burger dla wegetarian

Pyszne przepisy na burgery dla wegetarian

Artykuł zaktualizowany 4 lutego 2021


Jesteś na diecie wegetariańskiej i masz ochotę na burgery? Wcale nie musisz rezygnować z tego przysmaku – dostępne są również w wersji bezmięsnej. Poznaj nasze przepisy lub złóż zamówienie na burgery z dostawą na wskazany adres.

Klasyczne burgery to przede wszystkim soczysta wołowina o średnim stopniu wysmażenia, podawana w towarzystwie warzyw i zamknięta w chrupiącej bułce pszennej. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, aby steki wołowe zastąpić roślinnymi odpowiednikami. Jak pokazuje menu lokali oferujących burgery z dostawą, możliwości jest sporo. Która wersja stanie się Twoją ulubioną?


Burgery wegetariańskie z tofu

Steki wołowe z powodzeniem możesz zastąpić wędzonym tofu. Samo wykonanie dania nie jest skomplikowane – wystarczą podstawowe umiejętności kulinarne.

Składniki:

  • 1 opakowanie wędzonego tofu
  • 40 g bułki tartej
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1/4 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 1 cebula szalotka
  • 4 suszone pomidory
  • 1 ząbek czosnku
  • 5 ml oleju rzepakowego
  • 2 bułki owsiane
  • garść rukoli

Odsącz tofu z nadmiaru wody. Rozgnieć widelcem, wymieszaj z bułką tartą, sosem sojowym, mąką ziemniaczaną i posiekanymi warzywami. Wyrób masę, a następnie uformuj 2 kotlety o grubości ok. 1,5 cm. Smaż na rozgrzanym oleju, aż kotlety uzyskają złocisty kolor.

Na dolnej połowie bułki ułóż rukolę, usmażone tofu, dodaj swój ulubiony sos i przykryj górną częścią bułki. Smacznego.


Burger bez mięsa z ciecierzycy

Tego rodzaju danie znajdziesz w menu wielu lokali oferujących burgery z dostawą. Samodzielne przyrządzenie jedzenia nie będzie jednak skomplikowane, dlatego warto skorzystać z poniższego przepisu.

Składniki:

  • 400 g ugotowanej ciecierzycy
  • 3/4 puszki kukurydzy konserwowej
  • 3 łyżki mąki orkiszowej
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • szczypta soli himalajskiej
  • szczypta pieprzu
  • kilka łyżek siemienia lnianego i otrąb orkiszowych

Ciecierzycę, kukurydzę i mąkę umieść w misie blendera i zmiksuj na gładką masę. Uformuj kotlety, obtocz w siemieniu lnianym i otrębach, a następnie usmaż na odrobinie oleju rzepakowego.

Dolną połowę bułki posmaruj ostrym pesto lub innym pikantnym sosem. Ułóż sałatę, kotlet, plaster pomidora i kilka piórek czerwonej cebuli. Wierzch posmaruj jogurtem naturalnym, a następnie przykryj górną częścią bułki.

Burgery w wersji wegetariańskiej możesz także przygotować z fasoli, kaszy jaglanej, soczewicy i wielu innych produktów. Dzięki tak dużej różnorodności nie wpadniesz w monotonię – za każdym razem danie zaskoczy Cię bogactwem smaków i aromatów. Jeżeli nie masz czasu na gotowanie, zamów online burgery z dostawą.


 

Dodaj komentarz