Spis treści
Artykuł zaktualizowany 10 czerwca 2022
Ekspres do kawy obecnie staje się jednym z podstawowych urządzeń w polskiej kuchni. Jeśli ktoś raz zazna wygody posiadania takiego urządzenia, to później nie wyobraża sobie bez niego życia. Dzisiejsze ekspresy do kawy to niezwykle wygodne maszyny, które wymagają od użytkownika jedynie dostarczania produktów, z których sporządza się ten czarny napój, a całą resztą zajmuje się sam.
Współczesne ekspresy do kawy (na przykład – ekspresy Jura) są dostępne w tak wielu wariantach, że każdy bez problemu dopasuje sobie ich możliwości do własnych wymagań. Jednak nie zawsze tak to wyglądało, a pierwszy ekspres do kawy wymagał od użytkownika o wiele więcej działań przy parzeniu kawy. Jak to ludzie mają w zwyczaju, od tysięcy lat nieustannie dążą do ułatwiania sobie życia. Z początku gotowali kawę, aż w końcu zaczęli tworzyć urządzenia ułatwiające parzenie, kiedy to powstały pierwsze ekspresy manualne, a następnie te doskonale dzisiaj znane – automatyczne.
Kompot kawowy?
Historycy nie są jednoznaczni co do pochodzenia kawy w formie napoju. Jedna z historii opowiada o etiopskim pasterzu, który zainteresował się owocami kawy, kiedy jego kozy po spożyciu tej rośliny zaczęły wykazywać się znacznie większą aktywnością. Przyjmuje się, że pierwsze parzenie kawy miało miejsce około 2000 lat temu właśnie w Etiopii, skąd zwyczaj ten zawędrował na bliski wschód – do Jemenu, a następnie okolicznych regionów. Początkowo nie parzono ziaren kawy, a jedynie przyrządzano coś na wzór dzisiejszego kompotu – po prostu zalewano owoce gorącą wodą. Dopiero około XVIII wieku odkryto, że parzona kawa daje o wiele lepszy smak, aromat, oraz efekt pobudzenia. Mimo wszystko nadal parzono całe ziarna.
Z czasem zaczęto jednak je rozbijać na kawałki – najczęściej przy użyciu moździerza, a następnie pito dopiero w momencie, kiedy wszystkie fusy opadły na dno. Czy ktoś dzisiaj zastanawiał się, jak to się dzieje, że ziarna kawy są sparzone? Okazuje się, że to bardzo prosty proces, który polegał na wrzuceniu ziaren na patelnie i smażenie bez żadnych dodatków aż do momentu uzyskania zadowalającego efektu, dopiero wtedy rozbijano ziarna i parzono napój. Dojście do kawy w tej formie zajęło ludzkości prawie 2000 lat i dopiero wtedy zaczęły pojawiać się pierwsze ekspresy do kawy.
Pierwsze ekspresy do kawy
W 1901 roku powstało pierwsze półautomatyczne urządzenie do parzenia kawy. Zostało zaprojektowane i stworzone przez Włocha Luigiego Bezzera, który jako pierwszy opatentował ekspres do kawy. Urządzenie robiło coś na wzór dzisiejszego espresso. Tipo Gigante (ekspres) działał na zasadzie wykorzystywania podgrzewania wody i tworzenia pary, która generowała odpowiednie ciśnienie, umożliwiające znacznie szybsze parzenie kawy.
Pierwsze ekspresy do kawy z powszechnej produkcji pochodzą również z Włoch i zaczęły być rozprowadzane w 1905 roku. Działały na patencie Lugiego Bezzera. Producent jednak zdecydował się nieco zmodyfikować działanie pierwowzoru, stosując parzenie w temperaturze 90 stopni Celsjusza w ciśnieniu 9 atmosfer, co sprawiło, że kawa była znacznie smaczniejsza.
Technika błyskawicznie parła do przodu i już w 1906 roku stworzono pierwsze ekspresy działające na silnikach i wentylatorach elektrycznych. Od tego momentu można powiedzieć, że zaczęła się era ekspresów do kawy, jakie znamy dzisiaj.

Ekspresy do kawy Jura – jedna z najdłużej firm działających w branży
Doskonale dzisiaj znana już firma Jura działa na rynku od 1931 roku, co czyni ją jednym z najbardziej doświadczonych na rynku ekspresów do kawy. Pierwsze urządzenie zostało opracowane w 1937 roku i działało na zasadzie perkolacji, dlatego dzisiaj bardziej przypomina dzbanek z kranikiem niż urządzenie do parzenia kawy. Kawa po prostu filtrowała się, spływając na dół „dzbanka”, skąd można była nalewać sobie zaparzony już napój.
Następnie rozwijano tę technologię, wykorzystując materiały, które ułatwiały parzenie i zapewniały lepszą jakość produktu końcowego. Tak powstał ekspres z 1944 roku, który był tworzony z niklowanego mosiądzu, a wnętrze miał pokryte cyną. Sposób działania był identyczny jak w poprzednim modelu.
Pierwszy znacząco wyróżniający się formą ekspres do kawy marki Jura powstał w 1967 roku. Urządzenie składało się z dwóch części. Silnika elektrycznego z młynkiem i dzbanków do zaparzania. Jednak pierwsze automatyczne urządzenia wykonujące wszystkie podstawowe działania za użytkownika powstały w 1984 roku. Od tego momentu ekspresy do kawy zaczęły stawać się tak przystępne, że ludzie coraz częściej decydowali się na zakup do domu, dzięki czemu Jura zyskała miano lidera w tej dziedzinie. Ekspresy działały automatycznie – praktycznie na tych samych zasadach, co dzisiaj i z biegiem lat jedynie prezentowały coraz lepsze możliwości parzenia kawy.

Era dzisiejszych ekspresów do kawy
Jura już pod koniec XIX wieku zaczęła produkować ekspresy do kawy w doskonale znanej dzisiaj formie. Wyświetlacz elektryczny, przyciski odpowiadające za różne tryby, dwa dozowniki oraz dysza do tworzenia pianki mlecznej stały się standardem, a kolejne dekady to już usprawnianie technologii w celu osiągnięcia upragnionej doskonałości.
Obecnie Jura jest jednym z najbardziej szanowanych producentów ekspresów do kawy na świecie. W dystrybucji znajduje się kilkanaście różnych modeli ekspresów z klasy ekonomicznej oraz wyższej. Dzięki temu każdy może pozwolić sobie na takie urządzenie, na które go stać i które spełnia jego oczekiwania. O jakość nie trzeba się martwić, bo niekiedy ogromne różnice w cenie dotyczą przede wszystkim funkcji, czy dodatkowych technologii, które zwiększają możliwości danego urządzenia. Baza zawsze jest tworzona w tym samym standardzie, dzięki czemu produkty Jura cieszą się opinią niezawodnych i działających przez wiele lat.
Obowiązkowe urządzenie w domu każdego kawosza
Ekspres do kawy nie jest dla wszystkich. Jeśli ktoś pije kawę jedynie sporadycznie i rzadko kiedy przyjmuje gości, inwestycja w to urządzenie może okazać się pozbawiona sensu. Z kolei, jeśli ktoś regularnie pije kawę, a jego dom jest częstym miejscem spotkań ze znajomymi, to warto zastanowić się nad zakupem. Zaparzenie idealnej kawy wymaga konkretnych działań, które kosztują przede wszystkim tak cenny dzisiaj czas. Ekspres do kawy poradzi sobie z tym zadaniem w kilkadziesiąt sekund i daje gwarancję jakości zaparzonej kawy – po prostu zawsze robi ją w ten sam sposób.