Prosty przepis na sok z czarnego bzu

syrop-z-owocow-bzu-czarnego

Czarny bez to roślina stanowiąca naturalne lekarstwo na rozmaite dolegliwości oraz wspaniałe źródło witamin. Owoce czarnego bzu możesz spożywać tylko w postaci przetworzonej – na przykład jako pyszny i zdrowy sok. Możesz taki przygotować w domu samodzielnie!


Jesienna pora to czas wzmożonej zachorowalności na przeziębienie i grypę. Objawy przeziębienia możesz łagodzić naturalnie. O zdrowiu pomyśl jednak, zanim dopadną Cię katar czy ból gardła i zawczasu zaopatrz się w naturalne środki wspomagające układ odpornościowy, uzupełniające niedobory ważnych witamin oraz wspierające leczenie infekcji. Czarny bez z pewnością spełnia te zadania. Dlatego warto poznać prosty przepis na sok z czarnego bzu.


Czarny bez – skarb natury

Zarówno owoce, jak i kwiaty czarnego bzu są bogatym źródłem składników odżywczych oraz wykazują właściwości lecznicze. W kwiatach czarnego bzu znajdziesz bogactwo minerałów, przeciwutleniaczy, garbników, kwasów organicznych oraz steroli roślinnych. Kwiaty tej rośliny mają działanie przeciwgorączkowe, napotne i moczopędne. Jednak najwięcej cennych składników zawierają owoce czarnego bzu. Stanowią prawdziwe bogactwo antocyjanów (silnych przeciwutleniaczy), witamin A i C, pektyn, garbników, minerałów takich jak wapń, potas, żelazo czy sód. Mają działanie pobudzające odporność, przeciwbólowe i przeciwgorączkowe, łagodzą dolegliwości układu pokarmowego, działają odtruwająco i lekko przeczyszczająco.

Owoce czarnego bzu pomocne są przede wszystkim przy infekcjach górnych dróg oddechowych oraz dolegliwościach żołądkowo-jelitowych, ale sprawdzają się też jako remedium ma problemy skórne, takie jak trądzik – oczyszczają bowiem organizm od wewnątrz, eliminując jedną z głównych przyczyn powstawania wyprysków.

Sok z czarnego bzu może skrócić czas trwania przeziębienia i grypy, łagodzi objawy towarzyszące infekcjom. Wszystko to bez efektów ubocznych, naturalnie. O zdrowiu myśl jednak zawsze, zanim dopadnie Cię infekcja. Domowa apteczka powinna być zawczasu „wyposażona” w naturalne remedia na przeziębienie, w tym w sok z czarnego bzu. Pamiętaj, że aby sok był skuteczny, musisz go zażywać już od momentu wystąpienia pierwszych symptomów infekcji!


Czytaj dalej – Jak zrobić domowy jogurt?


Jak zbierać owoce na sok?

Maj i czerwie to okres, kiedy możesz udać się na zbiory kwiatów czarnego bzu, które posłużą Ci do przyrządzania naparów leczniczych i herbatek ziołowych. Po zebraniu kwiatów wysusz je, ale nie na słońcu – wówczas straciłyby one swoje właściwości lecznicze oraz przybrały ciemny kolor. Na zbiór owoców udaj się późnym latem – w sierpniu lub we wrześniu. Ścinaj z drzewa całe baldachy z jagodami. Wybieraj te, które zawierają same dojrzałe owoce. Gotowy do zerwania owoc jest głęboko czarny i lśniący. Zaraz po zebraniu zacznij przygotowywać przetwory lub suszyć owoce. Świeżo zerwane owoce czarnego bzu nie powinny zbyt długo leżeć.

Co ważne, nigdy nie spożywaj owoców czarnego bzu na surowo. Zawierają one sambunigrynę i prunazynę, które są trujące. Objawami zatrucia są nudności i wymioty. Proces suszenia, jak również obróbka termiczna pozbawiają jednak owoce tych toksycznych substancji. Nie obawiaj się natomiast dodawania świeżych kwiatów czarnego bzu do naparów – kwiaty nie zawierają trujących związków.


Jak przygotować domowy sok z czarnego bzu?

Oczyszczone i umyte, świeże owoce czarnego bzu wrzuć do garnka i podgrzewaj na małym ogniu, aż puszczą sok. Następnie rozetrzyj owoce, robiąc z nich pulpę, i przeciśnij przez gazę do naczynia. Przeciśnięty sok przelej z powrotem do garnka i zagotuj z miodem, zachowując proporcję: 1 część miodu na 10 części soku. Gotowy sok rozlej do butelek z ciemnego szkła. Tak przygotowany sok jest gęsty, bardzo skoncentrowany – przed wypiciem porcji, rozcieńcz przelaną do szklanki część soku ciepłą wodą.

To jednak nie jedyny prosty przepis na sok z czarnego bzu. Na każdy kilogram owoców czarnego bzu przygotuj 1 kg cukru i 1 szklankę wody. Oczyszczone i umyte owoce zalej wodą z cukrem, a następnie gotuj całość na małym ogniu przez 2 godziny. Po tym czasie odcedź sok i gotuj go przez kolejną godzinę. Gotowy, gorący sok przelej do słoików, zakręć je, odwróć do góry dnem i spasteryzuj. Jeśli wolisz sok z miodem, gotuj same owoce w wodzie, a miód dodaj na koniec, aby nie utracił swych właściwości podczas długiej obróbki termicznej.

Jeśli zainteresowały Cię te proste przepisy, sprawdź stronę Naturalnie o zdrowiu i poznaj więcej leków z naturalnej apteki.


 

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*