yerbamate

Yerba mate – co to takiego?


Herbata z liści ostrokrzewu paragwajskiego, czyli potocznie zwana yerba mate to od kilku lat prawdziwy hit. Ludzie na całym świecie piją yerbe z wielkim zamiłowaniem. Dlaczego tak chętnie sięgają po ten egzotyczny napój? Co w nim jest niezwykłego? Sprawdź!


Yerba mate – moc rośliny z Ameryki Południowej

Powstała z liści paragwajskiego ostrokrzewu, yerba mate nazywana jest herbatą – paragwajską, misyjną i jezuicką. Pochodzi z Ameryki Południowej, a dokładnie ze styku  kilku państw. Liście zbiera się w odpowiednim czasie, od marca do października. Poddawane są one szczegółowej selekcji i rozdrabnianiu oraz suszeniu – dymem lub powietrzem. Wszystko zależy od typu herbaty, również od tego jak długo jest sezonowana. Te  elementy mają wpływ na smak poszczególnej odmiany, a jest ich dość sporo. Do najpopularniejszych należą:

  • Elaborada lub Elaborada con palo – w składzie są liście, pył oraz patyczki. Mieszankę suszy się tradycyjnie dymem, ale równie często gorącym powietrzem.
  • Sin palo oraz Despalada – zawiera wyłącznie same liście wraz z pyłem. Ta odmiana mocno pobudza organizm. Wg. przepisów może się w niej znajdować do 10% patyczków.
  • Yerba mate green ma bardzo zieloną barwę. Suszy się ją gorącym powietrzem, a nie dymem.
  • Oprócz naturalnych yerba mate znajdziemy jeszcze te z dodatkowym składnikiem – aromatem. Mogą to być aromaty owoców lub ziół w rozmaitych kombinacjach smakowych. Nie brakuje także mieszanek na bazie suszonych ziół bez dodatków aromatów lub z naturalnymi.

Yerba mate – właściwości

Udowodniono naukowo, że yerba mate jest bardzo zdrowa. Ten naturalny środek zawiera antyoksydanty, a także witaminy, takie jak E, A, C, czy te z gruby B. Po wypiciu czujemy zmniejszenie apetytu oraz dłużej utrzymuje się efekt sytości. Dzięki temu to odpowiednia herbata w trakcie diet, dodatkowo podkręcamy sobie przemianę materii. Wzmacniamy ponadto kości, poprawiamy jakość włosów, skóry i paznokci. Po spożyciu czujemy bardzo duży przypływ energii, pobudzenie organizmu i to na długi czas. Ten napar działa przeciwnowotworowo, przeciwzapalnie oraz antydepresyjnie. Codzienne picie może mieć pozytywny wpływ w walce z przeziębieniami oraz wzmacniać nasza odporność.


W jaki sposób parzyć Yerba Mate?

Susz z liści parzy się nie w zwykłej szklance, czy w kubku, ale w charakterystycznym naczyniu. Może to być tykwa tradycyjna bądź naczynie ceramiczne, tudzież cuia, guampa, albo palo santo. Musimy mieć poza tym słomkę nazywaną bombillą, jest też kilka odmian. Wszystko kupisz bez problemu, na przykład online, czasem w zestawie.

Proces parzenia yerba mate przebiega ciut inaczej w zależności od tego, czy podajesz napar na ciepło, czy na zimno. Zawsze trzeba odmierzyć odpowiednią porcję suszu. Na początek najlepiej sprawdza się 1/4 wysokości pojemnika (niezbyt mocny napar), potem można robić herbatę z 2/3 (intensywniejszy smak). Ważne jest, aby przechylić tykwę pod kątem 45 stopni i dopiero potem włożyć w wolną przestrzeń słomkę. Na dno nalewamy zimną wodę, chwilę czekamy, dodajemy gorącą, ale nie przekraczającą 80 stopni. W wersji na zimno jest tylko lód oraz schłodzony płyn.


 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *