Spis treści
Artykuł zaktualizowany 29 lipca 2022
Z pewnością wiele osób z rozrzewnieniem wspomina smak i zapach domowych wyrobów z owoców i warzyw. Przetwory domowe nie tylko zachwycają smakiem, ale stanowią cenny element zdrowej i zróżnicowanej diety. Ich właściwości można docenić na przykład samodzielnie wyciskając soki owocowe lub kupując naturalne przetwory wysokiej jakości.
Czy warto robić przetwory domowe?
Przygotowywane w trakcie miesięcy letnich naturalne przetwory są bardzo popularnym sposobem na zachowanie smaku i właściwości zdrowotnych warzyw i owoców. Mimo, że napełnianie dziesiątek słoików wiśniami, truskawkami czy malinami nie jest już tak popularne jak kiedyś, to nadal przetwory domowe posiadają spore grono amatorów. Chociaż świeże owoce są aktualnie dostępne praktycznie przez cały rok, to zarówno ich cena, jak i wartość spożywcza pozostawiają wiele do życzenia. Z tego powodu warto zadać sobie nieco trudu i przygotować wcześniej dżem, kiszonkę lub sok. Nie zawsze ma się jednak czas i chęci na dość pracochłonne zapełnianie szafek spiżarni.
Na ratunek przychodzą producenci coraz wyższej jakości przetworów. Warto jednak być świadomym konsumentem i uważnie przyglądać się składowi, a jeśli to możliwe także sposobowi produkcji. W końcu zdrowy produkt nie powinien zawierać zbyt wiele cukru oraz żadnych dodatkowych konserwantów.
Domowy sok – na zdrowie!
Brak ulepszaczy oraz dodatku cukru to jeden z głównych argumentów przemawiających za spożywaniem przetworów domowych. W końcu wiele napojów lub dżemów dostępnych na półkach, nawet jeśli sprawiają wrażenie zdrowych, przy przestudiowaniu składu ujawnia, że nie powinny być stałym gościem na stole. W tym właśnie przypadku swoją przewagę ujawniają naturalne przetwory, co do których można mieć o wiele więcej zaufania.
Badania naukowe jednoznacznie wskazały, że dobrze zakonserwowane owoce i warzywa nie tracą witamin i innych prozdrowotnych właściwości nawet po wielu miesiącach przechowywania na półce. Oczywiście warunkiem jest odpowiednio staranne przygotowanie oraz późniejsze zabezpieczenie słoików przed czynnikami zewnętrznymi, przede wszystkim wysoką temperaturą i promieniami słonecznymi. W takim wypadku można cieszyć się zdrowymi produktami przez cały rok!
Pyszne naturalne przetwory znajdziesz na stronie: https://naszatlocznia.pl/k/przetwory/
Zdrowa alternatywa
Częste jest przeświadczenie, że jedynie przetwory domowe mogą w pełni zachować właściwości zdrowotne. Od kilku lat nie musi to być prawdą! Naturalne przetwory wykonane z domu oczywiście zwykle można określić jako zdrowe, jednak producenci soków i dżemów znając zapotrzebowanie na produkty wysokiej jakości, coraz częściej skupiają się także na kwestiach zdrowotnych. Coraz chętniej sięga się np. po tłoczone soki w wygodnych kartonach, które nie ustępują tym domowym. Ich popularność można na pewno wytłumaczyć także coraz bardziej intensywnym trybem życia, który nie zawsze pozwala na spędzanie wielu godzin w kuchni.
Powszechną praktyką jest także stosowanie procesu pasteryzacji, która pozostawia w stanie nienaruszonym jeszcze większą ilość witamin. Należy pamiętać, że przetwory domowe nie muszą wcale ustępować zawartością cukru tym ze sklepowych półek, chociaż własnoręczna produkcja pozwala na większą kontrolę. Podsumowując, można stwierdzić, że naturalne przetwory z pewnością są zdrowym pożywieniem, jednak pojawia się również wiele alternatyw po które można sięgnąć.