Relacja z wydarzenia “Warsztaty z Gwiazdą”

Anita Sokołowska

Po raz kolejny odbyły się niezwykłe warsztaty kulinarne. Warsztaty z Gwiazdą to autorski projekt portalu www.allaboutlife.pl dla topowych blogerek, gwiazd, dziennikarek.

Projekt warsztatów ma na celu propagowanie mody na zdrowe odżywanie, umiejętną i bezpieczną pielęgnację kobiecej urody, dbanie o siebie, poruszanie ciekawych i ważnych tematów związanych z codziennym życiem każdej kobiety oraz prezentację nowości rynkowych. To również unikalne przepisy kulinarne.


23 stycznia w Restauracji Roza Roza na ul. Francuskiej 3 odbyła się już czternasta edycja tego spotkania.  Gwiazdą była Anita Sokołowska– gwiazda serialu “Przyjaciółki” aktorka, mama, osoba wspierająca aktywnie zdrowy tryb życia, zdrowe odżywianie, dbanie o skórę.

ANT_2176

Zobaczcie przepisy, które były realizowane w trakcie tego spotkania, do przepisów zostały użyte fajne produkty min. jogurt naturalny OSM KRANSYSTAW z kremową konsystencją o delikatnym smaku, który może być dodatkiem do wielu dań, surówek, zup, sosów czy różnego rodzaju dipów, sałatek.

Dodatkowo do sałatki używaliśmy również maślanki OSM KRASNYSTAW, której najcenniejszą zaletą maślanki jest niska zawartość tłuszczu. Jest zatem idealna dla osób dbających o sylwetkę. W maślance występuje tyle samo witamin z grupy B, co w mleku. Wszystkie one są ważne dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu.

krasnystaw

Eisberg dostarczył mieszanki sałat oraz sałaty warstwowe Red Fork, które stanowią fajną i zdrową przekąskę. Zawierają min. kaszę bulgur, quinoa, kaszę gryczaną, żurawinę, suszone pomidory, młody szpinak, marchew, a w środku dressing i poręczny widelec. Są fajne na podróż, jako przekąska do pracy, czy szkoły.

red fork

sałata

 

 

 

 

 

 

Hitem była nawodniona tapioka czyli brazylijski przysmak od Koala Poland, z której zrobiliśmy min. pyszny omlet. Tapioka to produkt bezglutenowy o właściwościach hipoalergicznych. Nie ma w niej glutenu, czy cholesterolu. Dlatego często króluje w kuchni cukrzyków i osób borykających się z celiakią, dobrze wpływa na układ pokarmowy.

tapioka koala

Atrakcją spotkania była marka Dermaglin czyli kosmetyki o wysokiej jakości z zielonej glinki kambryjskiej z zachowaniem naturalności i prostoty składów. Zielona glinka kambryjska jest wydobywana z wyjątkowo czystego ekologicznie rejonu Zatoki Fińskiej, zawiera w swoim bogatym składzie m.in: związki krzemu, siarki, wapnia, magnezu, fluoru, sodu, potasu, selenu, molibdenu, cynku.

dermaglin

kosmetyki dermagin

 

 

 

 

 

 

kosmetyki dermagin2


A poniżej przedstawiamy przepisy:

Przepis I – Sałata Cezar

Składniki:

500g mix sałat Eisberg

4 filety z kurczaka

Tapioka od Koala Poland

200ml maślanki OSM Krasnystaw

sok z 1/2 cytryny 2 łyżeczki oregano

600g jogurtu OSM Krasnystaw

słoiczek anchois

1 puszka tuńczyka

3 ząbki czosnku

100g parmezanu

100g oliwy z oliwek

250g czarnych oliwek

100g startego parmezanu

1 bagietka

Sposób przygotowania:

  • Kurczaka pokroić na mniejsze kawałki, zalać maślanką, sokiem z cytryny, doprawić oregano i solą. Marynujemy i smażymy na złoto.
  • Jogurt blendujemy z anchois, tuńczykiem, czosnkiem, oliwą, tapioką i parmezanem na gęsty sos.
  • Wykładamy porcję sałaty, polewamy sosem, układamy kurczaka, oliwki, posypujemy parmezanem i podajemy z grzankami z bagietki.

sałatka cezar


Przepis II – Omlet z tapioki Koala Poland z jajkiem i zieloną sałatą Eisberg

Składniki:

5 saszetek Tapioka Koala ( 1 saszetka- 1 omlet)

15 jajek

100g masła

3 cebule ser kozi

250g sól, pieprz

sałata mix Eisberg do dekoracji

tapioka

 

Sposób przygotowania:

  • Wsypujemy saszetkę tapioki do naczynia, następnie dodajemy 2-3 jajka i mieszamy.
  • W tym czasie: podsmażamy na maśle cebulę, dodajemy szpinak i mieszamy
  •  Następnie wlewamy wymieszaną tapiokę z jajkami podsmażone składniki.
  •  Lekko mieszamy i smażymy do ścięcia jaj.
  • Na wierzchu rozrzucamy kawałki koziego sera, składamy na pół i podajemy z garścią mix sałat Eisberg.

omlet z tapioki


Przepis III – Racuszki cynamonowe

Składniki:

Dowolne owoce mrożone, takie jakie lubisz

4 łyżki cukru 1 łyżka skrobi ziemniaczanej

1 szklanka mąki pszennej

½ szklanki mąki konopnej

½ szklanki cukru, najlepiej brązowego

1/3 szklanki jogurtu naturalnego Krasnystaw

3 jajka

1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej

1 płaska łyżeczka mielonego cynamonu rodzynki, orzechy olej do smażenia szczypta soli

kucharz

Sposób przygotowania:

  • Żółtka ubij z cukrem i wymieszaj z jogurtem, przyprawami, solą oraz sodą;
  • Ubij białka;
  • Dodaj mąkę i delikatnie wymieszaj z pianą z białek;
  • Na koniec wsyp nasiona konopne, rodzynki i orzechy;
  • Smaż racuszki na kolor złoty;
  • Do naczynia wsyp 1 płaską łyżeczkę skrobi ziemniaczanej, dokładnie wymieszaj z mieszanką owocową i doprowadź do wrzenia
  • Racuchy podawaj z gorącymi owocami



	

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*