Espresso – jedna kawa, wiele możliwości!

Artykuł zaktualizowany 26 września 2022

Dobrze zrobione espresso jest kwintesencją świeżo palonych i zmielonych ziaren – jest gęste, mocne i aromatyczne. Stanowi bazę do serwowana innych napojów. Dzięki niemu powstają specjały, nie tylko cappuccino czy latte. To jedna kawa, która może mieć wiele wersji.

Jeżeli jesteś wielbicielem espresso, doskonale wiesz, że perfekcyjnie zrobione wymaga sprawnej ręki doświadczonego baristy. Nic straconego, możesz cieszyć się najlepiej przyrządzonym naparem nawet w domu, sięgając po odpowiednie kawiarki, takie jak La Pavoni ekspres, który zaserwuje Ci prawdziwą, neapolitańską wersję naparu. Dzięki urządzeniu możesz sięgać także po inne rodzaje kaw. Sprawdź, jakie masz do wyboru.

Espresso w pojedynczej odsłonie

Espresso podawane solo ma niedużą porcję – około 25-30 ml i podaje się je w małej, podgrzewanej filiżance. To pojedyncza, aromatyczna oraz intensywna wersja napoju, której się nie sączy, ale pije w kilku łykach. Przed jej degustacją usta przepłukuje się wodą, która ma oczyścić w pełni kubki smakowe – nic nie może zaburzać smaku klasycznego espresso. Jedna porcja takiej kawy ma około 63 mg kofeiny. Charakterystyczna dla dobrze przygotowanego naparu jest delikatna kremowa pianka na wierzchu, tzw. „crema”. Nazwa tej ponad 100-letniej kawy nie ma nic wspólnego z ekspresowym tempem przygotowania lub spożywania. Słowo „espressivo” po włosku oznacza wyraźny lub wyrazisty, co dobrze charakteryzuje smak prawdziwego espresso.

Doppio i trippio – jeszcze więcej espresso w filiżance

Różnią się od klasycznego espresso wielkością napoju. Doppio to podwójne espresso, do którego przygotowania wykorzystuje się dwukrotnie więcej kawy i dwukrotnie więcej wody. W przypadku espresso doppio pojemność to naparu ma około 60 ml, dlatego podaje się ją w większej filiżance, aby zachować te same proporcje wyglądu jak przy pojedynczym espresso. Do doppio także serwuje się wodę. Trippio to już spora dawka mocnej kawy, która ma około 80-90 ml i jest niezłym boosterem.

Inne napoje tworzone na bazie espresso

Zarówno espresso, jak i jego podwójne i potrójne wersje mogą mieć różne odmiany. Na bazie klasycznego naparu możesz przyrządzić:

  • ristretto – skrócone espresso, czyli napój, który parzy się krócej niż 25 sekund,
  • lungo – przedłużone espresso z dodatkiem większej ilości wody, która nieco łagodzi intensywny smak,
  • macchiato – inaczej espresso łączone z odrobiną mlecznej piany,
  • coretto – espresso podawane z dodatkiem alkoholu – likieru, whiskey lub brandy, serwowane po obiedzie,
  • red eye – espresso uzupełnione dodatkową kawą, klasycznie parzoną w ekspresie przelewowym,
  • affogato – espresso podawane z gałką lodów.

To tylko nieliczne odmiany espresso – każdą z tych kaw możesz zaparzyć również w wersji doppio. Jeśli espresso jest dla Ciebie za mocne, sięgaj po rozbielone warianty ze spienionym mlekiem, np. caffe latte, cappuccino czy flat white. Do wyboru masz także czarną, lekką wersję americano.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *