Wszystko o nietolerancji glutenu

nietolerancja glutenu

Wielu z nas od czas do czasu cierpi na różnego rodzaju zaburzenia pracy układu pokarmowego. Zgaga, bóle brzucha i wzdęcia są normalnymi i często spotykanymi reakcjami żołądkowymi na wiele różnych, najczęściej zupełnie niegroźnych czynników.

Problem zaczyna się, gdy wyżej wymienione dolegliwości stają się codziennością, a ich siła stale narasta.


Problem z glutenem

Po przeprowadzeniu procesu diagnostyki, lekarz potrafi uzyskać bardzo wiele wyników. Jednak jednym z najczęściej występujących jest problem z tolerancją przez organizm glutenu.

Celiakia, bo tak nazywa się to zaburzenie, jest związane z niewłaściwą odpowiedzią układu immunologicznego na dostarczany wraz z pokarmem gluten. Prowadzi to do bardzo agresywnej reakcji organizmu, która może manifestować się w najróżniejsze sposoby.

Do najczęstszych objawów celiakii należą te związane z układem pokarmowym, są to:

  • wymioty;
  • biegunka;
  • nudności;
  • wzdęcia brzucha;
  • zaparcia.

Oprócz tego efektem celiakii są zaburzenia metaboliczne w postaci:

  • niedokrwistości charakteryzującej się niedoborem we krwi witaminy B12 i żelaza;
  • nadmiernej skłonności do krwawień;
  • zwiększona ilość powstających sińców.

Do objawów nietolerancji glutenu można zaliczyć również te o charakterze ogólnym:

  • brak apetytu;
  • osłabienie;
  • depresja.

Leczenie celiakii

Nietolerancja glutenu jest niestety zjawiskiem całkowicie nieuleczalnym, a jedynym skutecznym sposobem na pozbycie się tych męczących i nieprzyjemnych dolegliwości jest całkowite wyeliminowanie z diety glutenu. Aby móc to osiągnąć, trzeba najpierw poznać dokładnie produkty w niego bogate. Do najbardziej bogatych w gluten pozycji należą produkty zbożowe np. pszenica, żyto i jęczmień. Gluten zawierają również przetwory: mąka, kasze, piwo, makaron i skrobia.

Jednak ze względu na fakt, że gluten jest doskonałym nośnikiem smaku, a zarazem świetnym wypełniaczem, można go znaleźć w wielu produktach, które z pozoru niewiele mają wspólnego z produktami zbożowymi. Są to np.

  • wyroby mięsne;
  • zupki instant;
  • jogurty i różnego rodzaju serki;
  • słodycze i wyroby cukiernicze.

A co w takim razie można jeść? W ogromnym uproszczeniu wszystko, co nie posiada w swoim składzie pszenicy, jęczmienia, owsa i żyta. Ale jeśli chcieć całkowicie wyeliminować gluten ze swojej diety, konieczne jest nastawienie się na całkowite przebudowanie swojego jadłospisu i spożywanych produktów. Właściwie niezbędne będzie gruntowne zbadanie składów kupowanych do tej pory produktów i dobranie ich w taki sposób, aby ich skład był od glutenu całkowicie wolny.


Czy dieta bezglutenowa ma sens?

Nietolerancja glutenu jest niezwykle poważnym schorzeniem, które w wielu przypadkach może zakończyć się nawet przedwczesnym zgonem osoby nieświadomej swojego położenia. W takim wypadku dieta bezglutenowa nie tylko ma sens, ale jest również niezbędna do życia. A w innych przypadkach? No cóż, na ogół jest efektem mody, która prędzej czy później przeminie.

Osobie zdrowej na ogół ciężko jest postawić się w sytuacji osoby chorej na celiakie i mało kiedy dieta bezglutenowa jest rygorystycznie przestrzegana. Częściej oczywiście ze zwykłej niewiedzy co do składu wielu produktów, niż celowego działania.


Artykuł został przygotowany przy współpracy z zakreconysloik.com.pl

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*