czekolada handmade

Jak smakuje prawdziwa czekolada?

Artykuł zaktualizowany 4 lutego 2021


Czekolada to afrodyzjak, który nie zmiennie kochają miliony ludzi na świecie. Ten cudowny smak nie tylko wpływa na nasze kubki smakowe, ale też odpowiada za wydzielanie się hormonów szczęścia w naszym organizmie. Dlatego po zjedzeniu tego przysmaku czujemy się o niebo szczęśliwsi.


Wartości odżywcze prawdziwej czekolady

Podstawowym składnikiem dobrej czekolady jest ziarno kakaowca, które obfituje w wiele składników odżywczych. Znajdziemy tam takie pierwiastki jak chrom, żelazo, selen, dobrze przyswajalne wapno, cynk oraz potas. Kakaowiec również słynie z imponującej zawartości magnezu, w naturalny sposób absorbowanego przez nasz organizm. Ponadto posiada antyoksydanty i witaminę C.

Dzięki swoim właściwościom odżywczym czekolada doskonale nawilża, odżywia i pielęgnuje skórę. Natomiast zawarta w niej kofeina i teobromina wyszczupla i usuwa cellulit. Ponadto poprawia jędrność i koloryt skóry. Dlatego obecnie szeroko stosowana jest w produktach kosmetycznych i gabinetach odnowy biologicznej. Ale i nie tylko.

Ostatnie badania dowodzą, że czekolada jest lekiem na wiele dolegliwości. Chroni przed wieloma chorobami, stymuluje odporność organizmu, a także zapobiega próchnicy zębów. Ponadto zwiększa o 20% ilość przeciwutleniaczy we krwi, które spowolniają procesy starzenia. Według naukowców dzienne spożywanie ok. 1/3 tabliczki gorzkiej czekolady chroni przed chorobami serca. Czekolada również zmniejsza ryzyko zawału serca, a także wzmacnia i uszczelnia naczynia krwionośne, a tym samym zapobiega powstawaniu zatorów i zakrzepów w żyłach.

Kofeina i teobromina pobudza i rozjaśnia umysł, a przy tym ułatwia koncentrację. Przy okazji redukuje stres i usuwa zmęczenie. Oprócz flawonoidów i przeciwutleniaczy czekolada zawiera proantocyjanidyny, które chronią przed kancerogenami i toksynami działającymi na układ nerwowy.


Po czym poznać prawdziwą czekoladę

Niestety wiele dobroczynnych właściwości ziarna kakaowca ginie podczas masowego procesu produkcyjnego czekolady. Produkty czekoladowe, które widzimy na sklepowych półkach, są zazwyczaj tymi najbardziej przetworzonymi wyrobami o niskiej zawartości prawdziwego ziarna kakaowego oraz pełne wspomagaczy smaku i konserwantów, które mają na celu podnieść wartości smakowe wyrobu finalnego.
Poza tym wiele tych sztucznych składników niszczy dobroczynne wartości odżywcze czekolady. Znikoma zawartość samego kakaowca, a duża ilość wypełniaczy wpływa znacząco na niską cenę tego wyrobu.

Na wytworzenie dobrej czekolady wystarczą trzy składniki: ziarno kakaowe, masło kakaowe i ewentualnie cukier. Dobra czekolada powinna zawierać maksymalnie 4 do 5 składników, biorąc pod uwagę różne dodatki, takie jak bakalie czy świeże liofilizowane owoce lub przyprawy. Na rynku możemy spotkać wysokiej jakości, ręcznie robione, prawdziwe czekolady z manufaktury M. Pelczar Chocolatier w sklepie Konesso, tworzone według rzemieślniczych receptur. Te produkty wytwarzane są głównie z nieprzetworzonego ziarna kakaowego, które w trakcie rzemieślniczej produkcji nie traci swoich wspaniałych wartości. Jednak za takie produkty trzeba zapłacić więcej, ale twoje zdrowie i samopoczucie na pewno na tym skorzysta.


 

Dodaj komentarz