Artykuł zaktualizowany 30 kwietnia 2024
W ostatnich latach coraz więcej mówi się o ekologii, trosce o środowisko i byciu eko. Nie każdy jednak wie, co robić, aby być eko. Najogólniej biorąc, trzeba umieć żyć w taki sposób, by jak najmniej szkodzić planecie i jak najbardziej jej pomagać. Bycie eko to życie ekologiczne na co dzień i wdrażanie pozytywnych nawyków. Aby mieć wysoką świadomość klimatyczną, nie trzeba kupować samochodu elektrycznego, gdyż ceny aut zeroemisyjnych są wysokie. Są jednak elementarne zachowania ekologiczne, o których wypada pamiętać.
Co to znaczy być eko? Aby zacząć żyć ekologicznie, powinniśmy wprowadzić kilka małych, ale ważnych zmian w codziennym funkcjonowaniu. Pierwszym krokiem może być oszczędzanie prądu, wody czy jedzenia. Warto wymienić żarówki na energooszczędne, gasić światło przy wychodzeniu z pomieszczeń, zakręcać wodę podczas mycia zębów czy golenia oraz nie kupować zbyt dużej ilości żywności.
Ekologiczne zachowania w życiu codziennym
Wodę można oszczędzać poprzez zbieranie deszczówki do podlewania roślin, branie szybkich pryszniców zamiast kąpieli, robienie prania tylko z pełnym bębnem czy montaż spłuczki toaletowej z regulacją ilości spuszczanej wody. Niektórzy umieszczają pod prysznicem miskę, do której spada woda z kąpieli i za jej pomocą spłukują toaletę. Wszystkich łączy świadomość tego, jakie zmiany zachodzą w otaczającym nas świecie i jak wielki wpływ ma na nie ludzka działalność.
Jak dbać o środowisko? Warto zdawać sobie sprawę, że wpływ na środowisko mają zarówno duże, jak i mniejsze działania. Niezależnie od tego, czy możesz pozwolić sobie na samochód elektryczny, czy jedynie na segregację śmieci, wszystkie ekologiczne zachowania są ważne. Warto zminimalizować zużycie plastiku, np. przez picie wody kranowej czy używanie wielorazowych opakowań na żywność zamiast papieru.
Na co dzień możemy rezygnować z jazdy samochodem na rzecz roweru czy komunikacji zbiorowej. Ma to duży wpływ na ilość emitowanych do atmosfery gazów cieplarnianych, które przyczyniają się do globalnego ocieplenia. W wielu miejscach woda kranowa nawet bez filtrowania nadaje się do picia.
Segregacja odpadów
Przede wszystkim trzeba segregować odpady. Najlepiej mieć w domu osobne pojemniki na plastik, szkło, makulaturę czy odpady bio. Jeśli masz ogródek, warto zbudować kompostownik, w którym rozłożą się odpady bio. Zamiast wyrzucać fusy po kawie można wykorzystać je do zrobienia sobie peelingu. Nie trzeba kupować wtedy w drogerii, dzięki czemu nie produkuje się kolejnych śmieci.
Im sprawniej będziesz segregować śmieci, tym bliższa będzie ci filozofia zero waste. Zakłada ona, że można wypracować styl życia, który nie generuje żadnych odpadów. Aby to osiągnąć, zacznij od rozsądnego gospodarowania jedzeniem, unikaj opakowań jednorazowych i jak najczęściej sięgaj po produkty z recyklingu.
Ekologiczne jedzenie
Żywność ekologiczna to pojęcie obejmujące produkty pochodzące z rolnictwa ekologicznego, które są następnie odpowiednio przetwarzane, pakowane i sprzedawane. Każdy etap jest dokładnie uregulowany przepisami i kontrolowany przez właściwe instytucje. Producent żywności ekologicznej musi prowadzić uprawy pod nadzorem jednostki certyfikującej z uprawnieniami Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Odpowiedzialność za jakość ponosi producent i jednostka kontrolująca proces produkcji.
Ekologiczne produkty nieprzetworzone muszą w 100 proc. pochodzić z rolnictwa ekologicznego, aby uzyskać stosowny certyfikat. Natomiast produkty przetworzone powinny mieć 95 proc. składników ekologicznych. Proces przetwarzania takiej żywności musi odbywać się w pomieszczeniu oddzielonym od przetwórstwa konwencjonalnego, podobnie jak pakowanie. Wszystko po to, aby żywność ekologiczna nie uległa mieszaniu i zanieczyszczeniu środkami niedozwolonymi.
Jak rozpoznać eko żywność? Produktom eko nadaje się odpowiednie certyfikaty, Na terenie UE najbardziej rozpowszechnionym i rozpoznawalnym oznaczeniem jest symbol powstały z połączenia zielonego liścia z flagą UE. W obrocie jest także kilka innych oznaczeń potwierdzających ekologiczność produktu. Eko nie dotyczy jednak tylko żywności. Producenci informują również o ekologicznych opakowaniach, które mogą być biodegradowalne lub ulegać recyklingowi.
Ekologia w życiu codziennym
Coraz popularniejszym trendem w budownictwie, także w Polsce, jest budowa domów ekologicznych, czyli energooszczędnych, pasywnych i samowystarczalnych. Warto, aby budynki spełniające najwyższe standardy ekologiczne powstawały w oparciu o ekologiczne materiały budowlane. Dlatego liczy się ich pochodzenie, zawartość szkodliwych substancji, lokalizacja surowca i zakładu przetwórczego czy potencjalna utylizacja materiałów.
W zrównoważonym budownictwie wykorzystuje się energooszczędne rozwiązania: materiały budowlane, odnawialne źródła energii, projekty efektywnych systemów grzewczych i chłodzących oraz zdrowe i przyjazne wnętrza dla mieszkańców. Zrównoważone budownictwo ma na celu tworzenie bardziej ekologicznych i efektywnych budynków, które przyczyniają się do ochrony środowiska i poprawy jakości życia.
Ekologia w życiu człowieka
Zrównoważone budownictwo coraz częściej wykorzystuje zielone dachy. Można je zrobić zarówno na budynku nowym, jak i istniejącym przy okazji wymiany zniszczonego pokrycia. Takie rozwiązanie daje liczne korzyści, szczególnie w mieście. Należą do nich produkcja tlenu, pochłanianie zanieczyszczeń, retencjonowanie wody, przestrzeń życiowa dla owadów, dobre tłumienie hałasu, obniżanie temperatury w mieście. Obecnie wiele metropolii europejskich dofinansowuje budowę zielonych dachów.