Lifestyle 

Jak zapobiegać i leczyć anemię?

Wieczne poczucie zmęczenia, kłopoty z koncentracją, łamliwe paznokcie czy niezdrowy odcień skóry? Te objawy mogą wskazywać na niedobór żelaza, w efekcie prowadzącego do anemii. Dowiedz się jak zapobiegać i leczyć anemię.

Anemia jest potocznym określeniem niedokrwistości i jest patologicznym stanem. Dochodzi do niego, kiedy zmniejsza się liczba czerwonych krwinek, czyli erytrocytów.  Spada również poziom hemoglobiny oraz hematokrytu, czyli wskaźnika określającego objętość erytrocytów do objętości całkowitej krwi. Schorzenie to jest rozpoznawane podczas okresowych badań krwi.

Anemia to choroba, która najczęściej dotyka młode kobiety. Nie oznacza to, że powinniśmy tracić czujność,  ta choroba może dotknąć każdego z nas. W zagrożonej grupie znajdują się sportowcy, wegetarianie i młodzież w okresie dojrzewania. Szczególnie zagrożone są osoby cierpiące na choroby związane z obecnością pasożytów, takich jak tasiemce.

Stan chorobowy może wystąpić wystarczy nieodpowiednia dieta, uboga w produkty zawierające pierwiastek żelaza.


Jak są objawy anemii?

Ludzie cierpiący na anemię skarżą się na częste bóle i zawroty głowy, nienaturalna ospałość, chroniczne zmęczenie, problemy z koncentracją, kołatanie serca, zajady w kącikach ust, łamliwe paznokcie i niezdrowy odcień skóry.

Po zaobserwowaniu u siebie podobnych objawów należy natychmiast udać się do lekarza specjalisty. Przy podejrzeniu anemii zostaniemy przebadani pod kątem niedoboru czerwonych krwinek. Po diagnozie lekarz zaleci nam dietę bogatą w żelazo, warto pamiętać, że profilaktyka jest najważniejsza i trzeba uzupełniać dietę w produkty które zapobiegają anemii.


Jak zapobiegać anemii?

Żelazo znacząco wpływa na naszą odporność, wsparcie układu immunologicznego i bierze udział przy budowie czerwonych krwinek, czyli erytrocytów. W przypadku jego długotrwałych niedoborów mogą wystąpić objawy anemii.

Chcąc zapobiec anemii powinniśmy uwzględnić w naszym planie żywieniowym produkty bogate w żelazo, takich jak:  mięso drobiowe, wołowina, żółtko jaja kurzego, rośliny strączkowe, brokuły i papryka i nać pietruszki.

Warto pamiętać, żelazo powinniśmy spożywać wraz z produktami bogatymi w witaminę C, znacząco wpływa to na jego przyswajalność.

Produktami zawierającymi witaminę C są: buraki, papryka, kiszona kapusta pomarańcze, ananasy, gruszki, kiwi i banany.

Źródło zdjęcia: Designed by Freepik

Popularne

3 Thoughts to “Jak zapobiegać i leczyć anemię?”

  1. dużo wartościowej wiedzy, dzięki !

  2. Tomasz

    Moja babcia miała jakiś czas temu anemie, ale dostała witaminy i trochę bardziej przypilnowaliśmy tego jak się odżywia i dziś jest już w porządku.

  3. Miałam anemię w podstawówce, byłam chuda jak szczapa. Przyjmowałam m.im żelazo i kwas foliowy. Warto zapobiegać !

Leave a Comment