fotele

Bezpieczne meble do restauracji, czyli jakie?

Artykuł zaktualizowany 11 grudnia 2020


Wygodne meble to jeden z najważniejszych elementów w każdej restauracji i kawiarni. Warto jednak pamiętać, że wyposażenie ma być nie tylko komfortowe dla gości, ale także zapewniać im bezpieczeństwo. Co składa się na bezpieczeństwo w przypadku mebli dla branży HoReCa? Jeśli jesteście ciekawi, zapraszamy do dalszej lektury.


Funkcje mebli do restauracji i kawiarni

Zanim przejdziemy bezpośrednio do przeanalizowania wyposażenia pod względem bezpieczeństwa, warto poznać dokładnie jego funkcje. Zazwyczaj bowiem praktyczność i konstrukcja sprzętu wynikają głównie z roli, którą pełni on w lokalu.

Do czego zatem potrzebujemy mebli w lokalach gastronomicznych oraz w przylegających do nich ogródkach? Podstawowym zadaniem, które spełniają, jest oczywiście zapewnienie miejsca do spożywania posiłków i picia napojów.

Dają one przestrzeń do odpoczynku i relaksu oraz przyjemnych spotkań towarzyskich, o charakterze prywatnym lub zawodowym.

Meble do restauracji to zatem gwarancja wygody oraz szansa na zwiększenie funkcjonalności lokalu. Oprócz tego produkty tego typu muszą spełniać szereg restrykcyjnych norm związanych z bezpieczeństwem.

Co jest szczególnie ważne?

Bezpieczeństwo mebli do restauracji – na co zwrócić uwagę?

Bezpieczeństwo w przypadku mebli dla HoReCa to szerokie zagadnienie, które swym zakresem obejmuje szereg mocno zróżnicowanych kwestii. Każda z nich jest ważna i wpływa na pozostałe właściwości wyposażenia do restauracji i kawiarni. Na co zatem trzeba zwracać uwagę?

Wytrzymałość – trwałość ponad wszystko

Podstawowym parametrem mebli do ogródków gastronomicznych i wnętrz gastronomicznych jest oczywiście trwałość. Są to przestrzenie, w których wyposażenie musi znosić intensywne użytkowanie przez setki osób każdego dnia.

Wytrzymałość oznacza zatem odporność na zarysowania oraz, co jest zdecydowanie ważniejsze w przypadku bezpieczeństwa, poważniejsze uszkodzenia mechaniczne, jak choćby pęknięcia lub odkształcenia, które mogłyby zagrażać użytkownikom.

Do najsolidniejszych materiałów, z których produkuje się meble, zalicza się metale oraz polipropylen, często dodatkowo wzmacniany włóknem szklanym, dla uzyskania optymalnego tworzywa.

CATAS – najwyższe standardy bezpieczeństwa

Wytrzymałość i odporność na obciążenia w przypadku mebli potwierdzają rozmaite certyfikaty. Jednym z najważniejszych jest CATAS.

Co to takiego? Jest to certyfikat wydawany przez Włoski Instytut Badawczy. Aby go uzyskać, trzeba spełnić szereg bardzo restrykcyjnych norm oraz zaliczyć szereg testów dotyczących wytrzymałości całego produktu oraz samych materiałów, użytych do jego wytworzenia.

Higiena i czystość

Sama wytrzymałość to jeszcze nie wszystko. Meble do restauracji muszą także spełniać szereg norm związanych z zasadami higieniczno-sanitarnymi, których muszą przestrzegać lokale gastronomiczne.

Wyposażenie powinno być zatem proste i wygodne do utrzymania w czystości. Staje się to zdecydowanie prostsze, jeśli postawi się na materiały syntetyczne o gładkiej powierzchni, bez zakamarków, w których mógłby zbierać się brud.

W ten sposób ułatwia się pracę obsłudze lokalu oraz gwarantuje pełne bezpieczeństwo dla odwiedzających go gości.

Nietoksyczne i przyjazne dla środowiska naturalnego

Materiały, z których wytwarza się meble do restauracji, aby spełniały najwyższe normy higieniczne, powinny być nietoksyczne i bezpieczne dla użytkowników oraz środowiska naturalnego.

Najlepsze pod tym względem są oczywiście surowce naturalne, jak choćby rattan, drewno (olejowane, a nie pokrywane farbą) oraz metal. Tak wykonane meble oferuje sklep Bazkar.

Nie można jednak zapominać o tym, że niektóre tworzywa sztuczne można poddawać recyklingowi. Zalicza się do nich na przykład polipropylen. Wielu renomowanych producentów mebli do restauracji wręcz chwali się tym, że ich produkty w większości wykonuje się z recyklatu.

Bezpieczne dla ludzi, otoczenia i środowiska

Meble do restauracji powinny być wykonywane z właściwych tworzyw, które gwarantują trwałość, potwierdzoną wieloma certyfikatami, w tym oczywiście CATAS.

Dzięki temu są stabilne i nie ulegają łatwo zniszczeniu, nawet przy bardzo dużych obciążeniach sięgających powyżej 200 kilogramów.

Wyposażenie dla HoReCa powinno być wykonywane z materiałów przyjaznych środowisku naturalnemu. Pozwala to zmniejszyć ilość odpadów składowanych na wysypiskach oraz zoptymalizować zużycie surowców. Dzięki temu poprawia się kondycję naszej planety.

Nowoczesne meble restauracyjno-kawiarniane powinny zatem być bezpieczne pod wszystkimi względami.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *