Artykuł zaktualizowany 4 lutego 2021
Wraz z końcem lata tracimy ochotę na uprawianie sportów. Jeśli jesień jest ciepła, jeszcze zdarza nam się pojeździć na rowerze czy przemierzyć pół miasta pieszo, ale później? Szybko zapadające ciemności, przeszywający do szpiku kości wiatr ani mroźny deszcz nie zachęcają do wyściubiania nosa z domu. Zamiast odpuścić i hodować w pasie oponkę, zacznij jeść produkty spalające tłuszcz!
Jakie są warzywa które spalają tłuszcz?
Lubisz brokuły? Te zielone warzywa są polecane w walce z nowotworami – spożywać je powinni wszyscy, którzy znajdują się w grupie podwyższonego ryzyka zachorowania. Ponieważ zawierają mnóstwo wapnia i witaminy C, mobilizują organizm do spalania tłuszczu. Są też źródłem błonnika, przeciwutleniaczy, witamin i minerałów.
Czosnek często nazywany jest naturalnym antybiotykiem. Nic dziwnego, wszak rozprawia się z bakteriami jak mało co. Sięgać po niego powinno się przede wszystkim jesienią i zimą, gdy następuje spadek naturalnej odporności organizmu. Dodatkowo pikantne warzywo obniża cholesterol, niweluje wzdęcia i sprawdza się podczas leczenia zaburzeń jelitowych.
Lubisz ostre potrawy? To dobrze, bo to właśnie one podkręcają metabolizm i sprzyjają spalaniu tkanki tłuszczowej w najwyższym stopniu. Wśród warzyw prym wiodą papryki, np. chilli. Są źródłem kapsaicyny, która ma pozytywny wpływ na metabolizm, hamuje apetyt i podnosi poziom adrenaliny oraz dopaminy.
Owoce dzięki którym schudniesz
W walce z nadprogramowymi kilogramami przysłużą Ci się także owoce. Awokado, choć tłuste, sprzyja prawidłowej diecie, bo reguluje procesy trawienne. Świetnie sprawdzi się jako zamiennik masła i margaryny – smaruj nim ciemne pieczywo.
Na zimę zaprzyjaźnij się z cytrusami, zwłaszcza grejpfrutem. To kopalnia witaminy C, która obniża cholesterol i zmniejsza poziom cukru we krwi. Ma delikatne działanie przeczyszczające – ułatwi Ci regularne wypróżnianie się.
Nie lubisz rezygnować ze swoich ukochanych jabłek. Jesienią znajdziesz ich w sklepach pełno – w końcu to sezon. Zjedzenie dużej sztuki redukuje uczucie głodu, dostarcza Ci pokaźną dawkę witaminy C i pektyn, a także poprawia Twoje trawienie. Osiągniesz jeszcze lepszy efekt dla sylwetki, jeśli połączysz je z cynamonem.
Smaki dla duszy i ciała
Jeśli martwisz się, że przez najbliższe miesiące będziesz musiał jeść same warzywa i owoce, by utrzymać smukłą sylwetkę, nadciągamy z pocieszeniem – nic podobnego. Wśród produktów poprawiających metabolizm znajdziesz masło orzechowe z dowolnego gatunku orzechów, miód i ciemną czekoladę – jedzone z umiarem zadziałają na Twoją korzyść.
Do deseru obowiązkowo napij się ulubionego napoju. Postaw na bogatą w kofeinę ciemną kawę, zwłaszcza espresso. Wydajny ekspres do kawy powinien stać się Twoim najbliższym przyjacielem każdej jesieni i zimy. A jeśli nie lubisz kawy lub jest dla Ciebie za mocna, zastąp ją herbatą. Zielona liściasta spala tłuszcz, zwiększa tolerancję glukozy i obniża cholesterol, a mniej popularna czerwona ułatwia trawienie i wykazuje właściwości moczopędne.
Przed snem wypij szklankę letniej wody z miodem – nie tylko podkręcisz metabolizm, ale i ułatwisz sobie zaśnięcie.