kobieta-z-perfekcyjną-cerą

Jaka jest odpowiednia diety dla pięknej cery?

Artykuł zaktualizowany 4 lutego 2021


Niezależnie od wieku i płci na skórze twarzy mogą pojawiać się wągry i trądzik. Przyczyn może być wiele, zaczynając od niewłaściwej higieny skóry twarzy. Jednak oprócz odpowiednich kosmetyków ważne jest to, co spożywamy. Niektóre produkty sprzyjają niedoskonałościom cery.


Jakie mogą być przyczyny niedoskonałości cery?

Zaskórniki, czyli wągry to czarne kropki na twarzy, które zwykle powstają w wyniku nadprodukcji łoju i rogowacenia ujść mieszków włosowych. U niektórych osób wągry i trądzik są uwarunkowane genetycznie. Poza tym wpływ mogą mieć niektóre leki, środki chemiczne, kosmetyki, które zatykają ujścia gruczołów łojowych i potowych.

Zaburzenia hormonalne, czynniki emocjonalne oraz sposób odżywiania także mają duży wpływ na powstawanie trądziku, czy wągrów.


Jakich produktów należy unikać?

Przez wiele lat za przyczynę problemów skórnych twarzy uznawano słodycze i węglowodany. Obecnie lekarze dermatolodzy wycofują się z tego stanowiska, ponieważ te produkty nie są jedynymi możliwymi przyczynami powstawania tego problemu. Nie zaleca się używać ostrych przypraw oraz produktów z dużą zawartością tłuszczu. Problemy z trądzikiem mogą być spowodowane dietą zachodnią, czyli fast food.

Chodzi głównie o zawartość w tej żywności tłuszczy trans oraz nadmiar węglowodanów o wysokim indeksie glikemicznym. Badania wykazały, że kraje, w których nie spożywa się produktów wysoko przetworzonych o wysokim indeksie glikemicznym, trądzik jest bardzo rzadki, lub nie ma go wcale. Zauważono, że trądzik powstaje u ludności, która wyemigrowała np. do Stanów Zjednoczonych, czy Anglii, gdzie fast food jest bardzo popularny.

Cukier wpływa na powstawanie problemów skórnych. Nie chodzi tu o cukier, który mamy w cukiernicy, lecz o węglowodany, szczególnie o wysokim indeksie glikemicznym. Są to produkty chętnie i często spożywane, czyli białe pieczywo, ciasta, słodkie owoce, makarony, piwo, czy miód.  Produkty, które znacznie podnoszą poziom insuliny we krwi, szkodzą skórze, ponieważ insulina powoduje uruchomienie pewnych mechanizmów, które wpływają na zwężenie przewodów gruczołów łojowych oraz zaleganie w nich łoju. Poza tym powoduje wzrost stężenia androgenów, które wpływają znacząco na powstawanie trądziku.

Badania wykazały, że osoby, które spożywały produkty mleczne kilka razy dziennie, miały problem z trądzikiem, czy wągrami. Natomiast osoby, które spożywały produkty mleczne rzadko, raz na dwa tygodnie, nie miały tego problemu. Prawdopodobnie winne są hormony zawarte w mleku krowim. Pomimo wiedzy, którą dziś mamy na temat trądziku, potrzeba jest więcej badań naukowych potwierdzających założenia wpływu diety na trądzik.


 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *