Artykuł zaktualizowany 31 sierpnia 2019
Makaron jest produktem wytwarzanym z mąki, wody i jaj, również może posiadać inne składniki i dodatki. Na naszych półkach sklepowych możemy spotkać szeroką gamę makaronów o różnych kształtach, kolorach, dedykowanym różnym rodzajom potraw. Produkty te różnią się od siebie ceną i składem.
Za ojczyznę makaronu powszechnie uważa się Włochy. Od zarania dziejów makaron w tym kraju stanowi tradycyjną potrawę, ale tak naprawdę znany był już dużo wcześniej w innych częściach świata. Najstarsze jego ślady odnaleziono w Chinach z przed czterech tysięcy lat. Oficjalnie do Europy został sprowadzony przez weneckiego podróżnika Marco Polo.
Jednak wzmianki o suszonym żółtym produkcie znajdujemy już tysiąc lat wcześniej, bo w II wieku naszej ery, opisane przez rzymskiego badacza. W XII wieku również Arabowie udokumentowali jego istnienie w południowych Włoszech. Pierwsze dania z makaronem były przyrządzane z cynamonem, rodzynkami i miodem, czyli na sposób bliskowschodni.
Czym powinien wyróżniać się dobry makaron?
Surowy makaron powinien być o kolorze żółtym lub kremowy bez widocznych białych plamek. Powierzchnia zaś powinna być szklista.. Poza tym przy wyborze makaronu, zwróćmy uwagę na jego kruchość. Świeży produkt jest twardy, odporny na łamanie. Drobne połamane kawałki świadczą o tym, że produkt ten już długo leży na półce sklepowej. Cena makaronu determinuje jego wartość spożywczą.
Dobrej jakości makarony są produkowane z semoliny, odmiany pszenicy typu durum. W składzie zawierają semolinę i wodę. Dobry makaron z durum nie powinien się kleić. Drugim typem makaronów, jakie możemy spotkać w sklepie to makarony jajeczne. Liczba jaj podawana na etykiecie opakowania z makaronem informuje o ich ilości, jaką dodano do 1 kg mąki. Głównymi ich składnikami są: pszenica (mąka typu 450,500), jaja, woda, a także mogą zawierać naturalne barwniki i kurkumę. Tego typu makarony nie nadają się do gotowania „al dente”, ponieważ się kleją.
Makarony są bogatym źródłem węglowodanów (stanowią około 70% masy). Zawierają również białko, tłuszcze, witaminy, minerały i błonnik. Bogatsze w białko, ale też tłustsze są makarony jajeczne. Natomiast makaron z semoliny zawiera w swoim składzie dużą zawartość witamin B1, B6, PP oraz kwasu foliowego. Ponadto jest dobrym źródłem żelaza, magnezu oraz cynku.
Jakie są rodzaje makaronów?
Na rynku możemy spotkać makarony o różnych kształtach kolorach, a także smakowe. Każde z nich mają inne zastosowanie w naszej kuchni.
Co do kształtów wyróżniamy:
– długie lub krótkie rurki, lub nitki typu: Bucatini, Cannelloni, Capelli d’angelo, Rigatoni, Spaghetti itp.
– makarony o kształtach świderków, muszelek, kolanek czy wstążek typu: Conchiglie, Conchigliette, Conchiglioni, Coquillettes, Farfalle, Fusilli.
Odmienną grupę stanowi Lasagne, czyli szerokie, makaronowe płaty. Podaje się tradycyjnie-z mielonym mięsem i sosem beszamelowym, można podawać z warzywami, np. szpinakiem. Orecchiette to niewielkie, grube uszka, doskonałe do sosów warzywnych.
Na rynku możemy spotkać makarony o różnych kolorach np. czarny, zielony, pomarańczowy, fioletowy lub czerwony. Kolorowy makaron zawiera naturalne barwniki, które akcentują jego odmienność od typowej barwy tego produktu, a tym samym przydają mu walorów wizualnych.
Dla urozmaicenia walorów smakowych do makaronów dodaje się różne dodatki np.:
- Makaron z pieprzem i cytryną – takie przyprawy doskonale komponują się z sosami rybnymi.
- Makaron z czosnkiem – pasuje do sosów mięsnych i pomidorowych.
- Makaron z truflami – świetnie smakuje z truflowymi sosami.
- Makaron z łososiem – pasuje do sosów z owoców morza.
- Makaron z peperoncino lub z chilli – czyli makaron z dodatkiem ostrej papryczki.
Pasują do niego np. sosy pomidoroweMakarony produkuje się nie tylko z mąki pszennej. Obecnie możemy również kupić te produkty wytworzone z mąki pełnoziarnistej, orkiszowej, kukurydzianej, mieszanki mąki pszennej z gryczaną, a nawet ryżu czy soi. Są to produkty dedykowane głównie dla osób, które np. nie tolerują glutenu, diabetyków lub osób szczególnie dbających o własne zdrowie i figurę. Zawierają one więcej witamin, minerałów oraz innych wartości odżywczych, a przy tym są mniej kaloryczne. Warto wybierać tą grupę produktów dla utrzymania dobrej kondycji zdrowotnej.