pierwszy pojawiły się w Niemczech na początku XX wieku. Wtedy była to typowa przekąska do piwa. Od tego czasu podbiły podniebienia całego świata.

Słodkie pierogi i kopytka

Te specjały można jeść na słono i na słodko. W słodkiej wersji z owocami lub polewane słodkimi i śmietanowymi sosami są idealnym deserem, lub zdrowym podwieczorkiem dla całej rodziny. Aczkolwiek na ogół stanowią słodki obiad, który chętnie pałaszujemy w sezonie naszych rodzimych owoców, takich jak truskawek, jeżyn, jagód i wielu innych.

Wszystkie te specjały oraz wiele innych przysmaków dla prawdziwych łasuchów poleca cukiernia w Krośnie, tworząc tradycyjnymi metodami słodycze i wyroby cukiernicze  już przez 40 lat.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *