Jak przygotować doskonałą kawę?

jak przygotować doskonałą kawę

W zasadzie najczęściej spotykanym w sklepach, kawiarniach czy stacjach gatunkiem kawy jest Arabica. Zawiera ona od 1,0% do 1,5% czystej kofeiny. Jej smak jest łagodny, a aromat niezwykle przyjemny dla każdego amatora kawy. Jest stosunkowo mało gorzka i raczej niezbyt kwaśna.  W niektórych jej odmianach można wyczuć smak czekolady.

Robusta jest wyraźnie bardziej gorzka i kwaskowa, ale zawiera do 4% kofeiny. Nie każdemu musi smakować, więc może warto poeksperymentować i zmieszać oba gatunki dla nowych doznań smakowych?


Pobudzające działanie kawy przypisujemy zawartej w niej kofeinie, choć osobiście uważam, że samo picie kawy, pewien akceptowany przez wiele osób „rytuał”, działa podobnie, dostarczając przyjemności, która jest wartością samą w sobie.


Przygotowanie doskonałej kawy

Wydawać by się mogło, że „podwójne espresso” postawi każdego na nogi, ale nic bardziej mylnego. Nasycenie naparu kofeiną zależy od czasu kontaktu kawy z wodą. Im dłuższy, tym większa dawka kofeiny uwalnia się do naparu.

W Brazylii – trudno się dziwić –  piją kawę wszyscy, od zaledwie dzieci aż po osoby w podeszłym wieku, najczęściej bardzo słodką i mocną.

Tamtejsze ekspresy do kawy, choć chyba słuszniej by było nazwać te urządzenia „lokomotywami” w miniaturze. Z dwóch kilogramów skondensowanych ziaren uzyskiwano 12 małych, skondensowanych kieliszeczków aromatycznego naparu. Fakt, że była ona konsystencji śmietany, ale uwierzcie, że  po wypiciu małego kieliszka świat się zmieniał… Na lepsze!


Ten artykuł Ciebie zainteresuje – Tajemnica pysznej kawy z kawiarki


Przygotowanie tego aromatycznego specjału trwało kilkanaście minut, a nie 40 sekund, jak w większości kawiarni.

Co ciekawe: używa się tam kawy wypalonej na stosunkowo jasny kolor, co podnosi ilość zawartej w niej kofeiny. Ciemno wypalone ziarna może mają intensywniejszy aromat i dają bardziej gorzki napar, przez co wydaje się on być mocniejszy, ale to wyłącznie kwestia gustu.


Jak działa kofeina?

Pobudzenie po wypiciu kawy nie następuje natychmiast, lecz po około pół godziny, a sam efekt utrzymuje się przez około godzinę. Sugerujemy wypijać niewielkie ilości kawy, ale za o częściej, gdyż przyjęcie dużych ilości kofeiny zadziała odwrotnie do zamierzeń.

„Przestymulowanie” organizmu kofeiną może skutkować brakiem koncentracji, nerwowością i sennością, a takie efekty są zdecydowanie niepożądane.


Źródło zdjęcia – Designed by Freepik

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*