restauracja-mokotow citymagLifestyle 

Restauracja PAPU w Warszawie – tradycyjne menu w nowoczesnym wydaniu


W poszukiwaniu prawdziwie polskiej kuchni w Warszawie warto zajrzeć na Mokotów, gdzie mieści się restauracja PAPU, której menu z pewnością zasługuje na uwagę. Znajdziemy w nim tradycyjne polskie potrawy w nowoczesnym wydaniu.

Za te niecodzienne dania odpowiedzialni są dwaj szefowie kuchni – Piotr Leśniewski i Krzysztof Soszyński, którzy każdego dnia rozkoszują podniebienia zarówno miejscowych fanów wysublimowanych smaków, jak i przyjezdnych turystów.

Połączenie sezonowych produktów ze składnikami pochodzącymi od polskich dostawców to mieszanka gwarantująca sukces na talerzach. Czego w takim razie można się spodziewać, przekraczając progi PAPU w Warszawie? Rzućmy okiem na menu restauracji.


Uczta czas start, czyli przystawki

Już sam początek menu PAPU sprawia, że nawet największym niejadkom poleci ślinka. Począwszy od tradycyjnych placków ziemniaczanych w nowoczesnym wydaniu, bo z dodatkiem plastrów marynowanego łososia, a skończywszy na tatarze z polędwicy w towarzystwie szalotki i domowych marynat.

Restauracja serwuje również znaną i lubianą sałatkę Cezar, pośród której składników znajdziemy również bekon złocisty. Klienci mogą także zdecydować się na odrobinę mniej polskie dania, np. krewetki w sosie maślanym, które dosłownie rozpływają się w ustach.


Płynne szczęście, czyli zupy

Zupy to doskonałe rozwiązanie na chłodne wieczory. Rozgrzewające receptury, które znajdziemy w menu PAPU w Warszawie sprawią, że nawet najbardziej ponure popołudnie nabierze kolorów i smaku. Krem z dyni z pieczoną papryką i prażonymi pestkami, zupa rybna, której aromat unosi się nad talerzem czy też oryginalna zupa cytrynowa z dodatkiem świeżej kolendry, krewetki i kurczaka – to najlepsze definicje płynnego szczęścia.


Główny punkt programu, czyli dania główne

Pora na główny punkt programu, czyli dania, które zaspokoją apetyt każdego. Jest w czym wybierać! W menu PAPU znajdziemy tradycyjnego schabowego z ziemniakami i buraczkami, który z pewnością zabierze nas w podróż po domowych smakach z dzieciństwa. Oprócz niego restauracja serwuje domowe tagliolini, pikantne żeberka z rusztu czy kurczaka zagrodowego, który na pewno przypadnie do gustu osobom zdrowo się odżywiającym.

Delikatna pieczona cielęcina w sosie tymiankowym w towarzystwie glazurowanych warzyw to danie, które polecane jest najbardziej wymagającym gościom restauracji. Ciągle mało? To jeszcze nie koniec! PAPU, z myślą o tych najgłodniejszych odwiedzających, serwuje również prawdziwy polski stek z polędwicy czy też pół kaczki. Zasada jest prosta – nikt z restauracji nie wychodzi głodny.


Słodkie grzeszki, czyli desery

Desery to obowiązkowy element każdego wyjścia do restauracji. Co znajdziemy w menu PAPU w Warszawie? Tort bezowy, puszysty sernik z lodami śmietankowymi, suflet orzechowy z lodami o smaku mlecznej czekolady i kruchą tartę śliwkową w towarzystwie oryginalnych lodów cynamonowych. Te propozycje sprawiają, że kalorie przestają się liczyć – takie słodkie grzeszki są tego całkowicie warte.

Polska kuchnia nie musi być nudna! Doskonałym tego przykładem jest menu restauracji PAPU w Warszawie. Dzięki oryginalnemu i nowoczesnemu podejściu do dań od lat królujących na naszych stołach, lokal regularnie podbija serca, i podniebienia, nowych klientów. Pasja połączona ze świeżymi składnikami najwyższej jakości jest doskonale wyczuwalna w serwowanych potrawach.

Co więcej, restauracja zatrudniła profesjonalnego sommeliera – Michała Pluteckiego ponieważ oczywistym jest, że wino stanowi idealny dodatek do każdego posiłku, dlatego też to on każdego dnia pomaga dobrać gościom trunek dopasowany do wybranych przez nich dań. Ciepło, prawdziwie polska gościnność i doskonałe menu czynią PAPU restauracją, do której chce się wracać. Nawet jeśli ma być to jedyny cel naszej podróży do Warszawy.


Popularne

Leave a Comment