para kroi warzywa

Urządzenia gastronomiczne niezbędne podczas obróbki mechanicznej żywności

Artykuł zaktualizowany 30 września 2022

Urządzenia gastronomiczne do obróbki mechanicznej żywności to niezbędny sprzęt w każdej kuchni profesjonalnej. Pozwalają zwiększyć efektywność oraz wygodę podczas pracy. Urządzenia te zostały specjalnie stworzone właśnie po to aby skutecznie ułatwić oraz przyspieszyć między innymi: blendowanie, mieszanie, cięcie, mielenie oraz wyrabianie ciasta. Można wybierać spośród dużej grupy urządzeń do obróbki mechanicznej żywności gdzie każde pełni swoją funkcję.

Narzędzia do obróbki mechanicznej

Profesjonalne kuchnie bez sprzętu do obróbki stałyby się wolniejsze i mniej efektywne, podstawowe czynności które są wykonywane każdego dnia sprawiały by wiele problemów oraz wymagałyby dużo żmudnej pracy, jasnym też jest to że posiłki wydawane byłyby dużo wolniej a zadowolenie klientów malałoby. Do grupy narzędzi do obróbki mechanicznej w gastronomii zaliczamy roboty wielofunkcyjne, wyciskarki do owoców, szatkownice (https://iguanasklep.pl/obrobka-mechaniczna/szatkownice), maszynki do mielenia, obieraczki do warzyw oraz wiele inne narzędzia które ułatwiają i przyspieszają obróbkę mechaniczną w lokalach.

Miksery:

  • Mikser planetarny

Pierwszym urządzeniem jest mikser planetarny, jest on niezbędnym urządzeniem do gastronomii. Pomaga on w wyrabianiu ciasta (np. na chleb), ubijaniu śmietany, może on służyć również jako sokowirówka lub też maszynkę do mielenia mięsa, wszystko zależy od akcesoriów danego sprzętu. Kluczowym parametrem jest jedynie moc danego sprzętu oraz materiały z jakich jest wykonany a będzie niezastąpiony w kuchni.

  • Mikser spiralny

Jest to urządzenie które dzięki swojemu działaniu świetnie radzi sobie z wyrabianiem ciast (np. na pizze) ciężkich. W zależności od potrzeby można zastosować go i w kuchni domowej jak i w profesjonalnej przez wybór odpowiedniej pojemności

  • Mikser ręczny

Każdemu dobrze znane miksery ręczne również dają sobie radę przy kuchni i mają ogromną zaletę którą jest to że są kompaktowe i w przystępnej cenie co do jakości wykonania.

Szatkownice gastronomiczne:

Szatkownice można uznać za podstawowy sprzęt w każdej kuchni gastronomicznej, służą do cięcia, siekania, krojenia. W zależności od wielkości danej kuchni szatkownice dostępne są elektryczne, mechaniczne oraz ręczne o przeznaczeniu głównie do krojenia warzyw. Można jako akcesorium dołączyć również różne leje oraz pojemniki w celu automatyzacji krojenia.

Wybór urządzeń do obróbki mechanicznej w gastronomii:

Wybór odpowiedniego urządzenia może być trudniejszy niż się wydaje, potrzeba jest wziąć pod uwagę wielkość lokalu, ilość podawanych dań oraz aktualny stan budżetu na taki zakup. Pewnym jednak jest to że wybór odpowiedniego urządzenia pozwoli przyśpieszyć pracę oraz wyręczyć pracowników z podstawowych czynności aby mogli w pełni zająć się bardziej skomplikowanymi czynnościami z którymi takie urządzenia sobie nie poradzą.

Dodaj komentarz