Artykuł zaktualizowany 28 czerwca 2024
Grill w gronie przyjaciół to z pewnością jedna z najprzyjemniejszych form spędzania czasu latem. Sezon kończy się wraz z ostatnimi, słonecznymi dniami, jeśli więc macie duży ogród, taras lub działkę, z pewnością jesteście częstym gospodarzem letnich przyjęć na świeżym powietrzu. Przygotowanie grilla to wbrew pozorom nieproste zadanie, dlatego przedstawiamy kilka porad, które powinny znacznie ułatwić Państwu to zadanie.
Grillowanie to prawdziwa przyjemność. Kochamy spotkania przy ruszcie i wraz z nadejściem ciepłych dni rozpoczynamy trwający aż do późnej jesieni sezon na grilla. Jednak piekąc pyszne potrawy, nie możemy się na ogół oprzeć wątpliwościom, czy są one zdrowe i korzystne dla organizmu. Co zrobić, by poprawić jakość grillowania?
Jak rozpalić grilla
Na wstępie powinniśmy znaleźć jak najlepsze miejsce do ustawienie grilla. Należy go postawić na równej powierzchni, aby zminimalizować możliwość wywrócenia się i rozsypania żaru. Grill ustawiamy tak, by był osłonięty od wiatru. Najlepiej postawić ruszt na ziemi lub betonie. Ustawianie grilla na drewnianym tarasie nie jest dobrym pomysłem, gdyż ogień może zaprószyć się i spowodować pożar. Po drugie, trzeba tak ustawić urządzenie, by dym nie dokuczał siedzącym obok gościom.
Jeśli planujemy dłuższe grillowanie, w palenisku należy usypać sporej wielkości kopczyk z opału. Zanim rozpalimy ogień należy zdecydować, jaki rodzaj paliwa zostanie użyty do grillowania. Do dyspozycji mamy węgiel drzewny, drewno lub brykiet. Każdy rodzaj paliwa ma swoje zalety i wady. To, który wybierzemy nie jest bez znaczenia dla smaku potraw i długości ich obróbki termicznej.
Brykiet jest to mieszanka węgla, piasku, trocin i substancji wyprodukowanych na bazie nafty. Jeśli będziemy korzystać z brykietu, grillowanie będzie trwało dłużej, gdyż brykiet spala się wolniej i zanim osiągnie odpowiednią temperaturę żaru trzeba go spalać około 45 minut. Niektórzy zalecają unikanie brykietu, bowiem zawiera klej. Dymem ze spalanego kleju może przesiąknąć potrawa.
Porady na temat grillowania
Do grillowania produktów spożywczych można używać wyłącznie drewna z drzew liściastych. Grillowanie na drewnie z drzew iglastych może być niebezpieczne, gdyż niektóre żywice pod wpływem ciepła są toksyczne. Węgiel drzewny osiąga podczas spalania wyższą temperaturę niż brykiet. Korzystając z węgla, grillowanie można rozpocząć już po 15 minutach.
Opał w postaci brykietu, drewna lub węgla drzewnego układamy w stożek, następnie podkładamy podpałkę i rozpalamy. Aby paliwo dobrze się zajęło, ogień musi mieć dostęp do powietrza. Gdy pierwsza warstwa osiągnie rozżarzenie, można dorzucić więcej opału, a gdy nabierze on koloru popiołu, należy rozsunąć go równomiernie na dnie grilla.
Po rozpaleniu węgla można już nałożyć ruszt i zacząć opiekać przygotowane mięso czy warzywa. Dla utrzymania właściwej temperatury grilla trzeba co pewien czas dokładać kolejne kawałki paliwa.
Podpałka do grilla co wybrać
Do rozpalania grilla niezbędna jest podpałka. Wskazana jest podpałka pochodzenia naturalnego, np. wióry drewniane. W handlu dostępna jest również płynna oraz w postaci kostek z trioksanu oraz urotropiny. Nigdy nie używajmy benzyny czy oleju, które nie tylko psują smak potrawy, ale mogą nam zaszkodzić. Podpałkę umieszczamy w trzech miejscach na palenisku i kładziemy na niej większe kawałki węgla. Ogień należy rozpalać przy pomocy długiej zapałki lub zapalarki.
Najbardziej popularna jest podpałka w płynie. Wystarczy polać węgiel i można podpalać. Płynna podpałka może być parafinowa (długo się rozpala, ale jest w stanie skutecznie przenieść ogień) oraz żelowa (szybko się rozpala, jest bardziej ekologiczna, ma gęstą konsystencję). Obie nie wydzielają nieprzyjemnego zapachu, dlatego polecane są do użycia w warunkach domowych.
Z parafiny wykonana jest biała podpałka przypominająca tabletki do wyciskania z blistra. To produkty, które polecane są ze względu na ekologię. Podczas spalania nie dochodzi do wydzielania niebezpiecznych związków węglowodorowych. Podpałki szare bazują na materiałach pochodzących z płyt wiórowych. Ich zaletą jest brak wydzielania niebezpiecznych związków. Obcych zapachów nie dostarcza również podpałka z masą zapałczaną z prasowanych trocin drzewnych nasączonych parafiną.
Grill jak wyczyścić
Pozostałości po grillowaniu powinny być dokładnie usunięte przed ponownym użyciem, najlepiej po samym grillowaniu, gdy ruszt już lekko przestygnie. Powinniśmy zadbać również o inne elementy grilla, takie jak obudowa. Osadzają się na nich tłuszcz i brud oraz szkodliwe substancje z podpałek. Gdy tłuszcz i resztki jedzenia są jeszcze lekko ciepłe, łatwiej usuniemy je z powierzchni rusztu.
Po każdym grillowaniu kratkę z grilla powinniśmy najpierw przetrzeć papierowym ręcznikiem lub wilgotną ścierką. Kolejnym etapem jest dokładne umycie rusztu. Do tego celu można wykorzystać specjalistyczny preparat w sprayu do tłustych zabrudzeń, płyn do mycia naczyń lub jeden z wielu domowych sposobów, np. płynny roztwór sody oczyszczonej, octu i ciepłej wody, którym posmarujemy zabrudzenia z rusztu.
Z pewnością przydadzą nam się szczotka z twardym włosiem, metalowy drapak, ściereczka i gąbka. Innym wydajnym sposobem na pozbycie się tłuszczu z grilla jest wykorzystanie parownicy. W tym przypadku nie potrzebujemy specjalnych płynów i detergentów. Za pomocą specjalnej dyszy dołączonej do parownicy usuwamy zabrudzenia gorącą parą wodną. To ekologiczna metoda, której podoła nawet osoba niemająca doświadczenia w czyszczeniu rusztów.