Spis treści
Artykuł zaktualizowany 13 grudnia 2021
Wiele marek makaronów twierdzi, że ich makaron bezglutenowy sprawdzi się w każdej kuchni. Lecz nie zawsze tak jest. Niektóre makarony bezglutenowe mogą działać lepiej niż inne i należy wziąć pod uwagę markę, zanim zdecydujesz się na zakup określonego rodzaju makaronu.
Kupując makaron do swojej kuchni, należy wziąć pod uwagę kilka rzeczy, takich jak rodzaj sosu, który robisz, rodzaj maszyny, w której jest on przyrządzany oraz czy Twoja kuchnia ma specjalne wymagania dotyczące gotowania z użyciem mąki bezglutenowej.
Co to jest gluten?
Gluten to białko występujące w ziarnach, które w połączeniu z wodą i kwasowym składnikiem, takim jak drożdże, tworzy twarde, elastyczne ciasto. Bez tego chleb nie wyrósłby. Większość osób z celiakią czuje się lepiej, gdy nie je pokarmów zawierających gluten, a ich jelita mogą się goić bez konieczności operacji. Produkty bezglutenowe zyskują na popularności ze względu na te korzyści zdrowotne i alergie pokarmowe na pszenicę, jęczmień, żyto i owies.
Wielkie zalety bezglutenowego makaronu
Makaron bezglutenowy ma wiele zalet dla zdrowia i smaku. Obejmuje to zmniejszenie stanu zapalnego, utratę wagi i lepszą kontrolę poziomu cukru we krwi.
Gluten to białko, które może być trudne do strawienia dla osób z celiakią, które muszą powstrzymać się od jego spożywania. Jedynym sposobem na prawidłowe trawienie glutenu są enzymy znajdujące się w ślinie. Ponadto istnieje wiele dowodów sugerujących, że spożywanie żywności bezglutenowej może pomóc osobom z IBS.
Wiele osób często przeocza ogromne korzyści płynące z makaronu bezglutenowego, ponieważ uważają, że nie jest to warte wysiłku ani pieniędzy na korzyści zdrowotne.
Makaron bezglutenowy lasagne
Bezglutenowy makaron lasagne to nowy produkt, który robi fale w przemyśle spożywczym. Ten bezglutenowy makaron został wyprodukowany przy użyciu opatentowanej technologii i jest sprzedawany jako zdrowszy niż tradycyjne wersje. Bezglutenowy makaron lasagne to pozycja obowiązkowa dla osób z nadwrażliwością na gluten. Ta alternatywa dla zwykłego makaronu lasagne jest zrobiona z mąki ryżowej, mąki kukurydzianej i skrobi z tapioki. Został również potraktowany enzymami, które rozkładają struktury białek glutenowych w pożywieniu.
Makaron spaghetti bezglutenowy
Bezglutenowe makarony spaghetti są ulubionym posiłkiem wielu osób, ponieważ są łatwe w przygotowaniu i mogą zaspokoić wszystkie potrzeby żywieniowe. Bezglutenowe makarony spaghetti mają różne kształty, smaki i konsystencje, które pasują do każdego gustu. Jak wiemy makaron spaghetti to jedno z najpopularniejszych dań makaronowych na świecie. Istnieje wiele sposobów na zjedzenie tego posiłku, na przykład z klopsikami lub zdrowym wegetariańskim sosem do spaghetti. Najlepsze jest to, że można go zrobić w domu przy odrobinie wysiłku, co ułatwia budżet i talię.
Makaron kukurydziany
Makaron kukurydziany, zwany także paluszkami kukurydzianymi, to rodzaj makaronu zrobionego z mąki kukurydzianej i suszony przed gotowaniem. Można je znaleźć w kuchni azjatycko-amerykańskiej, zwłaszcza w kuchni chińsko-amerykańskiej. Jest to makaron bezglutenowy. To międzynarodowe danie z mąki kukurydzianej i wody. Z mąki kukurydzianej na parze powstaje ciasto, które następnie kroi się w cienkie paski i suszy na słońcu.
Czy powinieneś spożywać gluten?
Gluten to kompozyt białkowy znajdujący się w pszenicy, żyto, jęczmieniu i owsie. To klej, który spaja ciasto podczas pieczenia chleba i ciast. Gluten jest również ważnym składnikiem wielu innych produktów spożywczych, takich jak piwo i makaron. Aby uniknąć pokarmów zawierających gluten, takich jak pieczywo, ważne jest, aby wiedzieć, czym właściwie jest gluten, aby móc określić, których należy unikać, jeśli masz celiakię lub nadwrażliwość na gluten bez celiakii (NCGS).
Celiakia to autoimmunologiczne zaburzenie jelita cienkiego spowodowane reakcją organizmu na gluten. Dotyka trzech milionów Polaków i jest jedyną znaną przyczyną niedożywienia u dzieci. Objawy obejmują ból brzucha, wzdęcia, zaparcia, biegunkę, zmęczenie i utratę wagi.