Artykuł zaktualizowany 3 października 2021
Jak wynika z samej nazwy, oliwa z oliwek extra virgin wyciskana jest z drzewa oliwnego. Warto wiedzieć, że drzewo to może dożyć nawet 2000 lat, kwitnie przez cały rok, a owoce wydaje aż do końca swojego życia. Żniwa oliwkowe tymczasem odbywają się jesienią. Oliwki są razem z pestkami miażdżone, a z nich wytłaczany jest sok. Kiedy woda zostanie już odwirowana i przefiltrowana, to powstaje czysta oliwa z oliwek. Z 500 kg oliwek powstaje około 57 litrów oliwy. Co jeszcze warto wiedzieć na temat oliwy z oliwek?
Oliwa z oliwek extra virgin – co warto wiedzieć
Z całą pewnością oliwa z oliwek extra virgin, to produkt najdoskonalszej jakości, gdyż oliwa taka jest uzyskiwana na zimno z pierwszego tłoczenia. Jest to tłuszcz całkowicie naturalny, który nie zawiera żadnych dodatków, a wyróżnia go zielonkawy kolor i gęsta konsystencja. Oliwa taka powinna być stosowana prewencyjnie w celach strojonych, jednakże można ją dodawać też do różnych salatem, ale ważne aby była stosowana w formie surowej. Jeżeli chodzi o poziom kwasowości oliwy z oliwek extra virgin, to jest on nie większy niż 0,08 procent. Oliwa taka jest bardzo łatwo dostępna w naszym kraju, a znajdziemy ją praktycznie w każdym sklepie.
Oliwa z oliwek – wartości odżywcze
Obecnie oliwa z oliwek extra virgin, stanowi jeden z podstawowych składników diety, jaka stosowana jest przez mieszkańców krajów morza śródziemnego, jednakże jej stosowanie sięga już 4000 lat przed naszą erą. W krajach takich jak Palestyna, Armenia, czy też Indie, oliwa z oliwek była stosowana do nawilżania skóry. Babilończycy regulowali jej produkcję i handel, natomiast Rzymianie nawet nakładali podatki w postaci oliwy z oliwek. Tym, co ją wyróżnia jest niezwykły smak i zapach, ponieważ uzyskuje się ją z oliwek, tylko i wyłącznie wykorzystując do tego metody mechanicznej. Dieta śródziemnomorska, gdzie oliwa z oliwek stanowi główne źródło tłuszczu, jest związana ze zmniejszonym ryzykiem chorób układu krążenia, zespołu metabolicznego, otyłości, cukrzycy typy 2, nadciśnienia tętniczego, jak również chroni przed chorobami mózgu.
Oliwa z oliwek – właściwości zdrowotne
Chociaż oliwa z oliwek jest tłuszczem w czystej postaci, to jest ona niezwykła, ponieważ jest smaczna, pięknie pachnie, a przede wszystkim jest zdrowa. Z racji tego, że jest to produkt roślinny, to w jej składzie nie znajdziemy cholesterolu. Jednakże zawiera ona jedno- i wielonienasycone kwasy tłuszczowe, jak również skwalen. Ponadto mają wpływ na zahamowanie rozwoju miażdżycy, gdyż zmniejszają poziom złego cholesterolu, a podnoszą poziom tego dobrego.