Artykuł zaktualizowany 3 października 2021
Owoce suszone jako smaczne i zdrowe przekąski
Owoce suszone powstają, jak już sugeruje sama nazwa, dzięki procesowi suszenia, czyli usuwania znacznej ilości zawartej w nich wody. Proces ten może odbywać się w sposób naturalny, tj. za pomocą słońca. Może on także być przyspieszany za pomocą specjalnych urządzeń, zwanych suszarkami albo dehydratorami. Co jednak najważniejsze zachowują one większość wartości odżywczych, zawartych oczywiście pierwotnie w świeżych owocach.
Warto również wspomnieć, iż sama tradycja suszenia owoców znana jest ludzkości od bardzo dawnych czasów, bowiem zapoczątkowana została jeszcze przed naszą erą. Dzięki takiemu przetwarzaniu możemy cieszyć się przede wszystkim znacznie dłuższym terminem przechowywania darów natury. Dlatego też bakalie są obecnie bardzo popularnie stosowane oraz cenione pod względem ich wartości zdrowotnych, a także naturalnie słodkiego smaku.
Niezwykłe właściwości zdrowotne suszonych owoców
Najbardziej popularne i zapewne pierwsze, które przychodzą nam do głowy owoce to tak zwane rodzynki, które otrzymujemy z winogron. Stosujemy je głownie w przemyśle cukierniczym jako dodatek do ciast i deserów, ale ich zastosowanie na tym się nie kończy. Ich spożywanie, co ważne opóźnia powstawanie komórek rakowych. Bardzo często samodzielnie suszymy też jabłka (obniżające poziom cholesterolu), gruszki i śliwki, stanowiące podstawowy skład chociażby wigilijnego kompotu. Dodatkowo śliwki są znanym i cenionym owocem likwidującym zaparcia dzięki dużej zawartości błonnika.
W wielu domach jako lek na wiele chorób, między innymi szybko zwalczający biegunki, od pokoleń już zasłużyły się zasuszone jagody. Natomiast suszone morele nie tylko wpływają pozytywnie na nasz układ odpornościowy, ale zawierają sporo antyoksydantów o działaniu przeciwnowotworowym. Ponadto jako produkty zasadotwórcze zaleca się ich spożywanie przy nadkwasocie i uciążliwej zgadze. Bardzo często suszone owoce królują w diecie osób dbających o linię i odchudzających się jako cudownie smaczna przekąska.
Suszone owoce – gdzie je nabyć? Może w d-nuts?
Kiedy znamy już w minimalnym zakresie te cudowne wartości i niezwykłe działanie owoców dla naszego organizmu, od razu mamy ochotę je schrupać. Bo owoce suszone można jak najbardziej spożywać w postaci samodzielnej przegryzki. Można również dodawać je do przeróżnych dań i potraw, począwszy od musli, a skończywszy na pieczonych mięsach, ciastach i batonikach. Kiedy je próbujemy po raz pierwszy, wiemy już że to będzie nasza ulubiona zakąska. Warto zatem odwiedzić najlepsze sklepy online, jak na przykład https://dnuts.pl/, gdzie czeka na nas niezwykle bogata oferta naturalnych produktów, a wśród nich:
- suszone owoce (borówki, banany, daktyle, maliny, morele, truskawki, figi, rodzynki, śliwki, mango, żurawina itd.);
- orzechy (nerkowca, pecan, pinii, brazylijskie, laskowe, włoskie, ziemne, makadamia, naturalne migdały, pistacje, kostki kokosowe i kremy arachidowe),
- ziarna i pestki (czarnuszka, mak niebieski, nasiona chia, słonecznik, sezam, czy siemię lniane)
Oraz inne i z pewnością pyszne oraz naturalnie zdrowe przetwory.