Napoje roślinne – czym są i dlaczego warto je pić dla zdrowia?

Artykuł zaktualizowany 11 lutego 2022


Całkiem niedawne w sklepach znaleźć można było tylko wyroby sojowe lub rzadko kiedy, ryżowe. Dziś wybór jest bardzo różnorodny, dostępne są napoje na bazie migdałów, kokosa, owsa, czy konopi. Bardzo szybko zyskują popularność wśród odbiorców. Często sięgają po nie osoby z nietolerancją laktozy weganie albo Ci, którzy nie przepadają za krowim mlekiem. Potocznie mówi się często „mleko migdałowe” czy „mleko ryżowe”, lecz zgodnie z unijnymi przepisami „mlekiem” określać można wyłącznie produkty pochodzenia zwierzęcego – „mleko krowie” czy „mleko kozie”, pozostałe to napoje roślinne. Czym są i czy są zdrowe? Na te pytania odpowiadamy w poniższym artykule, zachęcamy do lektury.


Czym zastąpić mleko krowie?

Pierwsza wzmianka o napoju roślinnym pojawiła się w książce z 1226 roku zatytułowanej „Kitabh al-tabikh”. Mowa w niej o mleku migdałowym. Bez względu na to, czy nazywamy ten produkt mlekiem, czy napojem, rynek tego typu produktów rozwija się dziś bardzo szybko. Roślinne produkty są doskonałym zamiennikiem dla mleka zwierzęcego, dostarczając mnóstwo właściwości zdrowotnych. Często przyczyną złego samopoczucia po spożyciu mleka lub przetworu mlecznego jest tak zwana nietolerancja laktozy, która jest jedną z najpowszechniejszych nadwrażliwości pokarmowych. Zamiana mleka zwierzęcego na napój roślinny w takim wypadku to konieczność. Natomiast dla tych, którzy nie mają problemów ze strony układu pokarmowego może być to z kolei ciekawe urozmaicenie jadłospisu i poszerzenie kulinarnych horyzontów. Podsumowując – napoje pochodzenia roślinnego są dla wszystkich. Napoje roślinne, na przykład firmy ECOMIL, można stosować jako zamiennik dla mleka krowiego do przygotowania owsianek, jaglanek, do pszennych płatków śniadaniowych, jako dodatek do kawy czy składnik wypiekanych ciast.

Po które napoje najlepiej sięgać?

Chyba najbardziej rozpowszechnionym spośród całej gamy produktów roślinnych jest mleczko kokosowe. To napój, który powstaje z miąższu kokosa, który jest bardzo zdrowy, dlatego też produkt niesie ze sobą wiele cennych właściwości odżywczych. Mleko posiada właściwości antybakteryjne oraz antywirusowe, wspiera prawidłowe trawienie, a dodatkowo wycisza stany zapalne. Mleko kokosowe zawiera mniej wapnia niż tradycyjne mleko krowie, jednak znaczna zawartość fosforu działa korzystnie na kości. Warto sięgnąć po ECOMIL mleko kokosowe, ponieważ dodatkowo może być on kwalifikowany jako ”bezcukrowy”, gdyż zawiera mniej niż 0,5g cukrów na 100ml, oraz jako ”niesłodzony”, ponieważ żaden z użytych składników nie jest użyty ze względu na swoje właściwości słodzące – to dodatkowa wartość tego produktu. Kolejnym popularnym napojem roślinnym jest ten o smaku sojowym. W sklepach znaleźć można  odmianę naturalną – bez dodatkowego cukru, ale też słodzoną czy smakową. Są również napoje instant na przykład ten z oferty ECOMIL, który może być spożywany o każdej porze dnia, na ciepło lub zimno, w kawie lub herbacie, w sosach, ciastach, naleśnikach i puddingach.

ecomil

Szklanka takiego napoju dostarcza niemal 80 kcal, zawiera znaczną ilość białka oraz stanowi cenne źródło witaminy B. Soja jest również bogatym źródłem składników mineralnych, takich jak potas, wapń, magnez, fosfor i żelazo. Innym rodzajem napoju roślinnego jest napój ryżowy. Pozyskiwany z brązowego ryżu, który jest bezglutenowy, może być spożywany przez osoby będące na diecie bezglutenowej. Jest bardzo dobrym źródłem witamin z grupy B (zwłaszcza B1 oraz B6) i włókna pokarmowego. Cechuje się jednak znaczną kalorycznością, przez wysoką zawartość skrobi w ziarnie ryżu. Szklanka może dostarczać nawet do 150 kcal. Kolejnym roślinnym zamiennikiem mleka krowiego jest napój migdałowy. Produkowany jest z pasty migdałowej, wody i dodatków aromatyzujących. Posiada wysoką zawartość przeciwutleniaczy, w tym witaminy E, będącej silnym antyoksydantem aktywnie zwalczającym obecność wolnych rodników. Bardzo dobrze sprawdza się, jako dodatek do owsianek, jaglanek czy kawy. Firma ECOMIL posiada w swojej ofercie bardzo szeroką gamę produktów z rodziny napojów migdałowych, warto sprawdzić ich ofertę.

Jak widać, napoje roślinne zawierają mnóstwo witamin i minerałów, które doskonale uzupełnią naszą dietę i będą stanowiły ciekawy zamiennik dla produktów pochodzenia zwierzęcego. Bez względu na to, czy cierpimy na nietolerancję laktozy, czy też po prostu nie lubimy mleka krowiego, warto uzupełnić swoją dietę tymi napojami.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.