kociolek

Czy warto kupić kociołek na ognisko? Sprawdzamy

Artykuł zaktualizowany 17 marca 2023

Kociołki na ognisko służą do przygotowania aromatycznych potraw nazywanych w zależności od regionu — pieczonkami, strykiem, prażonkami czy duszakami. Takie dania są ciekawym urozmaiceniem i jednocześnie zdrowszą alternatywą dla potraw zwykle przygotowywanych na grillu. Czy warto zdecydować się na zakup kociołka? A jeśli tak, to jaki model wybrać? Odpowiadamy.

Kociołek na ognisko: jakie ma zalety?

Zainwestowanie w kociołek zaleca się zwłaszcza tym, którzy nie przepadają za potrawami przyrządzanymi na grillu. Dania przygotowane w garnku ustawionym na palenisku wyróżniają się unikalnym smakiem i aromatem. Ścianki naczynia szybko się nagrzewają i długo utrzymują temperaturę, zapewniając równomierny rozkład ciepła. Dzięki temu jedzenie z kociołka jest soczyste i kruche. Ponadto jeszcze długo po przygotowaniu potrawy zachowują optymalną temperaturę, dzięki czemu można je spożywać przez cały wieczór bez obaw o utratę ciepła.

Kociołki na ognisko są bardzo pojemne, dlatego jednorazowo można w nich przygotowywać dania dla kilku lub nawet kilkunastu osób. W odróżnieniu od jedzenia z grilla, dania przyrządzane w kociołku nie wymagają niemal żadnej ingerencji i wysiłku. Wystarczy odpowiednio ułożyć dowolne składniki, następnie ulokować naczynie na rozpalonym palenisku i czekać na przepyszną potrawę.

Kociołek na ognisko: jakie ma wady?

Przyrządzenie jedzenia w kociołku ma też pewne wady, jednak niepowtarzalny smak potraw z garnka ustawionego na ognisku w pełni je rekompensuje. Jednym z największych minusów tego rodzaju naczyń jest to, że nie powinno się umieszczać ich w zmywarce. Bez obaw można myć je wodą z płynem do mycia naczyń (z wyjątkiem niektórych modeli z surowego żeliwa).

Do niewątpliwych wad zalicza się również konieczność odpowiedniej konserwacji. Modele nieemaliowane, wykonane ze stali lub żeliwa, wymagają natłuszczania olejem spożywczym w celu ochrony przed korozją i przywieraniem jedzenia. Niektóre kociołki, zwłaszcza te żeliwne, cechują się dość dużą wagą, dlatego do ich przenoszenia potrzeba nieco siły.

Jaki kociołek kupić: żeliwny czy emaliowany?

Kociołki na ognisko występują w wielu wariantach. W ofertach sprzedawców można znaleźć produkty o różnym litrażu, wykonane m.in. ze stali lub żeliwa. Mogą być surowe bądź pokryte emalią. Zdarzają się również kociołki miedziane, jednak stanowią one niewielki odsetek tego rodzaju wyrobów.

Za zakupem kociołka żeliwnego przemawia m.in. zdolność do dłuższego utrzymywania temperatury oraz lepsza trwałość. Należy jednak pamiętać o osuszaniu po umyciu i regularnym smarowaniu olejem naczynia po każdorazowym użyciu.

Kociołki emaliowane nie wymagają natłuszczania i są znacznie lżejsze. Nieco gorzej utrzymują ciepło i są bardziej podatne na zmiany temperatury. Należ też uważać, aby nie obić ich warstwy zewnętrznej. Jeśli dojdzie do uszkodzenia emalii, garnek można nadal użytkować, jednak dopiero po posmarowaniu odprysku olejem.

Ostateczną decyzję należy dostosować do okoliczności, w jakich naczynie najczęściej będzie wykorzystywane. Kociołek żeliwny doskonale sprawdzi się podczas wspólnych spotkań w przydomowym ogrodzie. Ten emaliowany, nieco lżejszy, lepiej wybrać na kempingi czy biwaki.

Dodaj komentarz