Artykuł zaktualizowany 2 marca 2023
Każda pora jest dobra na to, by odwiedzić polskie góry. Są bezapelacyjnie piękne, czy to lato, jesień czy zima. To między innymi dla tych widoków przyjeżdżają tu każdego roku tysiące turystów. Zatrzymują się w różnych miejscach, korzystają z różnych atrakcji i na swój sposób przyjemnie spędzają czas. Łączy ich jednak to, że o poranku wyglądają przez okna, by jedząc śniadanie czy pijąc kawę podziwiać szczyty, lasy i hale ciągnące się na horyzoncie.
Baza turystyczna Zakopanego
Najważniejszym punktem na mapie Podhala jest bez wątpienia Zakopane. To tu właśnie, mniej więcej od połowy XIX wieku, kierują się turyści. Przez ten czas baza noclegowa mocno się rozrosła. Obecnie coś dla siebie znajdzie dosłownie każdy, nieważne, jakiego standardu poszukuje. Jest tu ten najwyższy, mierzony pięcioma gwiazdkami, i są kwatery prywatne, rozesłane po całym mieści i jego okolicach. Pomiędzy nimi oczywiście jest również masa miejsc noclegowych do wyboru. Pensjonaty, oferujące niedrogie noclegi, chociaż niekoniecznie dodatkowe atrakcje. Apartamenty, niektóre naprawdę świetnie wyposażone, dające komfort i swobodę, chętnie wybierane przez pary i grupy przyjaciół. Domki góralskie, położone zarówno blisko centrum, jak i już bezpośrednio na łonie przyrody, w zaciszu.
W zależności od tego, na jaką „miejscówkę” się zdecydujemy, możemy liczyć nie tylko na nocleg, ale także wyżywienie. Śniadanie w postaci szwedzkiego bufetu, obiadokolacja, posiłki z karty czy też we własnym zakresie. Ta ostatnia opcja wymaga co prawda najwięcej zachodu, ale też jest całkiem zrozumiała, biorąc pod uwagę ceny hoteli w wyższym standardzie i oferowanych tam posiłków.
Zjeść na mieście
Oczywiście wielu turystów decyduje się po prostu jeść na mieście. Jest to wygodne, bo nie wiąże z konkretną godziną, na którą trzeba wrócić na obiad. Można swobodnie poświęcać czas na zwiedzanie i korzystanie z różnych atrakcji czy chociażby górskie wędrówki. Dzięki temu mamy również możliwość wyboru odpowiadającego nam rodzaju kuchni, chociażby regionalnej. Zasmakować prawdziwej kwaśnicy, moskoli, pierogów, kiełbas z grilla i tym podobnych smakołyków, serwowanych nieraz w karczmach mających dziesiątki lat tradycji.
To dobry pomysł w porze obiadu albo kolacji. Niestety, sporo gorszy o poranku, który przecież mieliśmy spędzić, patrząc na góry, a nie siedząc w garach czy biegnąc po bułki do najbliższego sklepu. Ale śniadanie Zakopane oferuje również w innym, nowoczesnym i przystosowanym do potrzeb zabieganych turystów, stylu. Dzieje się tak za sprawą serwisu Maryna.pl, przygotowującego śniadania z dowozem. Można je zamówić, mieszkając na kwaterze, w apartamencie czy w domku w Zakopanem i to bez dodatkowych kosztów. Kurier-dostawca podjedzie o wcześniej wskazanej porze, dostarczy śniadanie i pozwoli wam delektować się specjałami lokalnymi, daniami wege czy też słodkimi naleśnikami i świeżą jajecznicą. Do tego kubek kawi lub herbaty i można zacząć dzień z podhalańską panoramą za oknem.