Spis treści
Artykuł zaktualizowany 4 lutego 2021
Wielu z nas od czas do czasu cierpi na różnego rodzaju zaburzenia pracy układu pokarmowego. Zgaga, bóle brzucha i wzdęcia są normalnymi i często spotykanymi reakcjami żołądkowymi na wiele różnych, najczęściej zupełnie niegroźnych czynników.
Problem zaczyna się, gdy wyżej wymienione dolegliwości stają się codziennością, a ich siła stale narasta.
Problem z glutenem
Po przeprowadzeniu procesu diagnostyki, lekarz potrafi uzyskać bardzo wiele wyników. Jednak jednym z najczęściej występujących jest problem z tolerancją przez organizm glutenu.
Celiakia, bo tak nazywa się to zaburzenie, jest związane z niewłaściwą odpowiedzią układu immunologicznego na dostarczany wraz z pokarmem gluten. Prowadzi to do bardzo agresywnej reakcji organizmu, która może manifestować się w najróżniejsze sposoby.
Do najczęstszych objawów celiakii należą te związane z układem pokarmowym, są to:
- wymioty;
- biegunka;
- nudności;
- wzdęcia brzucha;
- zaparcia.
Oprócz tego efektem celiakii są zaburzenia metaboliczne w postaci:
- niedokrwistości charakteryzującej się niedoborem we krwi witaminy B12 i żelaza;
- nadmiernej skłonności do krwawień;
- zwiększona ilość powstających sińców.
Do objawów nietolerancji glutenu można zaliczyć również te o charakterze ogólnym:
- brak apetytu;
- osłabienie;
- depresja.
Leczenie celiakii
Nietolerancja glutenu jest niestety zjawiskiem całkowicie nieuleczalnym, a jedynym skutecznym sposobem na pozbycie się tych męczących i nieprzyjemnych dolegliwości jest całkowite wyeliminowanie z diety glutenu. Aby móc to osiągnąć, trzeba najpierw poznać dokładnie produkty w niego bogate. Do najbardziej bogatych w gluten pozycji należą produkty zbożowe np. pszenica, żyto i jęczmień. Gluten zawierają również przetwory: mąka, kasze, piwo, makaron i skrobia.
Jednak ze względu na fakt, że gluten jest doskonałym nośnikiem smaku, a zarazem świetnym wypełniaczem, można go znaleźć w wielu produktach, które z pozoru niewiele mają wspólnego z produktami zbożowymi. Są to np.
- wyroby mięsne;
- zupki instant;
- jogurty i różnego rodzaju serki;
- słodycze i wyroby cukiernicze.
A co w takim razie można jeść? W ogromnym uproszczeniu wszystko, co nie posiada w swoim składzie pszenicy, jęczmienia, owsa i żyta. Ale jeśli chcieć całkowicie wyeliminować gluten ze swojej diety, konieczne jest nastawienie się na całkowite przebudowanie swojego jadłospisu i spożywanych produktów. Właściwie niezbędne będzie gruntowne zbadanie składów kupowanych do tej pory produktów i dobranie ich w taki sposób, aby ich skład był od glutenu całkowicie wolny.
Czy dieta bezglutenowa ma sens?
Nietolerancja glutenu jest niezwykle poważnym schorzeniem, które w wielu przypadkach może zakończyć się nawet przedwczesnym zgonem osoby nieświadomej swojego położenia. W takim wypadku dieta bezglutenowa nie tylko ma sens, ale jest również niezbędna do życia. A w innych przypadkach? No cóż, na ogół jest efektem mody, która prędzej czy później przeminie.
Osobie zdrowej na ogół ciężko jest postawić się w sytuacji osoby chorej na celiakie i mało kiedy dieta bezglutenowa jest rygorystycznie przestrzegana. Częściej oczywiście ze zwykłej niewiedzy co do składu wielu produktów, niż celowego działania.
Artykuł został przygotowany przy współpracy z zakreconysloik.com.pl |
U mojego dziecka (2 lata) pojawiły się objawy nietolerancji glutenu. Odstawiliśmy wszystkie produkty zbożowe. Ale co jakiś czas, pojawiają się okropne zaparcia. Dziecko boli brzuszek, nie może spać i często płacze. Na zaparcia, lekarka poleciła nam czopki Eva Qu Bambini. Bardzo pomagają. Stosowanie diety, jest bardzo trudne u małego dziecka.
Pani Edyto, zaparcia często też pojawiają się, gdy dochodzi do radykalnej zmiany sposobu żywienia. Wiem to po sobie i po moim dziecku. Dziecko z większym zaparciem to udręka dla rodzica, sam maluch również cierpi, więc od razu trzeba reagować – albo naturalnymi środkami (koper włoski), albo takimi rozkurczeniowymi czopkami.