koszyk świeżych owoców

Jak zdrowo się odżywiać – 10 skutecznych rad

Artykuł zaktualizowany 4 lutego 2021


Zmiana nawyków żywieniowych to pierwszy krok do dobrej kondycji, zdrowego ciała i życia. Zdrowe odżywianie jest bardzo trendy tematem i każdy chciałby zadbać o to, aby dostarczać naszemu organizmowi wartościowych produktów w odpowiednich zbilansowanych dawkach.


Dużo warzyw i owoców

Warzywa i owoce są bogate w cenne składniki odżywcze i witaminy. Substancje odżywcze zawarte w tych produktach żywnościowych wspomagają nasz organizm, zmniejszają ryzyko wystąpienia wielu chorób, obniżają poziom cholesterolu we krwi oraz ciśnienie. Dlatego podstawą każdej diety powinna być ta grupa produktów żywnościowych. Z tego też względu pamiętaj, aby każdy przygotowany posiłek zawierał porcje mniejsze lub większe warzyw i owoców.


Regularne spożywanie posiłków

Zdrowe odżywianie to spożywanie pięciu posiłków w ciągu dnia. Najlepiej co 3 godziny. Warto tutaj dodać, że trzy posiłki, czyli śniadanie, obiad i kolacje będą te główne, a dwa dodatkowe to niewielkie przekąski. Dzięki takiemu systemowi jedzenia unikniemy problemów trawiennych oraz odkładania się zbędnej tkanki tłuszczowej. Organizm, który otrzymuje pożywienie często, ale w mniejszych ilościach łatwo i szybko je trawi oraz spala, przez co nie odkłada na później. Poza tym przyzwyczaja się do regularnego jedzenia, co sprzyja trzymaniu formy i sylwetki.


Ograniczaj słodycze

Tę grupę produktów żywnościowych najlepiej wyrzucić z jadłospisu. Tak twierdzą lekarze. Niemniej jednak dawka cukru też jest nam potrzebna. Dlatego nadmiar słodyczy szkodzi, ale małe co nieco od czasu do czasu nie zaszkodzi. Sięgaj po nie, kiedy potrzebujesz dodatkowej dawki cukru, ale wybieraj te najbardziej wartościowe, które oprócz cukru mają też składniki odżywcze np. suszone kandyzowane owoce. One zapewnią ci zapotrzebowanie na cukier, a przy tym posiadają wiele wartościowych składników odżywczych.

warzywa-i-owoce-obok-butów-do-biegania
Zdrowe odżywianie uczyni Ciebie szczupłym

Pij jak najwięcej wody

Woda oczyszcza organizm i wypłukuje toksyny. Dlatego jest tak ważna w zbilansowanej zdrowej diecie. Woda odpowiedzialna jest również za transport składników odżywczych w naszym organizmie. Z tego też względu nasze ciało musi być regularnie nawadniane. Lekarze zalecają picie co najmniej 2 litry wody dziennie.


Celebruj posiłki w spokoju

Współczesny pośpiech i robienie wszystkiego w biegu nie sprzyja nawykom zdrowego odżywiania. Niemniej jednak, aby nasz organizm mógł wszystko dobrze strawić, należy jeść powoli i wszystko dokładnie przeżuwać. Dzięki temu pozbędziemy się nieprzyjemnych dolegliwości trawiennych, a przy okazji wielu chorób układu pokarmowego. Spokojne i powolne jedzenie powoduje, że zjemy odpowiednią ilość jedzenia, dzięki temu nie czujemy uczucia przesytu, ponieważ nasz organizm w odpowiednim momencie da nam sygnał, że jesteśmy już najedzeni.


Naturalne zioła zamiast przypraw i ulepszaczy z glutaminianem sodu

Zdrowe odżywianie to również samodzielne przyrządzanie potraw. Niemniej jednak warto zainwestować w naturalne przyprawy, które możemy dostać w sklepach zielarskich i ze zdrową żywnością. Te na półkach sklepowych często posiadają w swoim składzie wiele składników E i konserwantów, co nie sprzyja zdrowemu odżywianiu. Warto też zastosować zdrową sól himalajską, morską lub kłodawską, zamist tej zwykłej białej jodowanej.


Gotowanie i pieczenie zamiast smażenia

Pieczenie zamiast smażenia to najlepsze rozwiązanie dla tych, co kochają potrawy pieczyste i nie mogą z nich zrezygnować. Smażenie na tłuszczu to szybkie przyrządzenie potrawy, ale też taki posiłek bogaty jest w puste kalorie, a przy okazji ta obróbka cieplna eliminuje wiele składników odżywczych z przyrządzanej potrawie.

Gotowanie to proces zalecany przeważnie dla osób będących na diecie. To najlepszy sposób na zdrowe odżywianie. Niemniej jednak zależy tutaj dużo od procesu gotowania. Tradycyjny sposób przyrządzania potraw z wody też wpływa na wartość odżywczą takiej potrawy. Wiele składników odżywczych ginie podczas długiego procesu gotowania w wodzie. Dlatego warto przyrządzać produkty żywnościowe na parze, ta technika nie pozbawia naszej żywności witamin i składników odżywczych.

radosna kobieta je owoce widelcem z miski
Zdrowe odżywianie kluczem do sukcesu

Ogranicz niezdrowe tłuszcze

To temat rzeka w zdrowej diecie. Jedni uważają, że trzeba je wyeliminować lub drastycznie ograniczyć, bo nie przynoszą nic dobrego. Prawda jest jednak taka, że ta grupa produktów żywnościowych też jest potrzebna naszemu organizmowi. Warto zatem nie pozbywać się ich z naszej diety, ale zamienić na te zdrowe.

Należy wyeliminować tłuszcze trans typu margaryna, różnego typu substancje do smażenia, miksy do smarowania, bo one są wręcz szkodliwe dla naszego zdrowia. Natomiast naturalny olej, oliwa z oliwek extra virgin, nasz polski smalec czy masło w odpowiednich racjonalnych dziennych ilościach są wręcz wskazane.


Kupuj tylko świeże mięso

Dużo się mówi na temat szkodliwości mięsa na nasz organizm. Zwiększa ryzyko miażdżycy, chorób serca i zakwasza organizm. Nasz organizm jednak potrzebuje białka zwierzęcego, z tego też względu nie można go wyeliminować całkowicie z diety. Nasi pradziadowie jedli mięso tylko w weekendy i cieszyli się dobrym zdrowiem. Warto zatem kupować świeże mięso znanego pochodzenia i samemu je przyrządzać. Odradzam wszelkiego rodzaju przetworzone produkty mięsne. Ponadto zmniejszyć ilość jego spożywania.


Zrezygnuj z alkoholu i papierosów

Alkohol i papierosy nie służą zdrowemu odżywianiu. No cóż, ale trudno te używki całkowicie wyeliminować. Dlatego warto ograniczyć je tylko do specjalnych okazji i stosować w umiarkowanych ilościach.Zdrowe odżywianie to dostarczanie organizmowi w odpowiednich porcjach i ilościach wszelkich niezbędnych składników odżywczych. Dlatego stosując się do wyżej wymienionych zasad w naszym codziennym odżywianiu, zapewnimy sobie zdrowe życie i dobrą formę.


 

Dodaj komentarz