Artykuł zaktualizowany 22 kwietnia 2022
Wiele osób uważa kawę za produkt pierwszej potrzeby. Towarzyszy nam każdego poranka, gdy potrzebujemy odpowiedniego pobudzenia. Jest z nami podczas popołudniowej przerwy od pracy i gdy odwiedzają nas przyjaciele. Jednak kawę pijemy również dla samego smaku, którego nie da się porównać z niczym innym.
Jeżeli nie jesteś kawowym fanatykiem, a po prostu chcesz mieć świadomość jaką kawę kupujesz, to przedstawiamy Ci mały poradnik, jak wybrać idealny produkt dla siebie. Teraz żadna kawa nie będzie dla Ciebie tajemnicą.
Gatunek kawy
Smak kawy w Twojej filiżance zależy od wielu czynników czynników. Oprócz takich spraw, jak odpowiednie zmielenie ziaren, użycie filtrowanej wody, czy wybranie metody parzenia, na resztę nie mamy wpływu. Jednym z takich czynników jest gatunek kawy. Najpopularniejsze z nich to arabika i robusta, które znacząco różnią się od siebie. Arabika to gatunek powszechnie uważany za szlachetniejszy od robusty i stanowi około 80% światowego rynku. Posiada delikatniejszy smak z mniejszą goryczką i wyczuwalną kwasowością.
Robusta posiada zdecydowanie większy poziom kofeiny i charakteryzuje się mocnym, wyrazistym smakiem. Mieszanki posiadające większy procent ziaren robusty są polecane zwłaszcza do kaw mlecznych, ponieważ rewelacyjnie przebijają się przez smak mleka.
Pochodzenie kawy
Kawowiec jest bardzo wybredną rośliną i potrzebuje odpowiednich warunków atmosferycznych, aby wydać plony. Takie warunki panują w tzw. Pasie Kawowym, który znajduje się pomiędzy Zwrotnikiem Raka i Koziorożca. Tereny, na których rośnie kawa to przede wszystkim Ameryka Południowa i Środkowa, Afryka Środkowa i Azja. Kawy pochodzące z różnych regionów charakteryzują się zupełnie innym smakiem, na co wpływ mają lokalne warunki atmosferyczne oraz gleba. Ziarna amerykańskie charakteryzują się czekoladowo-orzechowym posmakiem z niskim poziomem kwasowości.
Kawy pochodzące z Afryki to głównie nuty owocowe, które zawierają wyższy poziom pożądanej kwasowości. Azjatycka kawa głównie pochodzi z Indii, Indonezji oraz Wietnamu. Takie ziarna charakteryzują się posmakiem dymnym, ziemistym, a kwasowość jest niemal niewyczuwalna.
Stopień palenia
Po zakończonych zbiorach oraz procesie obróbki, który oddziela miąższ i skórkę od ziarna, kawa trafia do palarni. Tam następuje proces palenia ziaren, który nadaje ostateczny charakter kawie. Istnieją różne sposoby wypalenia ziaren – od jasnego do ciemnego, a każdy z nich inaczej wpływa na smak kawy. Ziarna jasno palone mają lekko brązowy kolor, a w ich smaku ciężko doszukać się goryczy. Taka kawa posiada bogatszy profil sensoryczny, który nie jest zaburzony przez mocne palenie.
Kawy ciemno palone tracą większość naturalnych smaków i charakteryzują się lekką nutą spalenizny. Na ziarnach ciemno palonych możemy dostrzec tłuste plamy, które są skutkiem uwalniania naturalnych olejków zawartych w kawie. Z ciemnego palenia słyną głównie włoskie kawy, które tradycyjnie są przeznaczone do espresso.
Metody parzenia
Na sam koniec wybierając odpowiednią kawę dla siebie, musisz określić, jakim sposobem chcesz ją przygotować. Nie wszystkie kawy są przeznaczone do alternatywnych metod parzenia i nie wszystkie będą równie dobrze smakować po przygotowaniu w ekspresie ciśnieniowym. Jeżeli jesteś fanem alternatywnych metod parzenia takich jak chemex, aeropress czy drip, to najlepsze dla Ciebie będą jasno palone, jednorodne arabiki. Jeśli korzystasz z ekspresu ciśnieniowego, to zwróć uwagę na kawy średnio i ciemno palone. Skład takiej kawy może być różny w zależności od Twoich upodobań. Jeżeli lubisz mocny smak kawy i chcesz skutecznego pobudzenia, to mieszanki z większą ilością robusty powinny zaspokoić Twoje pragnienia. Stuprocentowe arabiki sprawdzą się rewelacyjnie jako kawa czarna o delikatnym, ale bogatym smaku i aromacie.
Chcąc wybrać najlepszą kawę dla siebie, musisz zwracać uwagę na informacje podane na jej opakowaniu. Kawy wysokiej jakości posiadają informacje o tym, skąd pochodzą jej ziarna, jak została wypalona i do jakich metod parzenia jest przeznaczona. Poznając kawę bliżej, jesteśmy gotowi, by wybrać idealny produkt dla siebie, nie kupując go w ciemno.
U mnie kawa to zdecydowanie produkt pierwszej potrzeby 😀 Ostatnio odkryłam sklep internetowy Bogactwo Kaw i od tego czasu codzienna kawa jest jeszcze większą przyjemnością. Pyszna, aromatyczna, baardzo polecam!