Artykuł zaktualizowany 17 lipca 2022
Jeżeli zastanawiałeś się kiedyś, jakie urządzenia gastronomiczne mogą usprawnić codzienną pracę w restauracjach, barach i innych punktach gastronomicznych, to już spieszymy z odpowiedziami! W tym artykule chcielibyśmy przybliżyć naszym czytelnikom poszczególne sprzęty kuchenne, które są często wykorzystywane w tej branży. Niektóre z nich są z pewnością świetnie Wam znane (jak m.in. krajalnica do makaronu), a inne mogą okazać się niemałym zaskoczeniem. Jeżeli jesteś zainteresowany tym tematem i chciałbyś dowiedzieć się więcej – serdecznie zapraszamy do zapoznania się z całym materiałem. Życzmy udanych zakupów!
Zmywarka do szklanek – jakie parametry wziąć pod uwagę przed zakupem?
Pierwszym czynnikiem, którym warto się zainteresować przed dokonaniem zakupu konkretnego urządzenia, jest oczywiście jego rozmiar. Zmywarka do szklanek to najczęściej model wolnostojący, jednak dostępne są również sprzęty podblatowe, dzięki którym zaoszczędzisz sporo miejsca. Pamiętaj, że im większy lokal gastronomiczny, tym bardziej pojemną zmywarkę musisz wybrać. Szkło ma to do siebie, że niestety często na całej powierzchni pojawiają się nieestetyczne smugi. Profesjonalna zmywarka do szklanek powinna być wyposażona w specjalne programy myjące, które są dedykowane dla tego typu naczyń. Przed zakupem weź pod uwagę również moc całkowitą urządzenia, ilość pobieranej wody, a także panel sterujący, który ułatwia codzienną obsługę.
Krajalnica do makaronu – do czego wykorzystuje się to urządzenie?
Jak sama nazwa wskazuje, krajalnica do makaronu to innowacyjny sprzęt, który pozwala na przygotowanie domowego makaronu. Urządzenie jest bardzo intuicyjne w obsłudze, łatwo utrzymać je w czystości, a jego przemyślana konstrukcja umożliwia produkcję makaronu, który nie tylko świetnie smakuje, lecz także fantastycznie wygląda. Krajalnica do makaronu jest dostępna na rynku w wielu różnych wariantach, dlatego z pewnością każdy znajdzie dla siebie idealny model!
Do czego wykorzystuje się taborety elektryczne?
Taborety elektryczne to nic innego jak zaawansowane urządzenia grzewcze, które pozwalają na gotowanie potraw w kotłach i dużych garnkach. Jest to świetna alternatywa podczas organizacji imprez plenerowych oraz innych uroczystości. Dzięki swoim rozmiarom taborety gastronomiczne umożliwiają przygotowanie dużej liczby porcji jednocześnie – idealnie sprawdzą się do bigosu, zup, leczo, gulaszu i innych potraw tego typu.
Bardzo dużą zaletą tych urządzeń jest z pewnością fakt, że stanowią duże ułatwienie dla kucharzy – zwłaszcza w kryzysowych sytuacjach. Są to produkty, które nie muszą mieć stałego miejsca w kuchni, a sięgać po nie możemy tylko wtedy, gdy konieczne jest przygotowanie większej ilości jedzenia. Urządzenia są intuicyjne w obsłudze, bardzo łatwo utrzymać je w idealnej czystości, a moc taboretów elektrycznych jest najczęściej regulowana przy pomocy wygodnego pokrętła.
Szafa do sezonowania wołowiny, wędlin, serów i innych produktów spożywczych
Ostatnim urządzeniem, które z pewnością nie jest znane wszystkim naszym czytelnikom, jest szafa do sezonowania wołowiny oraz innych rodzajów mięsa. Często tego typu urządzenia wykorzystuje się również do sezonowania sera. Dlaczego warto w nie zainwestować? Przede wszystkim ze względu na to, że przygotowywane mięso będzie z pewnością jedyne w swoim rodzaju – o idealnym smaku i aromacie. Szafa do sezonowania wołowiny sprawdzi się świetnie również w przypadku kiełbas, salami oraz szynek. Gwarantujemy, że własnoręcznie przygotowywane wyroby zachwycą wszystkich Twoich klientów, a smak serwowanych potraw będzie niepowtarzalny.
Szafy do sezonowania wołowiny są dostępne w wielu wariantach. Na rynku znajdziesz zarówno duże, kilkumetrowe modele, jak i szafy o mniejszych gabarytach, które świetnie sprawdzą się w kameralnych lokalach gastronomicznych. Wewnątrz urządzeń znajdują się półki do przechowywania produktów oraz oczywiście haki do wieszania mięsa.