Artykuł zaktualizowany 22 kwietnia 2022
Kawa to produkt, który większość ludzi spożywa głównie ze względu na jej właściwości pobudzające. Warto natomiast wiedzieć o tym, że kawa ma wielkie możliwości smakowe i gdy ją odpowiednio przygotujemy, to może zafascynować. Jest mnóstwo sposobów na zaparzenie kawy, a w ostatnich latach szczególnie modne stały się alternatywne metody parzenia.
Dzięki takim akcesoriom jak drip, chemex czy aeropress potrafimy wydobyć niezwykłe właściwości, jakie kryje w sobie ziarno kawy. Dziś zaprezentujemy Wam aeropress, który wyjątkowo szybko zdobył światową renomę.
Czym jest aeropress?
Aeropress to niewielkie narzędzie do parzenia kawy, które kształtem przypomina strzykawkę i pracuje na takiej samej zasadzie. Skonstruowany jest z poliwęglanu, a składa się z trzech części – cylindra, sitka oraz tuby zakończonej gumową uszczelką. Aeropress został skonstruowany stosunkowo niedawno, bo w 2005 roku przez Amerykanina Alana Adlera, a dziś jest tak powszechny, że organizowane są mistrzostwa świata w wyciskaniu aeropressu.
Aeropress parzy kawę pod ciśnieniem oraz jest niezwykle prosty w obsłudze. Dzięki jego niewielkim rozmiarom z łatwością można zabrać go ze sobą w podróż i cieszyć się zawsze pyszną kawą.
Jaka kawa do aeropressu?
Do aeropressu zalecamy używać kawy ziarnistej, zmielonej tuż przed samym zaparzeniem. Najczęściej korzysta się z jasno palonych kaw segmentu specialty, z których aeropress wytłacza wszystkie najcenniejsze wartości smakowe. Nie jest to jednak sztywna zasada. Do parzenia w aeropressie możesz użyć swojej ulubionej kawy, z której korzystasz na co dzień.
Co jest konieczne do parzenia kawy w aeropressie?
Kupując aeropress otrzymujesz pełny zestaw, w którego skład także wchodzi zestaw filtrów, mieszadełko, lejek oraz miarka na kawę. Na pierwszy rzut oka może wydawać się, że sporo jest tych części, jednakże szybko przekonasz się, że korzystanie z aeropressu nie jest wcale złożoną czynnością i sprawia dużo satysfakcji. Do kompletu potrzebujesz jeszcze tylko przegotowanej wody oraz młynka do kawy.
Jak zaparzyć kawę w aeropressie?
Parzenie kawy w aeropressie może wyglądać na dość trudną czynność, jednak gwarantujemy, że odnosząc się do poniższych rad, przyrządzisz naprawdę świetną kawę. Wiadomo, że trening czyni mistrza, a już po paru zaparzonych kawach stanie się to dla Ciebie odruchem.
Liczby i proporcje dla aeropressu:
- temperatura wody – 85-94°C
- ilość kawy – 7-9 gram/100 ml wody, czyli 16-22 gram na cały aeropress
- wstępne zaparzanie, czyli preinfuzja – 50 ml wody i 30 sekund
- czas parzenia (bez przeciskania) – 120 sekund
- przeciskanie – 20-30 sekund
W pierwszej kolejności włóż papierowy filtr do sitka i przykręć je do cylindra. Ustaw na naczyniu i przelej przez niego ciepłą wodę tak, aby pozbyć się papierowego posmaku z kawy. Potem wsyp zmieloną kawę do aeropressu i nalej około 50 ml wody. Odczekaj około 30 sekund, aby kawa mogła się otworzyć przy pierwszym kontakcie z wodą. Wlej resztę wody tj. około 200 ml i odczekaj 60-120 sekund.
Podczas parzenia możesz przemieszać kawę w cylindrze, dzięki czemu stanie się bardziej wyrazista i mocniejsza. Po upływie czasu załóż tłok na cylinder i powoli równym i spokojnym ruchem rozpocznij przepuszczać kawę do filiżanki bądź dzbanuszka. Gdy usłyszysz specyficzny syk, przestań przeciskać i odstaw aeropress.
Podsumowanie
Uzyskany napar jest nadzwyczaj czysty, klarowny i pozbawiony fusów. Należycie zaparzona kawa przedstawi nam swój oryginalny smak i aromat, który z pewnością Cię zafascynuje. Gdy nabierzesz praktyki w parzeniu aeropressu, możesz eksperymentować z wykorzystanymi proporcjami kawy, stopniem jej zmielenia bądź temperaturą wody. W alternatywnych metodach parzenia najlepsze jest to, że nawet najmniejsza zmiana w całym procesie może całkowicie zmienić smak naszej kawy. Jeżeli jakość kawy jest dla Ciebie istotna i lubisz zabawy w kuchni, to aeropress jest dla Ciebie perfekcyjnym narzędziem.