chleb pelnoziarnisty

Spożywanie produktów pełnoziarnistych – dlaczego warto to robić?

Artykuł zaktualizowany 15 października 2022

Zdrowe odżywianie to już nie tylko moda, ale dla wielu osób świadomy sposób na lepsze i zdrowe życie. Od dawna wiadomo, że dobrze dobrane produkty spożywcze i zbilansowana dieta, mają ogromne znaczenie dla naszych organizmów. Dlatego w diecie coraz częściej pojawiają się takie produkty jak makaron pełnoziarnisty, mleko roślinne, owoce i warzywa, ryby i wiele innych.

Dlaczego warto jeść produkty pełnoziarniste

Wbrew pozorom te produkty spożywcze, które lepiej wyglądają, najczęściej są mniej wartościowe dla naszych organizmów. Jasne pieczywo, makarony i inne produkty wytworzone na bazie białej, oczyszczonej mąki są prawie całkowicie pozbawione błonnika. Dlatego warto swoją uwagę skierować na te ciemniejsze towary. Ciemne chleby, makarony pełnoziarniste, grube kasze, płatki zbożowe zostały wytworzone z komponentów bogatych w nieprzetworzone ziarno. Ma to ogromny wpływ na układ trawienny, reguluje pracę jelit i ułatwia przemianę materii. Wszystkie produkty wytworzone na bazie niełuskanych ziaren, jak chociażby makaron pełnoziarnisty (https://ecowybrane.pl/pl/menu/produkty-sypkie-i-zbozowe/makarony-bio/makaron-pelnoziarnisty-bio-4979), zawierają duże ilości kwasu foliowego, bardzo ważnego w procesie krwiotwórczym. Ponadto są bogatym źródłem witaminy B3 potrzebnej do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego oraz dobrego stanu skóry i błon śluzowych. Oprócz tego produkty pełnoziarniste zawierają duże ilości fosforu niezbędnego do prawidłowego metabolizmu oraz do budowy kości i zębów. Żelazo, które zapewnia właściwe funkcjonowanie organizmu, niezbędne jest w procesie tworzenia krwinek. Magnez ma spory udział w budowaniu silnych kości i zębów oraz cynk, który wpływa na naszą odporność. Nie można też zapominać, że produkty pełnoziarniste są bardzo bogatym i nieocenionym źródłem błonnika.

Produkty pełnoziarniste w diecie

W każdej kuchni powinny znaleźć się produkty, a w późniejszej fazie dania wytworzone na bazie składników pełnoziarnistych. Na śniadanie najlepiej spożywać pełnoziarniste pieczywo i płatki zbożowe (owsiane, jęczmienne), wzbogacane o inne zdrowe artykuły jak przetwory na bazie mleka roślinnego. Jeżeli chodzi o główny posiłek, to jego zasadniczą część powinny stanowić gruboziarniste kasze (jaglana, pęczak, gryczana) lub makarony pełnoziarniste. Pamiętać należy jednak przy tym, by dania podawane były ze zdrowymi, lekko strawnymi dodatkami. Najlepiej by była to duża ilość warzyw, ale może to być także chude mięso drobiowe albo ryby. Zarówno kasza, jak i makaron pełnoziarnisty nie mogą być podawane z bardzo tłustymi dodatkami albo zapiekanym serem, ponieważ wtedy nasze działania prozdrowotne całkowicie tracą sens.

Dodaj komentarz