Artykuł zaktualizowany 11 maja 2020
W każdym mieście funkcjonuje przynajmniej kilka restauracji. Każda z nich różni się od siebie. Choćby serwowaną kuchnią. To jednak jest zawsze kwestia gustu i upodobań klientów. Są jednak takie cechy, które dzielą restauracje na te naprawdę dobre i te nieco słabsze. Jakie to cechy i jak rozpoznać dobrą restaurację.
Unoszący się zapach
Jednym z czynników, który wyróżnia dobrą restaurację jest zapach. Nie chodzi tu jednak jedynie o zapach przepysznych potraw. W dobrej restauracji nie może być mowy o tym, aby wyczuwalny był zapach spalenizny, nieświeżości czy frytury. Co ciekawe, w dobrej restauracji nie powinien w ogóle unosić się zapach jedzenia, nawet tego najpyszniejszego. Po przekroczeniu progu restauracji klient powinien poczuć wyjątkowy klimat. Oznacza to, że wyczuwalny powinien być wyjątkowy i klimatyczny zapach. Może być to zapach kwiatów czy zapach kominka jeśli taki w restauracji jest. Dobra restauracja musi cechować się wyjątkowym klimatem, który tworzy także wyjątkowy zapach.
Obsługa klienta
Dobrą restaurację cechuje oczywiście odpowiednia obsługa klienta. Zadaniem kelnerów jest dbanie o komfort i dobre samopoczucie gości. Przede wszystkim po wejściu do restauracji kelner bądź manager sali jeśli taki jest od razu powinien zainteresować się gościem. Gość po wejściu do lokalu nie powinien zostać pozostawiony sam sobie i długo oczekiwać na obsługę. Kelner powinien zaprowadzić gościa do stolika oraz zaproponować coś do picia. Taka obsługa klienta świadczy dobrze o restauracji. Niedopuszczalna jest sytuacja, w której gość już na początku zostaje pozostawiony bez jakiejkolwiek reakcji obsługi.
Liczba gości
Oczywiście o restauracji dobrze świadczy także liczba gości. Pełna restauracja to znak, iż restauracje prezentuje wysoką jakość. Pełna sala i długie oczekiwanie na rezerwacje stolika świadczą jak najlepiej o restauracji. Trudno osobie wyobrazić, aby tak dużym zainteresowaniem cieszyła się słaba restauracja. Dobry znakiem, który pozytywnie świadczy o restauracji jest także fakt, iż często odwiedzają ją ci sami goście. Wynika to z tego, że ludzie najczęściej wracają do tych samym miejsc wówczas, kiedy są z nich zadowoleni.
Czystość
W dobrej restauracji musi być czysto. To podstawa. Jedzenie w restauracji, w której nie przestrzega się w pełni zasad czystości nie jest niczym przyjemnym. Wręcz przeciwnie. Czystość musi być zachowana w każdym miejscu. W kuchni, na sali, na stolikach czy w toaletach. Dotyczy to także wyglądu i ubioru pracowników restauracji. Odpowiadając na pytanie jakie kryteria musi spełniać dobra restauracja bez wahania odpowiedzieć można, że musi być czysta.
Menu
W ocenie restauracji nie można zapomnieć o menu, czyli karcie dań. Pierwsze kryterium jakie pod tym kątem spełniać musi dobra restauracja to niezbyt rozbudowane menu. Karta dań musi być konkretna. Powinna wskazywać na kuchnię w jakiej specjalizuje się szef kuchni. Zbyt rozbudowana karta dań może świadczyć o tym, że restaurator po prostu nie ma pomysłu na jej prowadzenie. Ważne jest także, aby w menu nie mieszać kuchni. Dziwna jest sytuacja, w której w tym samym menu znaleźć można jednocześnie dania kuchni polskiej, włoskiej czy azjatyckiej.
Artykuł powstał we współpracy z https://www.restauracjanadpotokiem.pl/