miod

Rodzaje miodów i ich właściwości zdrowotne

Artykuł zaktualizowany 10 marca 2021


Czy miód jest zdrowy ? Oczywiście, że tak. Jego właściwości prozdrowotne są znane od wieków. Miód był jednym z pierwszych lekarstw niegdyś stosowanych na wiele dolegliwości i schorzeń. Ów napój pszczeli wzmacnia, jest źródłem wielu dobroczynnych składników odżywczych, a przy tym jego wyjątkowy słodkich smak, doskonale się nadaje na zdrową i słodką przekąskę dla dzieci.


Wyróżniamy wiele odmian miodu, w zależności, z jakich łąk i miejsc był zbierany nektar na miód pszczeli. Każda odmiana charakteryzuje się swoim swoistym smakiem słodyczy, a przy okazji ma inne właściwości lecznicze. Zatem wyróżniamy następujące gatunki miodów.

Miód lipowy

Najbardziej popularny w walce z infekcjami wirusowymi, takimi jak grypa czy przeziębienia. Doskonale radzi sobie z gorączką i działa napotnie i wykrztuśnie. Pomaga zwalczyć uciążliwy kaszel. Inną zaletą leczniczą tego miodu to obniżanie ciśnienia krwi, pomaga również na stres i bezsenność. Zatem warto go pić z mlekiem na wieczór, wtedy doskonale wyciszy i pozwoli spokojnie zasnąć.

Miód gryczany

Wspomaga naszą wątrobę i działa oczyszczająco i odtruwająco. Zwalcza niedobory żelaza we krwi. Ponadto wzmacnia mięsień sercowy i pobudza układ odpornościowy. Wzmacnia, regeneruje i oczyszcza. Miód gryczany ma specyficzny ziołowy smak, który nie każdemu może przypaść do gustu.

Miód wielokwiatowy

Naturalny miód o łagodnym smaku. Wspomaga alergików w walce z astmą oskrzelową lub katarem siennym. Stanowi bogactwo cukrów prostych, łatwo przyswajalnych dla naszego organizmu. Ten miód jest cennym źródłem energii.

Miód akacjowo-łąkowy

To miód o kremowym i delikatnym smaku. Doskonale nadaje się do wielu potraw, jako ich dopełnienie. Wspomaga on układ trawienny, wątrobę w jej procesach oczyszczania organizmu. Może być przyjmowany przez cukrzyków. Miód Akacjowo-łąkowy ma słodki i kwiatowy aromat.

Miód faceliowy

Charakteryzuje się ziołowym i słodkim smakiem. Doskonale nadaje się po wysiłku fizycznym, ponieważ wzmacnia organizm. Wspomaga leczenie chorób układu oddechowego i trawiennego. Ponadto pomaga przy przeziębieniach oraz obniża ciśnienie krwi.

Miód nektarowo-spadziowy

Miód o ciemnej bursztynowej barwie i o żywicznym posmaku i aromacie. Stosowany jest przy stanach zapalnych organizmu i zaburzeniach trawienia. Ma działanie moczopędne, przeciwzapalne i oczyszczające. Ten gatunek miodu jest niezastąpiony przy chorobach układu moczowego.

Miód rzepakowy

Ten rodzaj miodu idealnie nadaje się na schorzenia wątroby, dróg żółciowych i naczyń wieńcowych. Wspomaga leczenie stanów zapalnych dróg oddechowych. Ponadto leczy poparzenia skóry. Szybkie położenie miodu na miejsce poparzone, zabezpiecza przed tworzeniem się pęcherzy i rozwojem zakażenia.

Miód wrzosowy

Doskonale leczy układ moczopędny, czyli nerki drogi moczowe, gruczoł krokowy, a także stany zapalne jelit, gardła i jamy ustnej.

Miód malinowy

Ten rodzaj miodu w stanie płynnym ma barwę żółtą, a po skrystalizowaniu staje się żółtobiały. Charakteryzuje się słodkim i przyjemnym smakiem oraz malinowym aromatem. Miód malinowy działa napotnie, antyseptycznie, rozgrzewająco i przeciwgorączkowo. Dlatego jest idealny przy przeziębieniach, schorzeniach górnych dróg oddechowych oraz nieżycie żołądka i jelit. Pomaga na niedokrwistość i schorzenia miażdżycowe. Wzmacnia układ odpornościowy i pracę serca. Polecany jest szczególnie dzieciom.

Pomocy merytorycznej przy tworzeniu treści artykułu udzielił nam sklep z miodem PasiekaStefanek.pl.

Dodaj komentarz