Spis treści
Artykuł zaktualizowany 4 lutego 2021
Jogurty naturalne i zsiadłe mleko uwielbiałam pić od dziecka. Mleko w tej postaci jest dobrze przyswajalne dla naszego organizmu, ponieważ nie zawiera związków m.in. laktozy, które są często nietolerowane przez ciało dorosłego człowieka. Sami lekarze zalecają, aby nie rezygnować z produktów mlecznych w diecie.
Niemniej jednak patrząc na półki sklepowe z produktami nabiałowymi i czytając etykiety niektórych jogurtów naturalnych znanych marek, ma się wrażenie, że ten produkt to tylko ma smak jogurty i jest delikatny oraz gęsty. Pozostałe składniki świadczą o tym, że jest to mikstura wielu związków chemicznych i wypełniaczy, a sam główny produkt, czyli mleko stanowi jakiś tam procent.
Przerażający skład jogurtu ze sklepu
Pewnego dnia aż mnie cofnęło, kiedy przeczytałam na etykiecie jogurtu znanej firmy, co wchodzi w skład tego wyrobu, otóż podaję:
„ mleko, mleko w proszku, białka mleka, wapń, aktywna mikroflora jogurtowa i dodatkowo kultury Lactobacillus acidophilus LA-5 i Bifidobacterium BB-12”.
Inny znany i reklamowany produkt:
„mleko odtłuszczone, śmietanka (z mleka), mleko odtłuszczone w proszku, białka mleka, kultury bakterii jogurtowych (z mleka)”
Wychodzi na to, że producenci zamiast starymi i sprawdzonymi praktykami wyrabiać jogurt z mleka, próbują stworzyć coś, co przypomina ten produkt, a tak naprawdę ma masę wypełniaczy w sobie i niewielkie wartości odżywcze prawdziwego jogurtu.
Jeżeli dbasz o własne zdrowie i chcesz jeść zdrowo, to unikaj takich produktów jak ognia. Ale to nie znaczy, że masz całkowicie zrezygnować z produktów mlecznych. Pomyśl tylko sobie: pyszny i naturalny ser, zrobiony jak u babci czy jogurt naturalny z prawdziwego mleka, a nie z proszku są w zasięgi twojej ręki, wystarczy, że zrobisz je własnoręcznie.
Jak zrobić domowy jogurt?
Jak pomyślałam, tak zrobiłam. Postanowiłam otworzyć własną, domową produkcję jogurtów i sera dla całej rodziny. W tym celu zakupiłam sobie zestaw startowy YogurBerry. Produkt zawiera jogurtownicę do wytwarzania jogurtu, foremkę do sera oraz bakterie jogurtowe.
Pojemnik do produkcji jogurtu i sera YogurBerry składa się z siedmiu części. Zestaw składa się z komory głównej i pokrywy, uchwytu i wieczka, pojemnika na jogurt oraz formy do sera z wieczkiem. Wszystkie elementy wyprodukowano z innowacyjnego tworzywa o nazwie Tritan. Ten unikalny surowiec jest niezwykle wytrzymały i całkowicie bezpieczny dla zdrowia. W jego składzie nie znajdziemy toksycznych substancji BPA, co potwierdzają przeprowadzone testy bezpieczeństwa U.S. (FDA 21 CFR 177.1520 / 2420). Pojemnik jest obojętny biologicznie i nie absorbuje żadnych zapachów, barw i smaków.
Przepis na domowy jogurt – krok po kroku
- Do jogurtownicy nalewamy zwykłe mleko pełnotłuste ze sklepu. Nie należy używać mleka odtłuszczonego ani UHT, gdyż takie nie nadają się do fermentacji.
- Do mleka oczywiście dodajemy zestaw startowy bakterii. Zamykamy i pozostawiamy pojemnik w ciepłym i suchym miejscu. Nie musi być gorąco, ale wystarczy temperatura pokojowa, aby całość zaczęła pracować i fermentować mleko.
- Proces fermentacji trwa od 6 do 8 godzin. Ale nic się nie stanie, jak nieco przedłużymy ten proces. Wtedy jogurt jest bardziej gęsty i nieco kwaśniejszy. Pewnego razu spróbowałam zrobić jogurt w YogurtBerry z mleka prosto od krowy. Jak się przekonałam proces fermentacji mleka naturalnego, jest dłuższy i wymaga nawet 18 godzin fermentacji. Ale wyszedł pyszny, gęsty i pełnowartościowy jogurt, którym delektowali się wszyscy członkowie mojej rodziny.
Ja zazwyczaj wieczorem nastawiam mleko na jogurt, a rano już mam gotowy produkt na śniadanie. Gotowy jogurt przelewamy do pojemnika na jogurt i wstawiamy do lodówki. Przechowujemy maks. 7 dni. Pamiętajmy, aby część jogurtu pozostawić w jogurtownicy, dla kolejnego procesu.
Dzięki zestawowi YogurtBerry mogę wraz z moją rodziną cieszyć się codziennie zdrowym i własnoręcznie zrobionym jogurtem bez konserwantów i związków E. Sam proces przygotowania jest bardzo prosty i szybki. YogurtBerry szczególnie przyda się tam, gdzie są dzieci. Nasze pociechy kochają słodkie serki. Zamiast tych ze sklepu możemy zafundować im zdrowe mleczne przysmaki własnej produkcji.