Jak zrobić domowy jogurt?

domowy jogurt


Jogurty naturalne i zsiadłe mleko uwielbiałam pić od dziecka. Mleko w tej postaci jest dobrze przyswajalne dla naszego organizmu, ponieważ nie zawiera związków m.in. laktozy, które są często nietolerowane przez ciało dorosłego człowieka. Sami lekarze zalecają, aby nie rezygnować z produktów mlecznych w diecie.

Niemniej jednak patrząc na półki sklepowe z produktami nabiałowymi i czytając etykiety niektórych jogurtów naturalnych znanych marek, ma się wrażenie, że ten produkt to tylko ma smak jogurty i jest delikatny oraz gęsty. Pozostałe składniki świadczą o tym, że jest to mikstura wielu związków chemicznych i wypełniaczy, a sam główny produkt, czyli mleko stanowi jakiś tam procent.


Pewnego dnia aż mnie cofnęło, kiedy przeczytałam na etykiecie jogurtu znanej firmy, co wchodzi w skład tego wyrobu, otóż podaję:

„ mleko, mleko w proszku, białka mleka, wapń, aktywna mikroflora jogurtowa i dodatkowo kultury Lactobacillus acidophilus LA-5 i Bifidobacterium BB-12”.

Inny znany i reklamowany produkt:

„mleko odtłuszczone, śmietanka (z mleka), mleko odtłuszczone w proszku, białka mleka, kultury bakterii jogurtowych (z mleka)”

Wychodzi na to, że producenci zamiast starymi i sprawdzonymi praktykami wyrabiać jogurt z mleka, próbują stworzyć coś, co przypomina ten produkt, a tak naprawdę ma masę wypełniaczy w sobie i niewielkie wartości odżywcze prawdziwego jogurtu.

Jeżeli dbasz o własne zdrowie i chcesz jeść zdrowo, to unikaj takich produktów jak ognia. Ale to nie znaczy, że masz całkowicie zrezygnować z produktów mlecznych. Pomyśl tylko sobie: pyszny i naturalny ser, zrobiony jak u babci czy jogurt naturalny z prawdziwego mleka, a nie z proszku są w zasięgi twojej ręki, wystarczy, że zrobisz je własnoręcznie.


Jak pomyślałam, tak zrobiłam. Postanowiłam otworzyć własną, domową produkcję jogurtów i sera dla całej rodziny. W tym celu zakupiłam sobie zestaw startowy YogurBerry. Produkt zawiera jogurtownicę do wytwarzania jogurtu, foremkę do sera oraz bakterie jogurtowe.

Pojemnik do produkcji jogurtu i sera YogurBerry składa się z siedmiu części. Zestaw składa się z komory głównej i pokrywy, uchwytu i wieczka, pojemnika na jogurt oraz formy do sera z wieczkiem. Wszystkie elementy wyprodukowano z innowacyjnego tworzywa o nazwie Tritan. Ten unikalny surowiec jest niezwykle wytrzymały i całkowicie bezpieczny dla zdrowia. W jego składzie nie znajdziemy toksycznych substancji BPA, co potwierdzają przeprowadzone testy bezpieczeństwa U.S. (FDA 21 CFR 177.1520 / 2420). Pojemnik jest obojętny biologicznie i nie absorbuje żadnych zapachów, barw i smaków.

jogurtownica-yogurberry

Do jogurtownicy nalewamy zwykłe mleko pełnotłuste ze sklepu. Nie należy używać mleka odtłuszczonego ani UHT, gdyż takie nie nadają się do fermentacji. Do mleka oczywiście dodajemy zestaw startowy bakterii. Zamykamy i pozostawiamy pojemnik w ciepłym i suchym miejscu. Nie musi być gorąco, ale wystarczy temperatura pokojowa, aby całość zaczęła pracować i fermentować mleko. Proces fermentacji trwa od 6 do 8 godzin. Ale nic się nie stanie, jak nieco przedłużymy ten proces. Wtedy jogurt jest bardziej gęsty i nieco kwaśniejszy. Pewnego razu spróbowałam zrobić jogurt w YogurtBerry z mleka prosto od krowy. Jak się przekonałam proces fermentacji mleka naturalnego, jest dłuższy i wymaga nawet 18 godzin fermentacji. Ale wyszedł pyszny, gęsty i pełnowartościowy jogurt, którym delektowali się wszyscy członkowie mojej rodziny.

Ja zazwyczaj wieczorem nastawiam mleko na jogurt, a rano już mam gotowy produkt na śniadanie.
Gotowy jogurt przelewamy do pojemnika na jogurt i wstawiamy do lodówki. Przechowujemy maks. 7 dni. Pamiętajmy, aby część jogurtu pozostawić w jogurtownicy, dla kolejnego procesu.

Dzięki zestawowi YogurtBerry mogę wraz z moją rodziną cieszyć się codziennie zdrowym i własnoręcznie zrobionym jogurtem bez konserwantów i związków E. Sam proces przygotowania jest bardzo prosty i szybki. YogurtBerry szczególnie przyda się tam, gdzie są dzieci. Nasze pociechy kochają słodkie serki. Zamiast tych ze sklepu możemy zafundować im zdrowe mleczne przysmaki własnej produkcji.


Źródło zdjęcia – Designed by Nensuria

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*