ciasto czekoladowe

5 najpopularniejszych rodzajów ciast w Polsce


Każdy z nas lubi zjeść coś słodkiego do porannej kawy lub postawić na stole dla przyjaciół i znajomych. Ciasta są najpopularniejszą formą przywitania naszych gości, czy przyrządzania ich na święta, imieniny, urodziny oraz inne uroczystości, jako słodki deser.  Ponadto każdy z nas ma swoje preferencje kulinarne w tej dziedzinie. Niemniej jednak pewne tradycyjne ciasta królują na naszych stołach niezmiennie od wielu lat. Zobacz jakie ciasta są najbardziej preferowane w Polsce.


1. Sernik

Sernik jest jednym z ulubionych ciast i jest znany nie tylko w Polsce. Ponadto występuje w wielu odmianach i smakach. Dlatego niezmiennie króluje na naszych stołach. Do białego sera możemy dodawać wiele dodatków i składników, zmieniających jego smak, a przy okazji tworzyć różne kompozycje sernikowe. Dość popularnym rozwiązaniem jest sernik na zimno, który może również zastąpić tradycyjny tort.

Z serników pieczonych największą popularnością cieszy się sernik krakowski w lukrowej polewie z rodzynkami, który stanowi swego rodzaju klasykę tego ciasta. Polacy uwielbiają też sernik wiedeński dla prawdziwych smakoszy. To odmiana delikatnego i puchatego sera zamknięta w cienki cieście, która przybyła do nas z kraju nad pięknym i modrym Dunajem.

2. Szarlotka

Jabłko to popularny polski owoc. Można z niego wykonywać wiele przysmaków. Niemniej najbardziej tradycyjna wersja to ciasto z musem jabłkowym, powszechnie znanym jako szarlotka. Szarlotka jest wprost stworzona dla łasuchów, którzy lubią dbać o linie. Ze względu na skład (mało ciasta, więcej owocu) jest to jedno z mniej kalorycznych ciast. Szarlotka to klasyk domowych polskich ciast, której zapach rozchodzi się po całym domu.

3. Drożdżówka

Gdy nadchodzi czas owoców, to lubimy piec drożdżówki. Drożdżówka z truskawkami, wiśniami, czy jagodami lub serem, to popularne ciasto na każdą okazję. Gdy mamy ochotę na małe co nieco np. do kawy czy herbaty, to zagniatamy ciasto, dodajemy owoce, jakie mamy pod ręką i pieczemy. Drożdżówka jest dobrym ciastem na co dzień, aby np. poczęstować nią niezapowiedzianych gości lub samemu raczyć się nią na co dzień. Przy tym zalecana jest dla osób mających problemy z układem pokarmowym oraz diabetyków, ze względu na małą ilość cukru.

4. Keks i babka

To kolejne tradycyjne polskie ciasta. Keks może różnić się od babki tym, że posiada w sobie mnóstwo bakalii. Ciasta proste w wykonaniu, a jakże smaczne. Te dwa ciastka pieczemy na specjalne okazje np. na święta, jak i na co dzień. Mało kto wie, że w Polsce keks występuje też pod nazwą cwibak. To ciasto wilgotne o niepowtarzalnym waniliowym aromacie pozwala nam stworzyć niepowtarzalną atmosferę w domu. Charakteryzuje się tym, iż im jest starszy, tym jest lepszy. Dlatego na ogół pieczemy go na wigilię parę dni wcześniej. Ponadto zarówno babka jak i keks nie są skomplikowanymi ciastami do upieczenia. Na bazie babki możemy stworzyć wiele kompozycji smakowych np. babka cytrynowa (klasyk), cappuccino lub z kakao.

5. Piernik

To tradycyjne polskie ciasto na święta, zarówno na Boże Narodzenie, jak i na Wielkanoc. Piernik w klasycznej postaci może być bardzo suchy, dlatego dodatki w tym cieście mają duże znaczenie. Do piernika można dodać rodzynki, orzechy, oblać go lukrem lub czekoladą. Dużym powodzeniem cieszy się piernik przekładany marmoladą lub kremem.

Wiele tradycyjnych wypieków możesz znaleźć w cukierni Wulkan z Krosna – https://wulkan-ciastka.pl/. Zachęcamy do zamówień!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *