owoce w pracy

Zdrowe odżywianie pracowników – dlaczego jest tak ważne dla nich?

Artykuł zaktualizowany 17 lipca 2022


Odpowiedzialny pracodawca naprawdę dba o swój personel. Wie bowiem, że to przekłada się na zaangażowanie w pracę, a także utrzymanie zespołu. Sposobów na to, aby zatroszczyć się o swoich pracowników jest naprawdę mnóstwo. Do tych cieszących się obecnie coraz większą popularnością zalicza się dodatki pozapłacowe, czyli benefity, w postaci owoców. To nie tylko czynnik motywujący i zachęcający do większego zaangażowania w pracę, ale również wyraz troski o zdrowie zatrudnionych w firmie osób. Warto pamiętać, że zdrowe odżywianie pracowników oznacza korzyści dla firmy.


Czym jest zdrowe odżywianie?

Zacznijmy od krótkiego wyjaśnienia czym jest zdrowe odżywianie. Terminem tym można określić taki sposób żywienia, który bazuje na warzywach i owocach, nie zawiera produktów wysoko przetworzonych i ogranicza zużycie tłuszczu. Osoby, które zdrowo się odżywiają sięgają po:

  • owoce;
  • warzywa;
  • ciemne pieczywo;
  • ciemny ryż i makaron;
  • kasze;
  • chudy nabiał.

Jednocześnie ograniczają spożycie soli, tłustych mięs, słodkich napojów. Przekłada się to oczywiście na samopoczucie i zdrowie. Odpowiednie żywienie oznacza mniejszą wagę, a to wiąże się z niższym ryzykiem rozwoju cukrzycy i miażdżycy. Abonament na owoce i warzywa do biura zamówisz na stronie owocewpracy.pl

Jak zdrowe odżywianie wpływa na naszą zdolność do pracy?

Jeśli odżywiamy się naprawdę zdrowo, nasz organizm pracuje zdecydowanie lepiej. Jest bardziej odporny na choroby, zwiększa się jego wydajność, lepiej znosi stres związany z wykonywaniem powierzonych nam obowiązków. W efekcie możemy pracować lepiej, osiągając konkretne efekty. Przekłada się to również na zdecydowanie mniejszą liczbę zwolnień lekarskich w roku. Pracownicy, którzy zdrowo się odżywiają mniej chorują, co przekłada się na mniejszą absencję w pracy. Jest to niewątpliwa korzyść dla pracodawcy, który nie musi borykać się z organizacją pracy pod nieobecność części personelu.

Jak zadbać o zdrowe żywienie personelu?

Niestety, wielu pracowników nie odżywia się zdrowo. W pracy chętnie sięgają po słone przekąski, unikając owoców. Dlatego dobrym posunięciem ze strony pracodawcy jest wprowadzenie benefitów pracowniczych w postaci owocowych paczek. Łatwy dostęp do owoców to dla wielu osób pierwszy krok w zmianie nawyków żywieniowych, co przełoży się na zachowanie zdrowia. Odpowiedzialny pracodawca, który chce zatroszczyć się o swój personel powinien więc rozważyć zapewnienie pracownikom owocowych dodatków pozapłacowych.

Dodaj komentarz