Artykuł zaktualizowany 8 maja 2021
W Polsce nie brakuje potraw, z którymi nasz kraj jest kojarzony za granicą. Nasza kuchnia przede wszystkim znana jest z ciężkich i tłustych potraw. Generalnie większość z nich jest bardzo łatwa w przygotowaniu, aczkolwiek bywa pracochłonna. Polskie potrawy charakteryzują się prostotą, bo nasze babki gotowały z tego, co miały pod ręką. Zatem nasza kuchnia obfituje w składniki żywnościowe, które są dostępne na polskiej ziemi i związane są z naszą kulturą. Zatem jakie są najpopularniejsze polskie potrawy.
1. Bigos
Kapusta to warzywo na trwałe związane z Polską Kuchnią. Na jej bazie powstało wiele rodzimych naszych potraw. Dlatego na stałe zagościła w polskiej tradycji. Bigos to potrawa na całym świecie kojarzona z Polską. Danie, którego podstawą jest kapusta kiszona, świeża oraz inne dodatki, nadal króluje na naszych stołach. Przepisów na bigos mamy bardzo wiele. Z tego też względu nigdy nie wychodzi z mody. Do bigosu możemy dać mięso w postaci golonki, kiełbasy, boczku lub wielu innych popularnych w naszej tradycji składników. Ponadto jest tzw. wersja wegetariańska, czyli ze śliwką kalifornijską i grzybami. Na ogół podawana na wigilię. To, co wzbogaca smak tej potrawy to długie gotowanie i odrobina czerwonego wina.
2. Pierogi
Co prawda pierogi znane są już na całym świecie i mają bardzo wiele odsłon. W zależności, w jakim kraju są przygotowywane, mają różnorakie nadzienie i smak. Te nasze tradycyjne polskie wypchane są po brzegi farszem z mięsa lub kapusty z grzybami, bądź serem (ruskie). Dla tych, co kochają na słodko, w polskiej kuchni mamy pierogi z jagodami, truskawkami, czy na słodko z twarogiem.
Pierogi mają tę zaletę, że można je podawać w kilku wersjach. Na przykład gotowane prosto z wody, podsmażane z boczkiem i cebulką lub ze śmietanką i cukrem.
3. Gołąbki
To kolejna polska potrwa z udziałem kapusty. Świeże liście kapusty z mięsno- ryżowym farszem, podawane z pomidorowym sosem są klasyką polskiej kuchni. Mało kto wie, że również gołąbki można podawać na wiele sposobów. Na przykład zapiekać w piekarniku lub tworzyć różne kompozycje farszu. To danie może mieć również wiele odsłon. To, co się w nich nie zmienia to, że farsz zawsze jest zawijany w świeże liście kapusty.
4. Żurek
Polski żurek to tradycyjna zupa na Wielkanoc. Jej smak w dużej mierze zależy od regionu Polski. Niemniej jednak nie może w niej zabraknąć białej kiełbasy i jajka. Tradycyjny żurek wykonywany jest na zakwasie, który kiedyś gospodyni sama robiła i hodowała przez kilkanaście dni. Taki żur miał swój niepowtarzalny swojski smak. W niektórych częściach Polski do dzisiejszego dnia podaje się go w czarkach chlebowych, jako wyraz tradycji przyrządzania polskiego żuru.
5. Czerwony barszcz
To kolejna polska tradycyjna zupa z buraków, przyrządzana na wigilię. Barszcz czerwony z uszkami spożywamy w okresie świąt Bożego Narodzenia. W tym chłodnym czasie ma on właściwości rozgrzewające. Na co dzień może on mieć wiele odmian. Kiedy na wiosnę wzrastają młode buraki, wtedy przyrządza się zupę zwaną botwinką. To jest właśnie odmiana czerwonego barszczu, gotowana z młodych buraków. Latem w upalne dni, idealnie orzeźwia nas chłodnik na buraków, innych warzyw i śmietany. Ta zupa oprócz fenomenalnego smaku, posiada wiele wartości odżywczych.
Te i inne polskie pyszności zamówisz na stronie https://wulkan-ciastka.pl.