Artykuł zaktualizowany 4 lutego 2021
W urządzaniu kuchni każdy szczegół ma znaczenie dla uzyskania ergonomii wnętrza. Jednak najwięcej zależy od mebli. Dlatego coraz częściej decydujemy się na meble do kuchni na zamówienie, aby móc idealnie dopasować wyposażenie do warunków pomieszczenia. Chcąc jednak uzyskać funkcjonalność i estetykę na miarę naszych oczekiwań, musimy pamiętać o kilku zasadach, które pozwolą nam uniknąć błędów aranżacyjnych kuchni.
Jak dobrze zaplanować kuchnie na wymiar?
Dobrze zaprojektowane meble kuchenne dają możliwość indywidualnej organizacji przestrzeni, a przez to dostosowania jej do potrzeb domowników. Dzięki temu ułatwiają codzienne użytkowanie pomieszczenia i pomagają w utrzymaniu ładu we wnętrzu. W związku z tym zestaw mebli kuchennych musi być decyzją przemyślaną i na pewno nie podejmowaną w pośpiechu.
Planowanie funkcjonalnej zabudowy kuchennej
Urządzając kuchnię, przede wszystkim musimy wziąć pod uwagę liczbę domowników, ich potrzeby i prowadzony styl życia – czy tylko przygotowujemy w niej posiłki, czy również spożywamy. Przestrzeń musi być tak zorganizowana, aby każdy czuł się w niej komfortowo. Dopiero potem możemy się zastanawiać, jak powinna wyglądać kuchnia. I tutaj przemyślmy, czy sprzęty AGD mają być wolno stojące, czy jednak umieszczone w zabudowie – od tego będzie zależeć, jaki ich rodzaj wybierzemy. Kolejnym zasadniczym punktem do rozstrzygnięcia będzie układ zabudowy kuchennej. To, czy rozmieszczenie wyposażenia przyjmie kształt litery U lub L, zależy od:
- rozmiaru pomieszczenia,
- kształtu wnętrza,
- tego, czy kuchnia jest zamknięta, czy otwarta.
Planując układ szafek, równocześnie musimy zastanowić się nad kolejnością i odległością poszczególnych sprzętów AGD. W projekcie uwzględnijmy wszystkie 5 stref roboczych, które wyznaczają miejsca na zapasy produktów, przechowywanie rzeczy, mycie, przygotowywanie i gotowanie. Pamiętajmy też o trójkącie roboczym tworzonym przez lodówkę, zlewozmywak oraz kuchenkę, a także zachowaniu wymaganych odległości między nimi (lodówka – zlewozmywak – płyta grzewcza od 120 do 210 cm, a płyta grzewcza i lodówka od 120 do 270 cm).
Przyjmujemy, że wysokość dolnych szafek sięga 82 cm z podstawą (cokołem) i blatem, odległość między nimi a górnymi to ok. 50 cm. Jednak dokonując pomiarów, weźmy pod uwagę wzrost domowników, aby zapewnić im wygodne korzystanie z kuchni. Jeśli więc zajdzie taka potrzeba, dodajmy lub odejmijmy kilka centymetrów od ustalonych wymiarów.
Wyposażenie nowoczesnych mebli kuchennych
Projektując meble, pamiętajmy też o innych niż wymiary aspektach ich funkcjonalności. Zastanówmy się nad rodzajem drzwiczek do szafek. Możemy zamontować otwierane na boki lub uchylne ku górze, które sprawdzają się w szafkach długich a wąskich w górnej części zabudowy kuchennej. W dolnej części starajmy się dobrze rozplanować rozmieszczenie półek i szuflad, aby optymalnie wykorzystać przestrzeń zabudowy.
Dla zapewnienia łatwego dostępu do wszystkich przechowywanych rzeczy, warto rozważyć montaż nowoczesnych systemów do mebli kuchennych, które ułatwiają również utrzymanie porządku w szafkach. Są to kosze cargo i obrotowe półki, zalecane szczególnie w szafce narożnej, zwykle o dużej przestrzeni do zagospodarowania, ale niestety trudno dostępnej. W szufladach umieśćmy organizery na sztućce i pokrywki, a w szafce przeznaczonej na odpady wysuwane sortowniki do segregacji.