rozne smaki kawy

Kawy smakowe jako aromatyczny napój

Artykuł zaktualizowany 3 października 2021

Aromatyzowane kawy smakowe

Kawy smakowe obecnie mają bardzo szerokie grono swych wielbicieli. Mnóstwo smakoszów tego od lat już popularnego napoju poszukuje oryginalnych smaków i rozkoszuje się w ich niezwykłych aromatach. Toteż najlepsze sklepy z herbatami i kawami są prawdziwą gratką dla degustatorów różnych asortymentów ziaren z największych plantacji świata. Na przykład Assam – sklep z kawą w Rzeszowie istniejący już od 1996 roku w swojej ofercie posiada ponad pięćdziesiąt gatunków kaw i ich autorskich mieszanek. Warto odwiedzić takie miejsce, chociaż na pewno najwięksi kawosze już tam byli, i poczuć te rajskie i nieziemskie zapachy unoszące się z jakże niepozornych ziaren.

Kawy smakowe, czyli jakie? Oto wybrane propozycje smaków!

  • Adwokat – po zaparzeniu tej kawy uzyskujemy aromatyczny napój z nutą jajka i Vanilii. Kawa o niepowtarzalnym zapachu likieru z pewnością idealnie sprawdzi się podczas miłych spotkań w gronie bliskich i znajomych.
  • Batonik Orzechowo-Karmelowy – to z kolei propozycja dla smakoszy ziaren arabiki kolumbijskiej w połączeniu z nutą słonych orzeszków arachidowych zatopionych w słodkim karmelu. I zapewne kto spróbował jej raz zapragnie powtórnie cieszyć się jej ciasteczkowym aromatem.
  • Kawa Creme Brulee – z nazwy kojarzy się nam ze słodkim francuskim deserem zwanym Crème Brulee. I słusznie. Kawa z nutą wanilii i palonego cukru idealnie smakuje jako klasycznie czarna, jak również z dodatkiem śmietanki lub mleka.
  • Daktyle w Pomarańczach – można się rozmarzyć wyobrażając sobie aromat apetycznej kawy komponującej się wraz ze słodkimi daktylami i orzeźwiającą pomarańczą jednocześnie.
  • Kawa Irlandzka – jedna z najczęściej wybieranych kaw smakowych. Sięgają po nią bardzo chętnie oczywiście miłośnicy intensywnego aromatu irlandzkiej whisky.

Kawa i jej niezwykłe właściwości

Kawa stanowiąca dla wielu ludzi codzienny parzony napój posiada liczne zalety, m.in. właściwości lecznicze, które przemawiają za tym, aby jak najbardziej ją pić. Jak wiadomo pozyskuje się ją z krzewów kawowca uprawianych głównie w Afryce i Ameryce południowej, dokładnie w strefie międzyzwrotnikowej. Zawarta w niej kofeina jak podają liczne źródła i badania naukowe pobudza korę mózgową oraz poprawia sprawność myślenia. Wszyscy „kawosze” ponadto wiedzą, iż napar ze zmielonych ziaren kawowca przyspiesza akcję serca, a także polepsza samopoczucie.

Jednak warto pamiętać, że jej nadmierna ilość może prowadzić do bezsenności, czy też ogólnego niepokoju. Dodatkowo warto wspomnieć o tym, iż kawa stanowi cenne źródło antyoksydantów. A te jak wiemy usprawniają nasze mechanizmy obronne, zwalczają wolne rodniki i przeciwdziałają powstawaniu nowotworów. W ostatnich latach dowiedziono także, iż poza niezwykle pozytywnym wpływem kawy na układ nerwowy, zmniejsza ona ryzyko powstawania chorób Alzheimera i Parkinsona.

Dodaj komentarz