Artykuł zaktualizowany 13 lutego 2024
Sposób, w jaki spędzamy przerwę w pracy, ma wpływ na nasz pracowniczy well-being. A ten jest nie tylko narzędziem do budowania marki pracodawcy, ale przede wszystkim – do tworzenia środowiska wspierające dobrostan pracowników. Dlatego nie można pominąć roli, jaką odgrywa przerwa w pracy. A ta coraz częściej pojawia się w kontekście kultury lunchowej. O co chodzi?
Czym jest kultura lunchowa?
Kultura lunchowa to zespół praktyk i wartości związanych z organizacją przerw na posiłki w czasie pracy. To, czy szef krzywym okiem patrzy na dłuższą przerwę obiadową, czy w pracy są sprzęty pozwalające podgrzać obiad, czy jest miejsce, aby spokojnie go zjeść, czy można to zrobić z kolegami z zespołu – to wszystko ma znaczenie. Wspólne jedzenie ma wymiar społeczny i wpływa na samopoczucie, efektywność oraz relacje między pracownikami. Chętnie wykorzystujemy to, zapraszając kontrahentów na biznesowe obiady i kolacje. Czemu do wspólnego lunchu nie „zapraszać” także pracowników?
Kultura lunchowa w Polsce
W Polsce dopiero nabieramy przekonania, że przerwa w pracy może służyć do zjedzenia ciepłego, pełnowartościowego posiłku. Pracownicy radzą sobie z dostarczeniem kalorii na różne sposoby – jedni przegryzają przekąskę w biegu między spotkaniami, inni zjadają przyniesioną z domu kanapkę, niektórzy mają w pracy mikrofalówki, które pozwalają podgrzać przyniesiony z domu obiad.
Niektórzy pracodawcy są prawnie zobligowani do zapewniania najciężej pracującym pracownikom posiłków profilaktycznych, czyli ciepłych obiadów o konkretnej podaży kalorycznej. A przecież burczenie w brzuchu słyszą wszyscy, niezależnie od tego, czy pracują fizycznie, czy koncepcyjnie. Co ciekawe, z raportu przeprowadzonego dla Edenred „Przerwa na lunch – ważniejsza niż myślisz” wynika, że często decydujemy się na kupienie czegoś gotowego do zjedzenia, ponieważ w domu nie mamy czasu na przygotowanie posiłku. Deklaruje tak 53% respondentów.
Z tego wynika, że powstaje luka w potrzebach pracowników. Kultura lunchowa i skorelowane z nią benefity mogą tu pomóc i przynieść długofalowe korzyści.
Dlaczego kultura lunchowa jest ważna?
Regularne i zbilansowane posiłki, jedzone w spokojnej atmosferze, przekładają się na wyższą efektywność pracy. Pracownicy, którzy mają zapewnioną możliwość jedzenia zdrowo, rzadziej zmagają się z problemami z koncentracją i są mniej podatni na stres. Ponadto wspólne jedzenie sprzyja integracji zespołu, budując lepszą atmosferę w miejscu pracy.
Kultura zdrowego żywienia w miejscach pracy może mieć pozytywny wpływ na nawyki żywieniowe pracowników, potencjalnie prowadząc do poprawy ogólnego stanu zdrowia, samopoczucia i wydajności pracy (1), co bezpośrednio przekłada się na dobrostan. A jego osiągnięcie powinno być nadrzędnym celem. Dlaczego? Ponieważ well-being buduje zaangażowanie, a bez zaangażowanych pracowników trudno o spektakularne, firmowe sukcesy. Dlatego pracowniczy dobrostan leży przede wszystkim w interesie organizacji.
Jak wspierać rozwój kultury lunchowej w swojej firmie?
Wiesz już, jaką rolę odgrywa kultura lunchowa w organizacji – i że wiele jest w tej kwestii do zrobienia. Jak stworzyć przestrzeń na zdrową przerwę w pracy? Wymieniamy kilka z wielu dostępnych opcji:
- Zapewnij pracownikom przedpłacone karty lunchowe. Za przekazane na karcie pieniądze będą mogli kupić posiłek w markecie spożywczym (np. w Biedronce, Lidlu, Auchan), w lokalnej gastronomii, u „pana kanapki”. Dzięki temu realnie zwiększasz ich siłę nabywczą i sygnalizujesz, że wygospodarowanie czasu na obiad jest w porządku. Dodatkowym atutem Karty Lunchowej jest możliwość skorzystania z ulgi ZUS aż do 450 zł miesięcznie na pracownika. Dzięki tej uldze pracownik otrzyma więcej „na rękę” niż w przypadku dodatku 450 zł brutto do pensji. Pracodawca z kolei optymalizuje koszty, generując znaczne oszczędności w skali roku.
- Organizuj warsztaty, prelekcje i materiały na temat zdrowego odżywiania, podkreślające znaczenie zbilansowanych posiłków. Edukacja może pomóc pracownikom w dokonywaniu świadomych wyborów żywieniowych. Regularnie komunikuj korzyści płynących z przerw na lunch, korzystając z biuletynów, spotkań czy wewnętrznego portalu firmy. Jako HR-owiec czy właściciel firmy nie musisz przygotowywać ich sam. Możesz dołączyć do bezpłatnego programu For.Good.Movement, którego inicjatorem jest Edenred. W ramach akcji firmy otrzymują bezpłatne materiały i mailingi stworzone przez ekspertów w dziedzinie dietetyki, którymi mogą dzielić się z pracownikami, oraz otrzymują dostęp do darmowych webinarów i filmów o tej tematyce.
- Wspólne posiłki mogą sprzyjać budowaniu relacji między pracownikami oraz tworzeniu pozytywnej atmosfery w miejscu pracy. Rozważ wprowadzenie regularnych wspólnych lunchów lub śniadań firmowych.
- Inwestuj w wyposażenie kuchni i jadalni takie jak lodówki, mikrofalówki, ekspresy do kawy, które umożliwią pracownikom przechowywanie i przygotowywanie posiłków w pracy.
Implementacja tych strategii wymaga zaangażowania zarówno ze strony zarządu, jak i pracowników. Na szali leży satysfakcja i zdrowie pracowników, dlatego zdecydowanie warto!
Karta lunchowa – rozwiązanie korzystne pod każdym względem
Wiele firm decyduje się na wprowadzenie kart lunchowych jako benefitu pozapłacowego. Karty te, jak np. karta lunchowa Edenred, pozwalają pracownikom na korzystanie z dofinansowania posiłków, oferując jednocześnie elastyczność wyboru miejsca, w które mają ochotę pójść na obiad.
Korzyści płynące z kart lunchowych są obustronne. Taka forma wsparcia jest doceniana przez pracowników – pozwala na odciążenie domowego budżetu i zapewnia wygodę. Dla pracodawców jest to sposób na podniesienie atrakcyjności firmy jako miejsca pracy oraz zwiększenie satysfakcji i siły nabywczej pracowników.
Badanie ilościowe przeprowadzone dla Edenred w 2021 wykazało ponadto, że karta lunchowa jest jednym z najbardziej pożądanych benefitów pracowniczych. Nic dziwnego, że pracownicy chcą ją mieć – poza korzyścią finansową, to oszczędność czasu i sposób na zdrowszą, przyjemniejszą przerwę z pracy. Czy pracodawcy skorzystają z tej wiedzy oraz z ulgi ZUS związanej z wprowadzeniem tego benefitu i wprowadzą u siebie takie rozwiązania? Najbliższy czas pokaże.
Źródła:
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20513270/
Artykuł partnera.